22.11.2018

Koeajo: Toyota Corolla – uusi vanha tuttu

Toyota Corolla

Uusi Toyota Corolla täyttää isoja saappaita, kun Auris ja Avensis poistuvat mallistosta. Hyvää: laatuvaikutelma, farmarin tilat, alhaiset CO2-päästöt. Huonoa: 5-ovisen mallin takatilat, CVT-vaihteiston luoma äänekkyys.

Harvoin on Toyotalla tapahtunut näin paljon yhtä lyhyessä ajassa. Ylemmän perheautoluokan Avensiksen jääminen eläkkeelle on jo kova juttu. Sen paikan Toyotan henkilöautomalliston huipulla ottaa paluun Eurooppaan tekevä Camry hybridinä.

Mutta koska Camryä valmistetaan vain sedanina, apuja Avensiksen paikkaajaksi tarvitaan myös muualta. Lääkettä tähän tuo Toyota Corolla. Auriksen farmariversio ja 5-ovinen poistuvat takavasemmalle, ja niiden paikan nappaa tuttu mallinimi Corolla. Toki myös porrasperäisiä Corollia saa jatkossakin. Ne tulevat Turkista, kun farkku ja 5-ovinen valmistetaan Englannissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Historian havinaa

Corolla-nimen paluu herättää varmasti tunteita. Vuonna 1966 myyntiin tullut malli valmistautuu parhaillaan 12. sukupolveen. Tähän mennessä Corollia on valmistettu yhteensä jo yli 45 miljoonaa.

Uuden sukupolven myötä poksautetaan siis rikki 50 miljoonan auton rajapyykki. Suomessa kolmen koriversion yhteismyynnillä hamutaan myös kärkisijoja Suomen myydyimpien automallien joukossa.

Tuotanto alkaa ensi vuoden alussa, mutta Moottori pääsi jo viimeisen vaiheen prototyyppien rattiin Espanjassa. Ajettavina olivat sekä farmari eli Touring Sports että 5-ovinen Hatchback.

Kasvaneet tilat

Uuden tulemisen myötä Corollat kasataan nyt TNGA-perusrakenteelle, joka löytyy jo muun muassa Priuksen alta. Uuden perustan vapaampi skaalautuminen tarkoittaa farmarin kohdalla myös Aurisiin verrattuna selvästi reippaampaa akseliväliä. 10 sentin lisäys on paljon, mutta se on tarpeen, jos nykyisiä Avensis-farkun omistajia halutaan houkutella jatkossa Corolla-leiriin.

Mittanauhan mukaan Corolla- ja Avensis-farkkujen väliset eroavaisuudet matkustamossa ja tavaratilassa ovat itse asiassa hämmentävän pienet, vaikka autojen kokonaispituudessa on selvä ero. Corollassa sentit on käytetty selvästi tehokkaammin hyödyksi – siis farmarissa.

Viisiovisen viistoperän akseliväli on niukempi, ja sen takajalkatilat ovat selvästi ahtaammat. Perheelliset tarvitsevat siis farmarin. Toyotan mukaan farkulle kaavaillaankin 65 prosentin kokonaisosuutta malliston myynnistä.

Toyota Corolla

Tehokkaampi hybridi

Toyotalla on myös kuunneltu eurooppalaisia asiakkaita, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa enemmän tehoa konepellin alle. Tämä toive täytetään uudella kaksilitraisella hybridillä, joka tulee tutun 1,8-litraisen hybridiversion rinnalle.

Uusi voimalinja tarjoaa tehoa mukavat 180 hevosvoimaa. Lisäksi sähkömoottorin 109 hevosvoimaa tuovat kivasti lisäpaukkuja kiihdytyksiin, ja vääntömomenttia löytyy sitäkin 202 newtonmetriä. Järjestelmän yhteenlaskettua vääntömomenttia ei vielä ole ilmoitettu, koska autot odottavat tyyppihyväksyntää.

Kaksilitraisesta bensakoneesta on sentään jaettu enemmän tietoa, ja 1,8-litraisen tapaan se on vapaasti hengittävä. Moottorissa on käytetty runsaasti edistyksellistä, taloudellisuuteen tähtäävää tekniikkaa.

Tehokas palotapahtuma ja sähkömoottorin apu pitävät hiilidioksidipäästöt alhaisina: tuprua tulee pakoputkesta vain 106 grammaa per kilometri. Se on vain seitsemän grammaa enemmän kuin 1,8-litraisessa mallissa, ja luvannee hyvää auton hintaa ajatellen.

Toyota Corolla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaivaton ajettava

Ajossa hybridivoimalinja toimii varsin huomaamattomasti, ja Toyota-tyyliin akkuja ei ladata pistokkeesta vaan ainoastaan ajon aikana. Corolla Touring Sports on muutenkin vaivaton ja helposti lähestyttävä kokonaisuus. Koska ajettavana oli prototyyppi, tarkemmat ajokokemukset jäävät varsinaisen tuotantomallin koeajoon ensi vuoden puolella.

Tehoa ja voimaa löytyy nyt hyvin, mutta ne on kaivettava määrätietoisesti esiin. Äkkiseltään auto on hiljaisempi, mukavampi ja myös parempi ajettava kuin poistuva Auris-farmari. Tästä on kiittäminen uusia jousitusratkaisuja. Kyyti on napakan jämäkkää. Mukavuutta arvostavat voivat valita autonsa mukautuvalla iskunvaimennuksella.

Toyota on kehittänyt portaatonta automaattivaihteistoa jatkuvasti, mutta moottoria reippaammin kuormitettaessa laatikon muodostama äänimaailma ei ole vieläkään sieltä hillitymmästä päästä. Maltillisessa ajossa CVT-vaihteisto onneksi pelittää varsin sivistyneesti. Myös jarrupolkimen tuntuma jättää hieman toivomisen varaa, mutta tämä on yleinen hybridejä koskeva haitta.

Tyyliä ja varusteita

Ohjaamossa aistii myös sen, että Toyota siirtyy alemmassa perheautoluokassa uuteen aikakauteen. Kabiinin laatuvaikutelmaan on satsattu; valtaosa käsiin osuvista materiaaleista on päällystetty pehmeällä keinonahalla. Kojelauta on kaikkiaan selkeä, ja kosketusnäyttö on kasvatettu 8-tuumaiseksi. Grafiikka ei vain ole kovin modernin oloista.

Uuden pohjalevyn myötä Toyota on päivittänyt Corollaan myös uusimmat varusteensa. Vakiovarustelu on jo edullisimmissa malliversioissa kattava, ja koeajetun parhaan eli Premium-tason mukana tulee jo enemmän kuin kaikki tarvittava.

Suomeen uutta Corollaa on lupa odottaa alkukeväästä. Hinnat selvinnevät alkuvuoden aikana.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Lisätietoja: www.toyota.fi/corolla

Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid

Moottori

Bensiinimoottori 1 987 cm³, 4 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

112 kW (153 hv), 6000 r/min

Vääntö

190 Nm (4400 r/min)

Teho

80 kW, 109 r/min

Vääntö

190 Nm (4400 r/min)

Hybridijärjestelmän yhteisteho

132 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,9 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

106 g/km

Mitat

pituus 4653 mm, leveys 1790 mm, korkeus 1435 mm, akseliväli 2700 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat