8.9.2021

Autoliitto: Vasempaan reunaan pysäköinti tuo pysäköintivirhemaksuja

Aurinko ja suola

Vasempaan reunaan pysäköinti tuo pysäköintivirhemaksuja virheellisen tulkinnan vuoksi. Autoliitto neuvoo, kuinka vältät sakot.

Reilu vuosi sitten uudistunut tieliikennelaki mahdollistaa taajamassa vasempaan reunaan pysäköimisen myös kaksisuuntaisilla teillä. Vasempaan reunaan pysäköinti tuo pysäköintivirhemaksuja, sillä moni autoilija tulkitsee lakia väärin ja saa pysäköintivirhemaksun liian lähelle suojatietä pysäköimisestä.

Tuo vasempaan reunaan pysäköinti todettiin haastelliseksi jo kesällä 2020 ja aiheesta kannattaa lukea Autoliiton vinkit omien erehdysten välttämiseksi. Ne kun voivat koitua usein yllättävän kalliiksi. Aiemmin tänä vuonna Autoliitto muistutteli pysäköintisäännöistä taajaman ulkopuolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vasempaan reunaan pysäköinti tuo pysäköintivirhemaksuja

Helsingin kaupunki kertoi Twitterissä 18.8.2021, että kaupungissa oli kuluvan kuun aikana annettu 537 pysäköintivirhemaksua liian lähelle suojatietä pysäköimisestä. Näistä ajoneuvoista peräti 474, eli uskomattomat 88 prosenttia, oli pysäköity kaksisuuntaisen tien vasemmalle puolelle.

Nykyisen tieliikennelain mukaan ajoneuvon saa pysäyttää tai pysäköidä taajamassa vasemmalle puolelle tietä myös kaksisuuntaisella tiellä, jos se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä. Ajoneuvoa ei silti saa edelleenkään pysäköidä viittä metriä ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta.

– Tuo viisi metriä mitataan liikenteen pääasiallisesta lähestymissuunnasta ja siinä moni menee harhaan. Vasempaan reunaan pysäköivä autoilija voi kokea pysäköivänsä vasta suojatien jälkeen, mutta liikenteen pääasiallisesta lähestymissuunnasta katsottuna auto seisoo ennen suojatietä. Sääntö on olemassa siksi, että suojatielle säilyisi hyvä näkyvyys. Auto peittää liikenteen varsinaisesta tulosuunnasta tätä näkyvyyttä riippumatta siitä, miten päin se on pysäköity. Tämä on puhtaasti liikenneturvallisuusasia, huomauttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Suojatie ei kuitenkaan ole ainoa huomioitava tekijä. Samat säännöt koskevat myös risteyksiä – ja tällöin molemmista suunnista.

– Autoilijoiden on hyvä muistaa lisäksi, että viiden metrin suoja-alue on jätettävä myös risteyksen läheisyydessä, vaikka siinä ei olisi suojatietä. Siinä missä suojatien kohdalla viiden metrin sääntö on voimassa liikenteen pääasiallisesta lähestymissuunnasta katsottuna, on tämä sääntö voimassa sekä ennen että jälkeen risteyksen ja risteyksessä, jatkaa Vesalainen.

Toinen pysäköintivirhemaksuun helposti johtava virhe vasemmalle puolelle pysäköitäessä on se, että autoilija noudattaa väärää pysäköintiin vaikuttavaa liikennemerkkiä.

– Virhe sattuu helposti, jos eri puolilla katua on eri pysäköintisäännöt.  Oikea pysäköintimerkki pitää käydä tarkistamassa liikenteen pääasiallisesta tulosuunnasta,muistuttaa Vesalainen .

Lähde: Autoliitto Kuvituskuva: Henri Posa

Luetuimmat