7.9.2018

Koeajo: korkealta, muttei liian kovaa – Peugeot 3008 GT

Peugeot 3008 GT

Peugeot 3008 GT on osa yleistyvää sporttisempien katumaasturien trendiä. Aivan överiksi urheilullisuutta ei ole onneksi viety. Hyvää: ajoasento, automaattivaihteiston toiminta, laatuvaikutelma. Huonoa: kosketusnäytön valikot.

Leijonamerkin keskikokoinen katumaasturi Peugeot 3008 on ollut markkinoilla jo parisen vuotta, ja tänä aikana olemme ehtineet koeajaa niin kutsuttuja kansanmalleja sekä Puretech 130 bensiini- että Blue HDi 120 -dieselmoottorilla varustettuna. Jälkimmäinen on tosin tässä välissä jalostunut 1,6-litraisesta dieselistä 1,5-litraiseksi; tästä Blue HDi 130 -moottorista on tarkoitus ottaa tyypit myöhemmin.

Noihin Allure-varusteltuihin nähden nyt koeajettu huippumalli 3008 GT Blue HDi 180 maksaa viitisentoista tonnia enemmän. Mitä kaikkea lisärahalla saa, selviää koeajolla.

Peugeot 3008 GT

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ylevämpää tunnelmaa

Tunnus GT katumaasturin yhteydessä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta. Mutta kun tämä autoluokka ainakin toistaiseksi on kovassa suosiossa, valmistajat pyrkivät tilkkimään kaikki mahdolliset myyntiraot sopivilla versioilla. Samaa taktiikkaahan on noudattanut muun muassa Škoda tuoreella Kodiaq Sportline -mallillaan.

Allure-malleihin, joita ei myöskään voi syyttää mitenkään köyhiksi, verrattuna GT-varustelu on vielä jonkin verran ylellisempi. Vakiona ovat muun muassa täysin avaimeton käyttö, sähköisesti jalan heilautuksella liikuteltava takaluukku, 360 asteen pysäköintikamera, navigaattori sekä istuinten alcantara-verhoilu.

Erityisesti tämän mallin hienouksia edustaa myös i-Cockpit Amplify, joka yhdistää ohjaukseen, kaasun vasteeseen ja vaihteiston toimintaan vaikuttavat ajotilat ohjaamon äänentoistoon, valaistukseen sekä tuoksuihin. Ja jos autoon on valittu lisävarusteinen hierova istuin, sekin liittyy tähän klubiin.

Peugeot 3008 GT

Ulkoapäin sporttimaasturin tunnistaa vaikkapa tuumaa suuremmista eli 19-tuumaisista kevytmetallivanteista, spesiaalista etusäleiköstä ja -puskurista, krominvärisistä sivupeileistä, mustasta katosta, alumiinin värisistä kattokaiteista sekä kromatuista pakoputkenpäistä.

Osan näistä ulko- ja sisävarusteista voi tosin tilata myös Allureen, eli kaikki eivät kuulu uniikkeihin GT-yksityiskohtiin.

Kaksi vaihdetta enemmän

Tekniikkapuolella 3008 GT sai nauttia samasta uudistuksesta kuin hiljattain päivitetty 308 GT: kuusivaihteinen automaattilaatikko vaihtui kaksi pykälää suurempaan. Kahdeksannopeuksinen automaatti onkin sitten ainoa vaihteisto, jonka GT-malliin saa, eikä moottoreissakaan ole valinnan varaa: joko kaksilitrainen 177 hevosvoiman diesel, tai sitten ei mitään.

Peugeot 3008 GT

Valikoiman niukkuus ei sinänsä haittaa, mutta painavan, ja suuremmissa nopeuksissa myös ei-aerodynaamisen SUV-korin liikuttamiseen ei tämä pollemäärä ole enää mitään urheiluautoluokkaa. 3008 GT toki kiihtyy ihan kivasti ja ohikin ehtii, mutta samalla kuljettaja havaitsee polkevansa kaasua jatkuvasti jo aivan lattiaan asti.

Aivan kuten 308 GT:ssä, myös tuplanollamallissa automaattivaihteisto toimii todella huomaamattomasti ja ripeästi. Sama pätee sähköiseen vaihteenvalitsimeen: lajissaan hyvä, mutta vaatii perinteiseen keppiin verrattuna totuttelun.

Ei liian sporttinen

Myöskään 3008-malliston muhkeimmat 235/50 R19 -renkaat eivät tee ajotuntumasta korostetun jämäkkää. Tien päällä katumaasturimainen nyökkiminen ja kallistelu on kuitenkin melko havaittavaa, ja myös alustan lievän nypytyksen aistii. Ajettavuudessa ei silti ole autoluokka huomioon ottaen moitteen sijaa, eikä rengasmelukaan muodosta matka-ajossa ongelmaa.

Peugeot 3008 GT

Koeajoauton istuimet oli verhoiltu herkullisella nahalla – eräs GT-versiolle pyhitetty lisävaruste, jonka mukana tulevat kuljettajan ja etumatkustajan hierontatoiminnon lisäksi sähkösäädöt kuskin penkkiin. Muun somistuksen ohella sisustuksessa näkyvintä antia edustaa GT-logolla ja tuplanahkatikkauksilla koristeltu ohjauspyörä. Istuinmukavuus, kuten viihtyvyys muutenkin, ovatkin kohdallaan.

Kojelauta on makean ja viimeistellyn näköinen ja fyysiset hallintalaitteet ulkoasuaan selkeämpiä käyttää, mutta kosketusnäytön käyttölogiikkaan kaipaisimme kohennusta.

Esimerkiksi niinkin yksinkertainen toiminto kuin mittariston valaistuksen säätö on niin monen mutkan takana, että se jäänee aika monelta käyttäjältä tekemättä – tai ainakin ensin on otettava ohjekirja käteen. Myös kestomoite eli liian yksinkertainen pyyhinviiksi vaivaa tätäkin Peugeotin mallia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös limoversiona

3008 omaa vahvat tila-autogeenit, olihan saman numeroinen edeltäjämalli luonteeltaan ihmiskuljettimen ja maasturin välimuoto. Takaistuinmukavuus ei kuitenkaan ole markkinoiden parasta laatua, vaikka tilaa sinänsä tässä lyhytkorisemmassakin mallissa on riittävästi.

Peugeot 3008 GT

Jos kaipaa lisää lääniä etenkin takaosastoon, kannattaa vilkuilla suuremman mallisisaren 5008:n suuntaan. Venytetyn akselivälin ohella kaksituhatta lisänumeroa tuovat muun muassa mahdollisuuden seitsemään istuinpaikkaan. Ja kyllä, myös 5008 on tarjolla GT:nä – oiva kompromissiajoneuvo perheenisälle, joka nuoruudessaan kuolasi vauhdikkaiden Peugeotien perään.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Roman Razinkov

Peugeot 3008 GT Blue HDi 180 EAT8

Hinta alkaen

45 486 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

47 249 €

Moottori

Dieselmoottori 1 997 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

130 kW (177 hv), 3750 r/min

Vääntö

400 Nm (2000 r/min)

Vääntö

400 Nm (2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,0 s

Huippunopeus

215 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

129 g/km

Mitat

pituus 4447 mm, leveys 1841 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2675 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat