Ajoneuvot | Uutinen | 26.9.2019

Jälkipyykit dieselissä: VW:n Diess, Pötsch ja Winterkorn syytteeseen markkinamanipulaatiosta

Braunschweigin syyttäjä on nostanut syytteen Volkswagenin ylintä johtoa kohtaan markkinamanipulaatiosta. Syyttäjänviraston mukaan VW:n johtajat jahkailivat dieselhuijausskandaalin paljastamisen kanssa.

Jaa artikkeli

Dieselgate-päästöhuijausskandaalin puinti eri oikeusistuimissa jatkuu jälleen. Braunschweigin syyttäjänvirasto on nostanut nyt kanteen, jossa vaaditaan Volkswagenin syksyn 2015 ylintä johtoa vastuuseen markkinamanipuloinnista.

Erityisen ikäväksi syytteen tekee väite, että ainakin Volkswagen-ryhmän silloinen pääjohtaja Martin Winterkorn, silloinen Volkswagen-merkin johtaja ja nykyinen VW-ryhmän pääjohtaja Herbert Diess ja VW:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Hans Pötsch ovat tavanneet jo ennen Dieselgaten paljastumista.

Syyttäjän mukaan kolmikko tapasi jo 27. päivä heinäkuuta 2015, aiheenaan dieselskandaalin hoito, kun Dieselgate julkistettiin Volkswagenin puolelta 22. päivä syyskuuta 2015. Tätä aiemmin, 18. syyskuuta, Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA oli tullut julkisuuteen omilla löydöillään, pakottaen Volkswagenin toimimaan.

Syyte koskee markkinamanipulaatiota, sillä Dieselgaten jälkeisinä päivinä Volkswagenin osakkeen arvosta suli 37%. Jos ongelmista olisi kerrottu sijoittajille ajoissa, he olisivat joko välttäneet osakkeen hankkimista tai myyneet osakkeet aiemmin.

Herbert Diess Volkswagen-merkin pääjohtajana maaliskuussa 2018.

Volkswagenin hallintoneuvoston johtoryhmä on selvittänyt ylimääräisessä kokouksessa syytteiden vaikutusta Herbert Diessin asemaan. Diessin lakimiesten mukaan hän pitää asemansa toimitusjohtajana ja hän puolustautuu oikeusteitse. Juristien mukaan Diess saapui Volkswagenille vasta heinäkuussa 2015, eikä hän sen takia voinut arvata, että dieselongelmilla olisi merkitystä arvopaperimarkkinoilla. Johtoryhmä arvioi tänään, että Volkswagen ei edelleenkään laiminlyönyt ilmoittamisvelvollisuuttaan sijoittajia kohtaan yhtiön hallussa syksyllä 2015 olleiden faktojen pohjalta.

Winterkorn astui vapaaehtoisesti syrjään Volkswagenin pääjohtajan tehtävistä Dieselgaten paljastamisesta seuraavana päivänä, 23. päivä syyskuuta 2015. Marraskuussa 2015 hän jättäytyi sivuun myös Audin johtotehtävistä. Alkuvuodesta 2017 Winterkorn kertoi syyttäjälle, että ei tiennyt dieseleihin liittyvistä päästöhuijauksista muuta Volkswagenia aiemmin.

Volkswagenin hallintoneuvosto kokoontui keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseen, jossa Pötsch ja Diess saivat hallintoneuvoston luottamuksen, eivätkä he joudu jättämään tehtäviään syytteiden takia.

Lähde: Automotive News Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Lue myös:

Jaa artikkeli

Keskustelu