19.5.2020

Audin tulos romahti – alumiiniriippuvuus toi 500 miljoonan euron lisälaskun

Audi alumiiniriippuvuus

Alumiiniin vuosia panostanut Audi koitti turvata hankintakanaviensa hintakehityksen. Toisin kävi, ja nyt spekulointi alumiinimarkkinoilla on tuonut noin 500 miljoonan euron kirjanpitotappion.

Audin ensimmäisen vuosineljänneksen tulos toi tullessaan peräti 1,1 miljardin euron, eli 99 prosentin, pudotuksen operatiivisissa tuloissa. Niinpä merkki teki vain 15 miljoonaa euroa voittoa, kun viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla kassaan jäi 1,1 miljardia euroa.

Pudotuksesta vajaa puolet, noin 500 miljoonaa euroa, johtuu Audin toimista sen laajasti käyttämän alumiinin suhteen. Yhtiö on tehnyt alumiinihankintoja suojaavia sijoituksia, joista aiheutui kuitenkin merkittävä lisälasku. Hedge-sijoituksilla intressejään suojannut saksalaismerkki oli arvioinut, että alumiinin hinta on nousussa, mutta alumiinin hinta onkin sen sijaan ollut alkuvuonna laskussa.

– Jos katsot kaaviota siitä, miten alumiinin arvo on laskenut, voit nopeasti kuvitella millaisia kerrannaisvaikutuksia tällä on jos olet suojannut sijoituksiasi, kommentoi Volkswagen Groupin talousjohtaja Frank Witter.

Audi on viime vuosina vähentänyt alumiinin käyttöä autojensa runkorakenteissa, siirtyen enemmän alumiinia ja terästä yhdistäviin ratkaisuihin. Merkki valmistaa kuitenkin autojensa pinnat pääosin edelleen alumiinista. Audin kohtalo kertoo, että mahdollisesti muutkin autovalmistajat ovat voineet saada näpeilleen, jos ne ovat sijoittaneet alumiinin hintakehitykseen.

Audi alumiiniriippuvuus
Nykyisen Audi A8:n korirakenne. Hiilikuitukomposiitti on merkitty mustalla, magnesium keltaisella ja teräs harmaalla ja violetilla. Alumiinikomponentit on merkitty vihreällä, sinisellä ja punaisella.

Alumiiniseikkailu antoi Porschelle mahdollisuuden tarttua kiinni VW-ryhmän talouskruunuun, sillä luksusmerkki toi kassaan 529 miljoonaa euroa Audia puolta pienemmällä liikevaihdolla. Audin uusi talousjohtaja Arno Antlitz oli kuitenkin tyytyväinen merkin ensimmäiseen vuosineljännekseen, jota piristi Audi Electronics Venture -ohjelmistoyksikön myynti emokonserni VW-ryhmälle 650 miljoonalla eurolla.

Lähde: Automotive News Kuvat: Audi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat