16.3.2018

Koeajo: evoluutiota ja ekohenkeä – Seat Ibiza 1.5 TSI EVO FR

Seat Ibiza Evo Fr

Kun pikkuauton hinta kohoaa selvästi yli 20 000 euron, on lupa odottaa vastinetta rahalle. Tehokkain Seat Ibiza myös noudattaa käskyä. Hyvää: ajettavuus, moottorin ominaisuudet. Huonoa: aavistuksen pitkät välitykset.

Kun Seatin sporttimallien tunnuksena tähän asti toiminut Cupra kohotettiin omaksi automerkikseen, myös tuleva Seat Ibiza Cupra, malliston voimakkain versio, lienee seuraavalta nimeltään Cupra Ibiza. Ainakin tällainen on jo konseptitasolla luotu.

Seat Ibiza Evo Fr

Niinpä Seat-malliston tehokkain Ibiza kulkee jatkossa tällä 1,5-litraisella 150-hevosvoimaisella bensiinimoottorilla. EVO:ksi nimetty voimanlähde debytoi viime keväänä Volkswagen Golfin keulalla, ja on sittemmin levinnyt moneen muuhunkin yhtymän automalliin.

Seat Ibiza Evo Fr

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhtenä ykkösnyrkkinä

Sporttisimman Ibizan valintaprosessi on helppo. Korimalli on aina viisiovinen, kuten muissakin Ibizoissa, vaihteisto manuaalimallia ja varustetasona urheilullisin eli FR. Ulkoisten ja sisäisten somisteiden ohella se sisältää teknisiäkin eroja.

Seat Ibiza Evo Fr

Paitsi, että FR:n alusta on perusversioihin verrattuna 15 mm matalampi, myös iskunvaimentimet, kallistuksenvakain edessä sekä yhdystukiakselisto takana ovat jäykemmät. Rengaskoko, 215/45 R17, on niin ikään selvästi vauhdikkaampi.

Kokonaisuuden kruunaa vakiona oleva ajotilan valinta, mikä vaikuttaa ohjaustehostukseen ja kaasupolkimen tuntumaan. Kohtuulliseen 290 euron hintaan (plus verot) sen saa laajennettua koskemaan myös iskunvaimennusta – koeajoautossa tätä lisää ei kuitenkaan ollut.

Seat Ibiza Evo Fr

Kovuuden kääntöpuoli

Alusta onkin yksiselitteisen jämäkkä, minkä huomaa talvisen jääröpelöisellä tienpinnalla. Tällöin myös pikkuautomaiset kolinat ja räminät hieman kiusaavat. Tasaisemmalla tiellä kaikenlainen turha pompotus kuitenkin katoaa, eli viritys on kunnossa.

Seat Ibiza Evo Fr

Napakkuuden on tässä tapauksessa valmis hyväksymään, onhan hyvä ajettavuus pikkusportissa se kaikkein tärkein asia. Ibiza ohjautuukin harvinaisen luontevasti, eikä alusta esitä missään tilanteessa protestin merkkejä.

Ohjaamokin on viihtyisä ja toimiva, eikä ajoasennossa ole moittimista. Perinneautoilija tervehtii ilolla myös vanhakantaista seisontajarrun vipua. Sen sijaan pitkähkö kytkinpolkimen liike kiinnitti ainakin tässä urheilullisemmassa versioissa huomion.

Välitysten viilentämä

Moottori vastaa käskyihin halukkaasti, sopivan hiljaisesti ja värinättömästi. Veto on väkevää koko käyntinopeusalueella, mutta aivan viimeisin terävyys tylsistyy turhan pitkiin – siis ekohenkisiin ­– vaihteiston välityksiin.

Esimerkiksi kadunkulmasta kiihdytettäessä ei saavuteta aivan niin räjähtävää kiihtyvyyttä kuin teholukeman perusteella odottaisi. Alku on hieman kuminauhamaista, ja sitten kun kierrokset kohoavat, alkaa jo nopeusrajoitus tulla vastaan.

Seat Ibiza Evo Fr

Laiskuudeksi tätä ominaisuutta ei pidä luokitella. Onpahan vain pienenpieni viesti valmistajille siitä, että ihan kaikkien autojen ei tarvitsisi aivan jokaisen pykälän osalta kisata maailman ympäristöystävällisimmän kulkupelin tittelistä.

Yhtä kaikki: Ibiza EVO on maukas pakkaus. Jos ylimääräinen epämukavuus ei haittaa, juuri tämän mallin hankintaa voi varauksetta suositella. Varsinkin kun hintaero 115-hevosvoimaisiin 1.0 TSI -versioihin on suorastaan olematon.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.seat.fi/new-ibiza

Seat Ibiza 1.5 TSI EVO FR

Hinta alkaen

21 756 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

26 777 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 498 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 5000–6000 r/min

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,9 s

Huippunopeus

215 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

112 g/km

Mitat

pituus 4059 mm, leveys 1780 mm, korkeus 1444 mm, akseliväli 2564 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat