4.8.2020

Poliisin viimeisin valvontajakso: alkoholi ja huumeet ratissa moninkertaistuneet

Kameravalvonta_peltipoliisi

Valitettavasti alkoholi ja huumeet ratissa näyttävät yleistyneen hurjalla tavalla. Poliisin tuore rattijuopumusvalvonta kertoo karua kieltä puhtaina numeroina.

Poliisin tuorein rattijuopumusvalvonta kertoo rumasta todellisuudesta: alkoholi ja huumeet ratissa ovat yleistyneet merkittävästi. Huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaneiden määrä oli yli nelinkertainen viime vuoden vastaavaan teemavalvontajaksoon verrattuna ja alkoholista johtuneiden rattijuomusten määrä oli yli kaksinkertainen viime vuoteen nähden.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alkoholi ja huumeet ratissa moninkertaistuneet

Poliisi tiedotti asiasta 3.8.2020 verkkosivuillaan ja uutinen koskee ajanjaksoa eli 27.7.–2.8. eli viikolla 31 toteutettua rattijuopumusvalvontaa. Poliisin rattijuopumusvalvonnassa  jäi kiinni yhteensä 256 rattijuopumuksesta epäiltyä, joista törkeitä rattijuopumuksia oli 73. Alkoholirattijuoppojen lisäksi tehovalvonnassa jäi kiinni 110 huumausaineiden vaikutuksen alaista kuljettajaa.

Tämän vuoden 256 epäiltyä rattijuopumusta oli yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden 115 tapausta vastaavaassa valvonnassa. Vuonna 2019 jäi kiinni vain 23 huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajanutta, joten tämän vuoden 110 on yli nelinkertainen lukema. Huumetapausten kasvu näkyi erityisesti Uudellamaalla.

Poliisi haluaa huomauttaa, että huumetapausten määrä on ollut valtakunnan tasolla kuluvana vuonna noin kolmanneksen viime vuotta korkeampi, joten mistään poikkeuksellisesta ilmiöstä ei rattijuopumusvalvontajakson tuloksissa tältä osin ole kyse. Tilanne on siis tässä suhteessa etenemässä huonompaan suuntaan. Näitä kuljettajia ei taideta lisääntyvällä automaattikameravalvonnalla saada kuriin viranomaisen tyytyväisyydestä huolimatta.

Poliisi kohdisti tehostettua rattijuopumusvalvontaa erityisesti mökkiliikenteeseen. Emme tiedä kuinka nämä tilastot suhtautuvat liikenteen määrään tai oliko esimerkiksi mökkiliikennettä tänä vuonna tavallista enemmän ulkomaanmatkailun puuttuessa lähes täysin. Mittausjakso on lyhyt, joten tilastovaihtelu lienee suurta – toivottavasti tilanne tasoittuu koko vuoden ajalla.

– Valvonnan tavoitteena oli jälleen kerran muistuttaa kuljettajia siitä, että päihteet ja liikenne eivät sovi yhteen, sekä ennalta estää rattijuopumusonnettomuuksia, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta sanoo.

Lähde: Poliisi, Kuvituskuva: Antti Hentinen/Moottorin arkisto

Luetuimmat