4.2.2023

Aurinkosähköauton tulevaisuus juuri nyt hyvin epävarma – Lightyearin taustayhtiö konkurssiin

Lightyear One

Konkurssiuutinen tuli vain päiviä sen jälkeen, kun huippumalli Lightyear 0:n tuotannon lopetuksesta Uudessakaupungissa kerrottiin.

Hollantilaisvalmistaja perusteli tammikuun lopulla antamassaan tiedotteessa Lightyear 0 -huippumallin tuotannon lopetusta strategisilla uudelleenjärjestelyillä, ja tarkemmin tarpeella ohjata raharesurssit noin kolmen vuoden päässä häämöttäneen toisen, paljon valtavirtaisemman Lightyear 2 -mallin kehitystyöhön. Tuostakin ilmoituksesta paistoi jo toki läpi taloudellinen epävarmuus, vaikka vain muutamaa kuukautta aiemmin Lightyear oli vastaanottanut merkittävää rahoitusta 1. joulukuuta alkanutta, mutta myöhemmin lyhyeen loppunutta tuotantoaan varten.

Myös Lightyear 2:n kohtalo näyttää siis nyt hyvin epävarmalta, sillä Lightyearin autoliiketoiminnasta vastannut taustayhtiö, Atlas Technologies BV, on päätynyt konkurssiin. Hollantilaistuomioistuin on konkurssin myös myöntänyt. Menettelyt ovat tällä hetkellä käynnissä ennen kaikkea yhtiön 500 työntekijän tilanteen puolesta. Kontrahtivalmistaja Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla 0-mallin tuotannossa työskenteli 30 henkeä.

Tiedotteessaan Lightyear kuitenkin painottaa, ettei ole heittänyt lopullisesti kirvestä kaivoon, vaan etsii ratkaisuja ja uusia investoijia konseptinsa tulevaisuuden turvaamiseksi.

Tiiserikuva Lightyear 2:sta.

Lightyear -konseptin tulevaisuudessa häämöttäisi 250 000 euron 0-mallia jopa kahdeksan kertaa edullisempi, mutta valmistajansa mukaan vähintään yhtä kyvykäs Lightyear 2. Tämän tulevan aurinkosähköautomallin oli määrä edetä tuotantoon vuoden 2025 loppuun mennessä, ja sen osalta ennakkovarauskirjat aukesivat jo muutamia kuukausia sitten. Aika näyttää, miten mielenkiintoisen konseptin lopulta käy.

Lähde: Lightyear Kuvat: Lightyear, Moottorin arkisto Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat