Volkswagen VW Herbert Diess toimitusjohtaja pääjohtaja vaihtuu ulos irtisanoutuu lähtee Oliver Blume

Ajoneuvot Uutinen 22.7.2022

Volkswagenin pääjohtaja vaihtuu: Herbert Diess lähtee, Oliver Blume nousee tilalle

Ei kesää ilman draamaa Volkswagen-ryhmän johtokunnan kokoushuoneessa, mutta tällä kertaa Herbert Diess väistyy. Tilalle nousee Porschelta tuttu Oliver Blume.

Jo useampana kesänä olemme todistaneet Volkswagen-ryhmän jännittävän valtarakenteen natinaa, sillä 2015 BMW:ltä houkuteltu Herbert Diess on johtanut autojättiä sekä vauhdilla että suunnilla, jotka ovat saaneet vanhat instituutiot tyytymättömiksi. Tällä kertaa Diess on kuitenkin taipunut lähtemään ja Porschea johtava Oliver Blume ottaa hänen tehtävänsä.

Volkswagen-ryhmän talousjohtaja Arno Antlitz nousee samalla operatiiviseksi johtajaksi auttamaan Blumea, sillä Blume jatkaa myös johdossa. Vaihdos tapahtuu virallisesti 1. syyskuuta, jolloin Diess irtisanoutuu vapaaehtoisesti.

Herbert Diess

Diess Wolfsburgissa Volkswagen-merkin pääjohtajana maaliskuussa 2018.

Volkswagenin hallintoneuvoston puheenjohtaja Hans Dieter Pötsch kiitti Diessiä tämän ripeistä ja radikaaleista muutoksista, joiden avulla Volkswagen on ottanut nopeita harppauksia erityisesti sähköisen liikkuvuuden saralla. Diess myös linjasi tuotevalikoimia uudelleen ja keksi innovatiivisia tuoteideoita.
– Hän ei vain ohjannut yhtiötä läpi myrskyisten vesien, hän myös loi perusteellisesti uuden strategian, Pötschin lausunnossa kiitellään.

Diess aloitti Volkswagenilla juuri ennen, kuin vuonna 2015 paljastunut Dieselgate-päästöhuijausskandaali tuli ilmi. Hän nousi VW-ryhmän johtoon VW-brändin johdosta, korvaten Dieselgate-toipumisessa tahrautuneen Matthias Müllerin. Diessin nopea muutostahti ja erikoiset johtamistavat, erityisesti paniikkisävyinen vertaaminen Teslaan, herättivät kuitenkin paljon närää Volkswagenin johtokunnassa sekä Volkswagenin hallintoneuvostossa istuvissa ammattiliitoissa.

Diess Herbert Wolfsburg Volkswagen

Muun muassa Diessin surffausterveiset Wolfsburgia halkovalta kanaalilta eivät olleet erityisen suosittuja yhtiön sisällä.

Myös Volkswagenin pääjohtaja Bernd Pischetsrieder ja Volkswagen-merkkiä johtanut Wolfgang Bernhard saivat lähteä ammattiliittojen kimpaannuttua heihin vuosina 2006 ja 2007.

Analyytikko Michelle Krebs arvioi, että Diess ja hänen nostattamansa aallot saatettiin kokea jo häiriötekijänä Volkswagenilla. Reutersille puhuneiden lähteiden mukaan lähtöpäätöksen takana olivat ilmeisimmin Porschen ja Piëchin suvut.

Oliver Blume Volkswagen VW pääjohtaja toimitusjohtaja

Oliver Blume on pitkän linjan volkswagenilainen ja jatkaa myös Porschen johdossa yhtiön suunnitellessa pörssilistautumista.

Oliver Blume on pitkän linjan volkswagenilainen, sillä hän saapui taloon Audille harjoittelijana 1994. Tuon jälkeen hän on kohonnut eri tehtävien kautta ryhmän merkkien läpi. Blume kunnostautui erityisesti Dieselgaten jälkimainingissa, jolloin hän sai pidettyä Porschen tuotantojohtajana päästöhuijausskandaalin vaikutukset minimissä urheiluautomerkin osalta.

Jo aiemmin oli arvioitu, että Blume korvaisi Diessin jossain vaiheessa, mutta Diessin sopimusta jatkettiin vain viime joulukuussa aina vuoteen 2025 saakka.

Lähteet: Volkswagen, Automotive News Kuvat: Volkswagen, Moottorin arkisto Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat