11.9.2022

Koeajo: CF Moto CForce 450 – Hyvän ja halvan jäljillä

CF Moton edullisin malli osoittaa, että pienellä tehomäärällä saadaan aikaiseksi yllättävän kykenevä mönkijä. Hyvää: hinta–laatu -suhde, ketteryys, design Huonoa: rajallinen tehokapasiteetti

Kiinalaismerkki CF Moto on tehnyt Euroopassa kovaa tulosta mönkijämarkkinoilla ja valmistaja on markkinajohtajan paikalla peräti 15 maassa. Paljosta saadaan kiittää hyvää mallistoa ja ahkeraa kehitystyötä.

Pienet mönkijämallit ovat kehittyneet muutamien vuosien aikana huimasti, ja tätä nykyä 450-kuutioinen mönkijä riittää monen käyttäjän tarpeisiin. CF Moton tapauksessa pienimmän mönkijämallin voimanlähde on 400-kuutioinen ja yksisylinterinen.

Moottori on mukava tuttavuus, sillä edeltäjämalliin verrattuna värinät on saatu kuriin. Samaten äänimaailma, joka on ilahduttavan maltillinen. Enää mönkijän tuloa ei kuule kilometrien päähän, aikanaan pikkuluokasta puhuttaessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pieni teho, suuri suorituskyky

CForcen teholukemat on helppoa muistaa, sillä sekä hevosvoima– että vääntölukemat ovat yhteneväiset. 31 hv ja 31 Nm riittävät kuljettamaan 336 kiloa painavaa mönkkäriä ja kuskia kelvollisesti, vaikka suurta tehoilottelua ei olekaan luvassa.

Moottorin rajallinen tehopotentiaali näkyy maastossa, jossa hieman jyrkemmät nousut näyttävät moottorin heikkoudet. Alakierroksilla voimaa ei vain yksinkertaisesti ole yhtään ylimääräistä.

Edeltäjämalliin verrattuna moottorin luonne on sitkeämpi ja toiminta pehmeämpää. Vaikka tehoa ei varsinaisesti ole tullut lisää, saa moottorinohjauksella paljon aikaan.

Hyötykäytössä hinnat alkaen –malli toimii hienosti, sillä huipputeho ei näyttele niin suurta roolia. Esimerkiksi peräkärryä 400-kuutioinen CForce jaksaa vetää mukisematta täydessä lastissa.

Pääsimme testaamaan CF Moton uunituoretta pikkumallia eteläisessä Ranskassa, jossa oli helppoa todeta uuden mallin positiivinen kehitys edelliseen verrattuna. Esimerkiksi kääntösäteen pieneneminen 25 prosentilla on asia, jota ei välttämättä huomaisi ilman uuden ja vanhan vertailua rinnakkain.

Pienempi kääntösäde helpottaa käsittelyä huomattavasti ahtaissa paikoissa. Uutuus on niin merkittävästi ketterämpi käsitellä, että vanha tuntuu antiikkiselta. Toki vaikutusta on uudella ohjaustehostimella, jonka ansiosta käsittely helpottuu jokaisessa ajotilanteessa.

Ohjaustehostin pelastaa tilanteen

Ohjaustehostin on tätä nykyä pakkohankinta mönkijään, sillä käsittelyn helppouden lisäksi se pelastaa ikäviltä tangon yli lennähtämisiltä ääritilanteissa. Ohjaustehostin nimittäin toimii samalla myös ohjausiskunvaimentimena, jolloin eturenkaan osuminen kantoon ei lyö käsille samalla tavalla.

Pienimmän CF Moto -mallin etenemistä maastossa on pakko hämmästellä. Vaikka kyseessä on markkinoiden edullisimpiin lukeutuva mönkijämalli, ei sitä huomaa ajossa. CForce 450 kiipeää paikoista, joihin pienitehoisella mallilla ei kuvittelisi olevan mitään asiaa.

Moottorin lisäksi alustan toiminta on vakuuttavaa. Vaikka alla vilisee Montpellierin kivinen maasto, käyttäytyy CF Moto tavalla, joka ei jätä toiveen sijaa. Alusta kantaa mönkijän ja kuskin painon ilman nikottelua.

CF Moto on panostanut isosti myös mönkijöidensä designiin. Vielä kymmenen vuotta sitten kiinalaisen mönkijän tunnisti kaukaa materiaalivalinnoista ja kömpelöstä ulkomuodosta, mutta nykyään tilanne on koko lailla toinen. CForce 450 on yksi luokkansa tyylikkäimmistä malleista.

Vaikka CF Moton valtteihin kuuluukin muita edullisempi hinta, ei se ole ainoa syy valitsemiselle. Laatu on pitkälti samalla tasolla vaikkapa Jenkki-mallien kanssa, mutta hinta on pikkuluokassakin parin tonnia edullisempi. CForce 450 maksaa halvimmillaan 6390 euroa ja esimerkiksi Can-Am Outlander 450 kustantaa 8340 euroa.

CForce 450 näyttää vihdoin yhdistäneen hyvän ja halvan yhdeksi tuotteeksi. Toki sen kohdalla ei voida puhua varsinaisesti halvasta, sillä reilu kuusi tonnia on paljon rahaa. Mutta mönkijämarkkinoilla CF Moto pääsee lähimmäksi näiden kahden määreen yhdistämistä.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat: CF Moto France -kuvatiimi

CF Moto CForce 450

Hinta alkaen

6 390 €

Moottori

Yksisylinterinen 400 cm3, nestejäähdytetty, CVT-vaihteisto, neliveto

Teho

22,5 kW (31 hv)

Vääntö

31 Nm

Vääntö

31 Nm

Mitat

pituus 2186 mm, leveys 1125 mm, korkeus 1150 mm, akseliväli 1260 mm
Omamassa: 336 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Luetuimmat