29.10.2015

Koeajo: suurempi Mini Clubman

Mini Clubman

Ministä kasvoi oikea auto. Hyvää: ajamisen hauskuus, tilat Miniksi. Huonoa: kokoisekseen painava.

Venytettynä farmari-Mininä tunnettu Clubman ei ole entisensä. Kolmannen sukupolven autosta on tullut oma mallinsa. Kolmioviseen verrattuna lisäpituutta on 40 senttimetriä ja viisioviseen verrattuna 25 senttiä. Nyt auto on yhdeksän senttimetriä perus-Miniä leveämpi.

Väljempien sisätilojen lisäksi lisäleveys tuo ulkonäköön sopusuhtaisuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ihan oikea perheauto

Aiempaa tilavampana Clubman soveltuu perhekäyttöön. Lisäpituudesta peräti 17,5 senttiä on sijoitettu akseliväliin. Nyt neljä aikuista matkustaa väljästi. Takaistuimelle on helpompi kulkea, sillä edeltäjän outo kaappariovi on korvattu perinteisillä takaovilla.

Takaluukun sijaan Clubman luottaa sivulta saranoituihin parioviin. Ovet aukeavat etänä kaukosäätimestä tai kosketuksetta jalkaa puskurin alla heilauttamalla. Sulkeminen sujuu käsivoimin, ja suljettavaa on kaksin kappalein.

360 litran tavaratila on merkittävä parannus kolmiovisen 211 litraan. Takaistuimet kippaavat kolmessa osassa, jolloin autoon mahtuu 1 250 litran edestä tavaraa.

Ylipainoa vaikea huomata

Kasvaminen ei tee hyvää Minin juurille mikroautomaisena pikkuautona. Käsivaihteinen Clubman Cooper S:n painaa peräti 1 435 kiloa. Silti auto on yllättävän hauska vietävä.

Lisäleveys tasapainottaa akselivälin kasvun tuomaa rauhallisuutta. Clubman kulkee vakaasti moottoritiellä, mutta parhaimmillaan se on polveilevalla maantiellä.

Mini vaihtaa nopeasti suuntaa, eikä kori kallistele liikoja. Urheiluistuimet tarjoavat mainion takapuolituntuman, joten luottamus auton liikkeisiin syntyy nopeasti. Nautinnollisen ajokokemuksen viimeistelee hyvä alusta.

Clubmanin perusmalli on 136 hevosvoiman kolmisylinterinen Cooper. Tehokkaampi bensiinimoottori on koeajettu kaksilitrainen 192 hevosvoimainen Cooper S. Diesel on 150 hevosvoiman Cooper D. Kolmikko on tarjolla kuusivaihteisella käsivaihteistolla ja erinomaisella kahdeksanlovisella automaatilla.

Automaatti nopeampi

Urheilullisuutta arvostavan valinta on manuaali. Automaatti vaihtaa niin huomaamattomasti, että jopa Cooper S:n suorituskyky tuntuu laimealle. Todellisuudessa automaatti pyrähtää sataseen 7,1 sekunnissa – kymmenyksen manuaalia nopeammin.

Sisätilat ovat tuttua Miniä: hauskoja muotoja, kytkimiä ja tunnelmavaloja.

Clubman-mallisto (alk. 29 985 e) ei ole edullinen, mutta toisaalta harva auto tarjoaa keskikokoisen perheauton tilat riemastuttavassa paketissa. Mallisto laajenee piakkoin nelivedolla.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mini Clubman Cooper S

Hinta alkaen

33 987 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 998 cm3, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

141 kW (192 hv), 5000 r/min

Vääntö

280 Nm (1250 r/min)

Vääntö

280 Nm (1250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,2 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

144 g/km

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat