kännykän käyttö autossa puhelin

Liikenne Uutinen 31.12.2017

Liikenneturva: tee tämä uudenvuodenlupaus – voit pelastaa henkesi

Liikenneturva kehottaa autoilijoita tekemään uudenvuodenlupauksen ajonaikaisen kännykänkäytön lopettamisesta.

Älypuhelin on kasvava osa meidän arjessamme. Liikenneturva muistuttaa kuitenkin, etteivät piippaava puhelin ja kuljettajan huomiota vaativa ohjauspyörä sovi yhteen.

Kolmasosa vilkuilee puhelinta

Liikenneturva selvitti joulukuussa toteutetussa kyselyssä suomalaisten kuljettajien ajonaikaista kännykänkäyttöä. Kaksi viidestä (41 %) kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo, ettei juuri koskaan katso puhelinta ajon aikana, vaikka se hälyttäisi.

Kolmasosa kuljettajista (32 %) kertoi vilkuilevansa puhelinta ajon aikana satunnaisesti tai usein, mutta todennäköisesti ainakin sen piipatessa. Hieman tätä harvempi (27 %) kertoi katsovansa puhelinta vain auton ollessa pysähtyneenä, esimerkiksi liikennevaloissa.

Lisääntynyt onnettomuusriski

Liikenneturva kertoo, että kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu matkapuhelimen käytön moninkertaistavan onnettomuusriskin liikenteessä. Riskialtteinta on tekstiviestin lähettäminen tai muu vastaava viestittely, koska se vie katseen, sormet ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi.

Liikenneturvan mukaan tilanteet vaihtuvat liikenteessä nopeasti ja korjausliikkeet tehdään usein myöhässä ja väärään suuntaan.

Uudenvuodenlupaus häiriöttömästä ajamisesta

Liikenneturvan mukaan liikenteeseen keskittymistä voi tukea laittamalla puhelin äänettömälle ja käsien ulottumattomiin.

– Laitteen ja sen eri sovellusten jatkuvan tsekkauksen tauottaminen vaatii tietoisen päätöksen. Ehkä näin vuodenvaihteen kynnyksellä voisi miettiä omaa uudenvuodenlupausta myös liikenteeseen: kokeile vaikka 30 päivää ajamista niin, että jätät kännykän äänettömänä kassin pohjalle. Kokeilujakson jälkeen siitä voi tulla pysyvä tapa, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen ehdottaa.

Liikenneturvan Kun ajat, aja –kampanjasivusto antaa vinkit turvalliseen ajamiseen:

  • Laita ajaessa puhelin äänettömälle. Älypuhelimen voi myös ohjelmoida lähettämään vastaanottajalle viestin ajamisesta.
  • Suunnittele matka niin, että sinulle jää aikaa katsoa puhelimen ilmoitukset esimerkiksi kahvitauolla. Pysähdy turvalliseen paikkaan lukemaan viestit.
  • Jos soitat liikenteessä olevalle, lopeta puhelu nopeasti.
  • Näytä lapsillesi esimerkkiä omalla käytökselläsi: turvallinen ajo on ensisijaista.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli