15.3.2018

Koeajo: Škoda Karoq – seuraava Qashqai?

Škoda Karoq

Onko Yetin korvaaja Škoda Karoq seuraava Suomen myydyin auto? Hyvää: tilankäyttö, kokonaisvaltainen vaivattomuus, hyvä varustelu. Huonoa: voimalinjan toiminta, neliveto vain dieseleiden yhteydessä.

Virallisesti Škoda Karoq korvaa mallistossa pidetyn ja persoonallisen Yetin. Se on tyylikkäästi muotoiltu, mutta olemukseltaan samalla selkeästi suorakylkistä edeltäjäänsä konservatiivisempi. Tavallisemman katumaasturin näköisenä sillä on melkoiset mahdollisuudet myyntitykiksi. Kun katsotaan viime vuoden ensirekisteröintien kärkirivejä, löydämme Octavian (5 694 kpl) ja Nissanin huippusuositun katumaasturin Qashqain (5 059 kpl). Ja nyt kun miettii, minkälainen auto näiden kahden risteytys olisi…

Škoda Karoq

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sisarena Ateca

Saimme Karoqista esimakua jo vuonna 2016, kun Škodan valmistama sisarmalli Seat Ateca saapui Suomeen. Moottori ihastui Seatin ajettavuuteen, mukavuuteen, mainioihin tiloihin ja yleiseen vaivattomuuteen. Hieman Atecaa arvokkaampi Karoq korottaa panoksia tuomalla yhtälöön monikäyttöisyyttä lukuisten kassikoukkujen, verkkojen ja lisävarusteisten VarioFlex-istuinten muodossa.

Nämä Yetistä tutut takaistuimet liukuvat pituussuunnassa, kaatuvat, nousevat pystyyn ja irtoavat kolmessa osassa. Pikkumaasturin voi tarpeen tullen muuntaa lähes pieneksi pakettiautoksi – takaistuimet poistettuna tilaa on 1 805 litraa. Keskipaikan voi myös jättää pois, jolloin reunimmaisia takaistuimia voi siirtää keskemmälle autoa paremman hartiatilan takaamiseksi. Perusasetuksillakin tilaa on neljälle mainiosti.

Škoda Karoq
Tavaratila on monipuolinen: säilytysverkkoja on lukuisia, ja VarioFlex-istuimet irtoavat yksitellen. Takaistuinten lämmityksestä huolimatta johtojen kanssa ei tarvitse leikkiä.

Arkea ohjauspyörän takana

Ohjauspyörän takaa Karoq on yllätyksetön ja vaivaton. Ohjaus on herkkä ja tarkka, ja jousitus toimii perusmukavasti. Koeajoauton varsin kattavaa Style-varustetasoa oli vielä täydennetty kuljettajan sähkösäätöisellä istuimella. Se tarjoaa keskimittaiselle mainion ajoasennon. Arkea ohjauspyörän takana helpotetaan lukuisilla lokeroilla ja muilla näppärillä yksityiskohdilla.

Škoda Karoq
Kojelautanäkymä on pelkistetty, mutta selkeä ja materiaalit ovat laadukkaita. Volkswagen Groupin uuden tietoviihdejärjestelmän hipaisukytkimiin siirtynyt äänenvoimakkuudensäätö ei tosin edelleenkään aiheuta riemunhuutoja.

Nykäyksiä ja värinää

Sisilian ensikoeajossa nautitun nelivetodieselin jälkeen valitsimme kotimaan koeajoon etuvetoisen perusbensiinimalli 1.0 TSI:n. 115-hevosvoimainen kolmisylinterinen on Karoqin edullisin moottorivaihtoehto. Lisärahasta kuusivaihteisen manuaalin tilalle saa DSG-kaksoiskytkinlaatikon, jollainen koeajoautostakin löytyy.

Valitettavasti vaihteiston ja moottorin yhteistyö ontuu. Sinänsä litrainen moottori on mainio, mutta sen ja DSG:n yhteistyössä ovat läsnä kaikki vaihteistotyypin helmasynnit nykäisevästä liikkeellelähdöstä ontuvaan ryömimiseen.

Kun auto saadaan liikkeelle toimii vaihteisto hienosti, mutta taajamavauhdissa sen suosimat matalat moottorin pyörintänopeudet saavat kolmisylinterisen värinät kantautumaan ohjauspyörään asti. Värähtely vaivasi myös Moottorin taannoisessa parivertailussa manuaalivaihteista Seat Ateca 1.0 TSI:tä, joten ongelma saattaa toistua myös käsivaihteisessa Karoqissa.

Moitteet eivät missään nimessä pilaa muuten hienoa autoa – litraista mallia kaksoiskytkinvaihteistolla mielivän kannattaa vain käydä koeajolla katsomassa, miten käytös sopii omiin mieltymyksiin. Vajaan kolmen tuhannen euron lisäpanostuksella Karoqin saa myös VW Groupin uudella 1,5-litraisella TSI-moottorilla.

Škoda Karoq

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Entä se Qashqai?

Lisäpanostus on se sana, johon tiivistyy myös Karoqin mahdollinen myyntimenestys. Jo hinnat alkaen Ambition-taso tarjoaa hyvän varustelun, mutta samalla se kohottaa lähtöhinnan noin
27 000 euroon. Yhtä tehokas Qashqai on nelisen tonnia edullisempi. Malliston yläpäässä hintaerot kaventuvat. Kysymys kuuluu, kuinka arvokkaalla autolla myyntitilaston kärkeä voi havitella?

Škoda Karoq

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Škoda Karoq 1.0 TSI Style DSG

Hinta alkaen

32 021 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

38 523 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

85 kW (115 hv), 5000 r/min

Vääntö

200 Nm (2000–3500 r/min)

Vääntö

200 Nm (2000–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,7 s

Huippunopeus

186 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

120 g/km

Mitat

pituus 4382 mm, leveys 1841 mm, korkeus 1603 mm, akseliväli 2624 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat