1.12.2016

Koeajo: ruutuvisa – Audi A3 Sportback

Audi A3

Uudistunut Audi A3 esittelee virtuaalisen mittariston sen monipuolisimmassa muodossaan. Hyvää: tyylikkyys, ajettavuus. Huonoa: koeajoauton hinta.

Erinomaista on vaikea parantaa. Tämän tosiseikan edessä oli myös Audi A3, jolle tehtiin tänä vuonna mieto kasvojenkohennus – neljä vuotta nykyisen sukupolven ensiesittelyn jälkeen.

Paitsi, että moottorivalikoima uusiutui niin ala- kuin yläpäästään, ilmettä päivitettiin ulkoisesti ja turvavarustelua täydennettiin, Audi A3 sai lisävarustelistalleen myös virtuaalisen mittariston, johon pääsimme tässä koeajossa ensi kertaa käsiksi.

Audi A3

Erinomaisuus on kiteytynyt A3:ssa ennen kaikkea tasapainoiseen kokonaisuuteen. Alemman keskiluokan Audi on hienostunut yhdistelmä ison auton mukavuutta ja pienen auton näppäryyttä, eikä tuo asia ole onneksi muuttunut miksikään.

Vaikka koeajoauto edusti varustelultaan malliston sporttisinta päätä, epämukavuus tai rengasmelu eivät häirinneet liiaksi. 1,4-litrainen bensaturbokin tarjoaa reippaan kyydin. Ajoasento on edelleen mukava ja laatuvaikutelma moitteeton.

Audi A3

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onko vähemmän enemmän?

Ennen kasvojenkohennusta Audi A3:n ergonomia oli vertaansa vailla. Vaikka säätimiä ja nappuloita oli keskikonsolissa paljon, auton toimintojen käyttäminen sujui niin luontevasti, että kuljettajan ei tarvinnut juuri laskea katsettaan tiestä.

Salaisuutena olivat näppäinten oivallinen tuntuma sekä niiden hienohiottu yhteispeli selkeän grafiikan omaavan keskinäytön kanssa.

Mitä siis tapahtuu, kun näppäinten määrää on faceliftin yhteydessä vähennetty tuntuvasti, ja kokonaisuuden voi kuorruttaa 459 euron hintaisella digimittaristolla?

Audi A3

Ei onneksi mitään vallankumouksellista. Vaikka tietyissä tilanteissa sormiharjoituksia tarvitaan aiempaa enemmän, uudenkin systeemin käyttö käy totuttelun myötä kelvosti.

Eikä aivan kaikkea ole sentään keskikonsolissa muutettu. Kiitosta kerännyt erillinen äänenvoimakkuuden säädin, jolla saa lisäksi vaihdettua esimerkiksi musiikkikappaletta, on säilytetty – ja hyvä niin.

Yksi tai kaksi näyttöä

Virtuaalinen mittaristo on, kuten muissakin VW-konsernin tuotteissa, teknisen kaunis, teräväresoluutioinen ja erittäin selkeä. On hyvä, että tämä varuste laajenee myös yhtymän vanhempiin malleihin, eikä jää kokonaan uusien mallien yksinoikeudeksi.

Se, mikä erottaa A3:n edeltävistä toteutuksista, on näyttökokonaisuuden monipuolisuus. Koska A3:ssa keskinäytön saa upotettua sähköisesti kojelaudan uumeniin, kuljettajan ei välttämättä tarvitse katsella kahta näyttöä yhtä aikaa – kuten esimerkiksi kiinteällä keskinäytöllä varustetussa Audi A4:ssa on asian laita.

Audi A3

Vaikka aivan kaikkia toimintoja – kuten uuden osoitteen syöttämistä navigaattoriin – ei pysty operoimaan mittariston kautta, ratkaisulla on selviä etuja. Keskinäytön laskeminen piiloon rauhoittaa ja kaunistaa kojelautanäkymää selvästi, ja kokonaisuus muistuttaa elävästi pelkällä mittaristonäytöllä varustettua Audi TT -urheilumallia.

Sekin rauhoittaa mieltä, että erilaiset teemat ja ylenpalttiset säädöt loistavat poissaolollaan. Ingolstadtissa ajatellaan selvästi, että luottakaa vain meidän tietotaitoomme, että kyllä me täällä tiedämme, minkä näköisiä näyttöjen kuuluu olla.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Audi A3 Sportback Business Sport 1.4 TFSI 110 kW S tronic

Hinta alkaen

35 420 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

50 247 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 395 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 5000–6000 r/min

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,2 s

Huippunopeus

220 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

114 g/km

Mitat

pituus 4313 mm, leveys 1785 mm, korkeus 1426 mm, akseliväli 2637 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat