25.8.2017

Koeajo: Mercedes-AMG E 63s 4Matic+ – 612 hevosvoimaa riittää

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+ on voimannäyttö vapaammilta mailta. Hyvää: Fantastinen moottori, kokonaisuus voimavarojen tasalla. Huonoa Urheilupakoputkisto lisävaruste, alustan jämäkkyys voi yllättää.

Kun saksalainen autonjalostus lähtee miellyttävästi käsistä, päädytään Mercedes-AMG E 63s 4Matic+:n kaltaiseen herrasmieshirviöön. Paketin pohjana on erinomainen E-sarja, jonka kuoriin on ängetty niin paljon voimaa, ettei vakiomalliset korinosat ole enää riittäneet sitä kätkemään. Malliston lippulaivaa edustavan E 63 -painoksen erottaakin voimaa uhkuvalla kohoumalla varustetusta konepellistä ja muhkeammista etulokasuojista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mieletön moottori

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Keulan katteet kätkevät kahdeksansylinterisen M177-moottorin, jonka kaksi sylinteriryhmän keskelle sijoitettua twinscroll-turboahdinta piiskaavat neljästä litran iskutilavuudesta E63s-painoksessa komean 612 hevosvoiman huipputehon. Raivoisia täyskaasuvetoja paremmin voimalan luonne selviää, kun kytkee levykytkimellä varustetun yhdeksänvaihteisen automaatin manuaalille ja valitsee jonkin keskimmäisistä vaihteista.

Elämys kannattaa aloittaa hieman yli tuhannen kierroksen tuntumasta: veto aloittaa vaimeasti, voimistuen vähitellen verkkaiseen ohitukseen riittäväksi kiihtyvyydeksi. Kun moottori saavuttaa noin kahden tuhannen kierroksen pyörintänopeuden, käyvät turboahtimet todenteolla töihin. E 63s henkäisee syvään ja lähtee horisonttiin kasvavalla raivolla. Ihanan ahtopaineen saattelema vääntö saavuttaa huippunsa 2500 kierroksesta eteenpäin: 850 newtonmetristä riittäisi aika moneen henkilöautoon, mutta jakamistaloudella jäisi herkullinen kiihtyvyys kokematta.

Voima hallussa

Jos se ei vielä käynyt selväksi: Mercedes-AMG E 63s 4Matic+ on järjettömän suorituskykyinen auto. Sillä on sekä innostavia että masentavia seuraamuksia.

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Ensinnäkin se herättää kunnioitusta saksalaista insinööritaitoa kohtaan. Nollasta sataan 3,4 sekunnin kiihtyvyys ei riitä peittoamaan erästä amerikkalaisvalmisteista sähköautoa, mutta satasen jälkeen lentokonemaisesti työntävä E 63s menee menojaan.

Hirviömäinen suorituskyky jatkuu mutkissa. Jämäkäksi viritetty ilmajousitus kantaa kaiken sen pidon, minkä leveät (edessä 265/35 R20, takana 295/30 R20) Michelin Pilot Sport 4S -renkaat kykenevät karkean asvaltin pinnasta välittämään. Käytös on suureksi perheautoksi ihailtavan neutraalia läpi mutkan, kiitos alustan onnistuneen balanssin ja nelivedon säätyvän voimanjaon.

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Itse autossa on hyvin vähän vikaa, kunhan hyväksyy suorituskyvyn saapuvan tavallista E-sarjalaista jousitusmukavuudeltaan jämäkämmässä ja rengasmelultaan voimakkaammassa paketissa. No, urheilupakoputkisto voisi olla vakiovaruste.

Kun maailma ei riitä

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Ongelma on maailma auton ympärillä, kuten niin monessa tämän luokan autossa. Laillista nollasta sataan sprinttiä makeampaa olisi nauttia alkukantaisesta voimannäytöstä satasesta aina 300 kilometriin tunnissa asti, jonka auto lisävarusteisella AMG Driver’s Package -rajoittimennostolla epäilemättä saavuttaa. Ratapäivillekin voisi toki mennä, mutta vaikka auton 4Matic+ -neliveto mahdollistaa takavetotilan driftailua varten, voisi luonnollisempi vaihtoehto mutkanautintoon olla saman konsernin makea GT-urheiluauto.

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Mercedes-AMG E 63s:stä huomaa, että se on saksalainen auto. Se on tehty kotimaahansa, viimeiseen vapaiden nopeuksien lipunkantajaan. Siellä, sopivana hetkenä Autobahnalla, se on yksi upeimmista perheautoelämyksistä. Täällä Suomessa kaikesta sen tarjoamasta suorituskyvystä joutuu kuitenkin kohteliaasti kieltäytymään, ja koko auto tuntuu menevän vähän hukkaan. Täällä kesymmästä E 43 -pikkusisaresta saa paljon enemmän irti. Toki jos rahaa on…

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mercedes-AMG E 63s 4Matic+

Hinta alkaen

204 403 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

239 527 €

Moottori

Bensiinimoottori 3 982 cm³, 8 sylinteriä, ahdin, 9-v. automaattivaihteisto, neli- ja takaveto

Teho

450 kW (612 hv), 5750–6500 r/min

Vääntö

850 Nm (2500–4500 r/min)

Vääntö

850 Nm (2500–4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

3,4 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 9,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

207 g/km

Mitat

pituus 4993 mm, leveys 1872 mm, korkeus 1460 mm, akseliväli 2939 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat