kirkkaasti turvallisin

Liikenne 7.10.2021

Vähennä huurtumista – Kolme varmaa vinkkiä

Liikkeelle pitäisi päästä, mutta auton lasit ovat huurussa. Tuttu tilanne? Kylmän vuodenajan startit sujuvoituvat muutamalla peruskikalla.

Näkyvyyttä haittaava auton tuulilasin ja muiden ikkunoiden huurtuminen on tuttu pulma. Kylmä vuodenaika ja reippaat lämpötilanvaihtelut saavat kosteuden tiivistymään sisätilojen lasipintoihin ja sujuvasta startin sijaan tiedossa on odottelua.

Liikkeelle pitäisi lähteä vasta huurun haihduttua, kirkkailla laseilla, mutta harva malttaa odottaa. Näkyvyydestä tinkiminen on kuitenkin riskipeliä liikenteessä.

Teoriassa helppo ratkaisu

Periaatteessa auton puhaltimien, lämmityksen ja ilmastoinnin pitäisi tasoittaa lämpötila ja poistaa pulma nopeasti, mutta näin ei aina tapahdu. Ongelmaan saattaa olla useampikin syy, mutta ratkaisut eivät ole sentään monimutkaisia.

Yleensä auton sisätiloihin pääsee jostain ylimääräistä kosteutta tai ilmaa liikuttavat ja lämmittävät laitteet eivät toimi niin kuin niiden pitäisi.

– Jos tuulilasin huurre ei hälvene nopeasti, usein jotain on vialla. Normaalista poikkeavan kosteuden huomaa, jos auto haisee kostealta tai tunkkaiselta. Toki iso kosteuden ja huurtumisen aiheuttaja ovat matkustajat, mutta hengittämistä ei oikein voi lopettaakaan, kertoo korjaamoketju Autoasin teknisen palvelun päällikkö Pekka Alanko.

Kolme konstia kirkkauteen

Huurtumista voi hillitä helposti. Ensimmäisenä tarkastelun kohteena on kosteuden lähteen paikantaminen.

Etsintä kannattaa aloittaa kangasmatoista ja lastenistuimista. Kerran kurakelillä tai lumesta kastunut istuin tai matto ei helposti autossa kuivu. Ne on nostettava sisälle lämpimään.

Kosteutta voi kertyä myös kumimattojen alle, josta se ei kuivaamatta poistu. Yleinen kosteuden lähde on myös sisäilmansuodatin.

– Jos sisäilmansuodatin on vanha, vettynyt ja likainen, puhaltimet puskevat kuivan ilman sijasta kosteaa ilmaa autoon. Tällaisissa tilanteissa lämmityslaitteen pitää alkaa tuottaa lämpöä ja puhaltimia pitää huudattaa pitkään ennen kuin huurre poistuu tuulilasista, Alanko kertoo.

Tämä pulma ratkeaa suodattimen vaihdolla.

Huurtuminen häiritsee näkyvyyttä huomattavasti enemmän, jos tuulilasin sisäpinta on likainen. Ja usein se on.

– Huurtuminen korostaa likaa ja huurre poistuu hitaammin likaisesta pinnasta. Siksi tuulilasi pitäisi puhdistaa sisäpuolelta säännöllisesti. Samaa pätee auton ikkunoihin.

Esilämmityksestä apua

Ensisijaisesti esilämmitys ilahduttaa moottoria ja pienentää polttoaineen kulutusta sekä päästöjä, mutta sopivasti mitoitettu esilämmittimen käyttö auttaa myös huurtumisongelman taltuttamisessa.

– Oikea esilämmitysratkaisu ja esilämmitysaika riippuvat aina lämpötilasta, automallista sekä auton säilytyspaikasta, Alanko painottaa.

Lähde: Autoasi Kuva: Antti Hentinen

Artikkeli julkaistu alunperin 9.11.2015

Jaa artikkeli