9.5.2021

Hyundai Santa Cruz on tyylikäs katuavolava – kelpaisi meillekin

Hyundai Santa Cruz avolava

Hyundain hyppää pienempien pickupien luokkaan räväkällä Santa Cruzilla. Toistaiseksi autosta saavat kuitenkin haaveilla vain pohjoisamerikkalaiset.

Monilla Kaukoidän autonvalmistajilla on hämmästyttävä kyky luoda automalleja suoraan tiettyjä markkina-alueita varten. Santa Cruz on tästä hyvä esimerkki, sillä se tuntuu olevan paljon amerikkalaisempi auto kuin moni amerikkalainen auto. Mallinimikin noudattaa Hyundain jo pidempää perinnettä nimetä suv-luokkien edustajat yhdysvaltalaisten paikkojen mukaan (kyllä, myös Kona on paikkakunta Havaijilla). Santa Cruz on varsin yleinen paikannimi Amerikoissa, mutta tähän autoon se on lainattu Kalifornian Santa Cruzista.

Hyundai Santa Cruz avolava

Santa Cruz perustuu Moottorissakin jo perusteellisemmin testattuun tuoreeseen nelossukupolven Tucsoniin. Kuten kuvista näkyy, auto on avolava, mutta se rakentuu perinteisen tikapuurungon sijaan itsekantavalle korille. Ratkaisu on nähty aiemmin esimerkiksi Etelä-Amerikan Fiat Stradassa sekä Honda Ridgelinessa. Santa Cruz onkin mitoiltaan enemmän persoonallinen citymaasturi kuin varsinainen avolava, ja siten se on myös ajettavuudeltaan ja kooltaan käteensopivampi katuauto kuin perinteiset pickupit.

Hyundai Santa Cruz avolava

Tiettyä äijämäisyyttä on silti selvästi lähdetty hakemaan, ja sitä tarjoavat esimerkiksi vahvat helmat, puskurit sekä pyöränkaaret. Mallinimi on totta kai prässätty perälautaan. Hyundai ei edes tavoittele mallilla suurempien avolavaluokkien asiakkaita, vaan nimenomaan kompaktien suvien ostajia. Valmistaja itse venyttää Santa Cruzin kohdalla autoluokkien käsitteitä luokittelemalla mallin ”Sport Adventure Vehicleksi”.

Hyundai Santa Cruz avolava

Koska Santa Cruz perustuu teknisesti Tucsoniin, voisi olettaa, että mallit jakaisivat paljonkin yhteisiä korinosia. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että näin ei todellakaan ole. Itse asiassa samoja peltejä tai muoveja ei vaikuta löytyvän ulkoapäin mistään. Avolavan pidempi perä venyttää auton akselivälin peräti 30 senttiä Tucsonin vastaavaa pidemmäksi. Uutuus ei siis ole mikään vetoavasti nimetty ”Tucson pickup”, vaan selkeästi oma mallinsa. Autoja joka tapauksessa valmistetaan samalla tehtaalla Alabaman Montgomeryssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei mikään pehmo

Vaikka Santa Cruz onkin avolavaksi kohtuullisen siro ja pieni, se ei tarkoita, ettei auto voisi olla kyvykäs. Räyhäkkään näköisen avolavan luonteeseen ei sopisi mikään mopon moottori. Hinnat alkaen-malliin kuuluu 2,5 litran, 187 hepan ja 245 newtonmetrin nelisylinterinen bensiinimoottori, joka on myös Tucsonin perusvoimanlähde Atlantin takana.

Tämän yhteyteen tarjotaan 8-pykäläistä perinteistä automaattivaihteistoa. Sitten kun moottoria ryyditetään ahtimella, nousee teholukema jo 275:een hevosvoimaan ja vääntöäkin löytyy 420 newtonin edestä. Tehokkaamman moottorin voima välitetään pyörille 8-lovisen kaksoiskytkinlaatikon kautta. Lähtökohtaisesti molemmat tulevat ehkä hieman yllättäen etuvedon kera, mutta myös älykkäitä kykyjä omaava HTRAC-neliveto, tasauspyörästön lukkojen kera, on saatavilla.

Kojelaudassa sukulaisuussuhde Tucsoniin on hyvin selvästi havaittavissa. Auto on viisipaikkainen, ja takanakin näyttää kuvien perusteella olevan matkustajille ihan mukavasti tilaa. Takapenkkien istuinosat nousevat yksittäin ylös mikäli lisätavaratilalle on talvetta. Lisätilaa löytyy niin ikään lavan alta.

Seikkailuajoneuvon lavalle voi valmistajan mukaan uskoa 300 kilogramman kuorman. Mainoskuvissa esiintyy paljon ideoita siitä, mitä tämä kuorma voisi pitää sisällään. Kantavuutta mielenkiintoisempi lukema löytyy kuitenkin turbokoneella varustetun version vetokapasiteetista. Tucsonin 1 650 kilon jarrullinen vetokapasiteetti on onnistuttu Santa Cruzissa nostamaan pykälää isompaa maasturiluokkaa vastaavaksi, peräti 2 250 kilogrammaan. Lisäkiloille tukea on haettu pidemmän akselivälin tuomasta vakaudesta sekä isommasta Santa Festä ainakin osittain lainatuista pyöräntuennoista.

Santa Cruzin tuomalle persoonalliselle tyylille, hyvälle suorituskyvylle ja uudelle autoluokalle olisi ilman muuta asiakkaansa myös täällä Euroopassa. Suomessa autoa voisi myydä joko viisipaikkaisena henkilöautona tai sitten vaikka kaksipaikkaisena pakettiauton verokohtelulla. Tässä vaiheessa jäämme odottamaan sitä hetkeä, kun Santa Cruz pokkaa North American Truck of the Year -palkinnon.

Lähteet: Hyundai, Autoblog, The Drive Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Hyundai

Luetuimmat