4.5.2023

Käyttötesti: katso video Peugeot 308:n sadunomaisista jäähyväisistä

Peugeot 308 Hybrid -käyttötesti on nyt lopullisesti paketissa. Läksiäisten kunniaksi saimme videoitua ranskattaren poikkeuksellisen kauniissa talvisäässä.

Käyttötestin loppuhetket ovat aina erikoiset – ja vähän haikeatkin. Vaikka kyse on puhtaasti testiautosta, jonka tarkoitus on tuottaa mielenkiintoisia juttuja lukijoille ja kartuttaa samalla testiryhmän kokemuksia autotekniikasta, sille ei voi mitään, että autoihin tottuu. Varsinaisesta kiintymyksestä ei puolen vuoden mittaisen testin puitteissa voi sentään puhua, mutta aikakauden lopusta kylläkin – kunnes seuraava testiauto taas valtaa mielen.

Kuten aiemmankin käyttötestiauton eli Nissan Qashqain tapauksessa, myös Peugeot 308:n loppukaneetit ikuistettiin Youtube-videolle. Asiaa hieman jännättiin viime talvena, sillä kylmällä kelillä riskit huonolle kuvauskelille ovat kesäistä suuremmat. Lopulta meitä kohtasi todellinen onni, sillä videontipäivänä lumiharson takaa pilkisti aurinko, mikä vuorasi pakkasmaiseman odottamattoman kauniiksi. Arvostelkaa itse.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kallis ostaa, halpa ajaa (sähköllä)

Videon myötä on siis aika päättää tämä käyttötesti, mutta lopuksi vielä sananen auton hankintahinnasta. Peugeot 308 Hybridin käyttökulut, joista kerroimme aiemmassa jutussa kulminoituvat viime kädessä siihen, mitä itse auto maksaa. Testiauto edusti niin kutsuttua kampanjamallia, jonka hinta oli testin aloitushetkellä kesällä 2022 huomattavasti nykyistä edullisempi; tänään tästä 308-versiosta pyydetään jo reilut 46 000 euroa. Se on suuri summa, sillä 1,2-litraisella kolmisylinterisellä perusbensaturbolla kulkeva, Allure Pack -varusteltu 308 SW Puretech irtoaa automaattivaihteisena peräti kymppitonnin halvemmalla.

Kuten todettua, lataushybridin voimalinja toki toimii olennaisesti miellyttävämmin, ja tietyillä reiteillä taloudellisemminkin. Laiskan lataajan ei silti kannata Hybrid-malliin lähteä, sillä Puretechin kulutus asettui koeajossamme 100 ja 120 km/h -maantienopeuksilla samoihin 5 l/100 km ja 6 l/100 km -tuntumiin, eikä kaupunkiajossakaan ole lupa odottaa Hybridiltä mitään haamulukemia (mitattu kulutus akku tyhjänä 7,0 l/100 km). Lataaminen siis todella kannattaa, jolloin hintaero Puretechiin nähden alkaa oikeasti kuolettua.

Sähköversiokin tulossa

Ja kun lähemmäs 50 000 euron hinnalla saa vielä kaikenlaisia sähköautojakin, ei ostajan asema ole tänä päivänä kovinkaan helppo. Pakkaa sekoittaa myös se, että Peugeot 308:n täyssähköversio, nimeltään e-308, on tulossa ennen pitkää Suomessa myyntiin – farkkuna se on ainakin toistaiseksi käytännössä ainoa luokkansa edustaja.

Sähkömalliin pureudummekin syvällisemmin heti kun se vain maahantuontiaikataulujen puitteissa on mahdollista. Sitä ennen on keskityttävä muihin käyttötestiautoihimme: näistä Polestar 2:n loppuraportti häämöttää jo horisontissa ja Kia Niro EV:n testitaival on niin ikään jo kääntymässä loppusuoralleen. Uusikin käyttötestiauto on kohta tulossa – mutta sen merkin ja mallin paljastamme hieman myöhemmin.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat ja video: Jari Saarentaus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat