20.1.2018

Foam lance on paras apuväline esipesuun

Esipesu hoituu huolettomasti hyvillä välineillä. Näistä paras on foam lance, eli pesuainevaahdotin, mutta sekään ei sovellu kaikille.

Esipesu käsiteltiin edellisessä autonhoitojuttusarjan osassa. Perusteet on hyvä kerrata sitä kautta, mikäli aihe on vähänkään vieras. Tällä kertaa aiheena on foam lance ja sen käyttämisen ihanuus.

Pesuainevaahdottimen päällä sijaitsee asetus pesuaineliuoksen vahvuudelle. Viuhkaa säädetään vaahdottimen etupään muovisesta osasta.

Foam lance tarvitsee kuitenkin aina painepesurin, joten valitettavasti se ei tarjoa ratkaisua esipesuun kaikille. Puutarhaletkuun liitettäviä vaahdottimiakin on tarjolla, mutta ne eivät tuota lähellekään foam lancen tasoista vaahtoa. Muiden on tyytyminen esipesuaineen levittämiseen paine- tai sumutinpullosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pesuainevaahdotin eli foam lance

Painepesuriin liitettävä pesuainevaahdotin eli foam lance on toiminnaltaan varsin yksinkertainen. Sen periaate on tuttu esimerkiksi alipaineella toimivasta maaliruiskusta.

Kurainen auto kaipaa esipesua ja foam lance on siihen ihanteellinen työkalu.

Painepesurista vaahdottimen läpi virtaava vesi imee alipaineella vaahdottimen pesuainesäiliöstä pesuainetta mukaansa. Näin saatu pesuaineliuos kulkee kovalla paineella erittäin tiheän metalliverkon läpi, joka vaahdottaa pesuaineen. Lopuksi vaahdottimen päässä on säädettävä viuhka helpottamaan pesuaineen levittämistä maalipinnalle.

Vaahdottimen pesuainesäiliö on irrotettavissa, jotta esipesuun käytettävää pesuainetta on helppo lisätä. Foam lancessa on vain yksi säädin, jolla muutetaan imettävän pesuaineen määrää. Tällä säädetään maalipinnalle vaahdotettava pesuaineliuos halutuksi.

Pesuaineliuos virtaa foam lancessa tiheän metalliverkon läpi, joka saa aikaan vaahdon.

Vain paras foam lance on kyllin hyvä

Laadukas pesuainevaahdotin on, muutaman euron vaahdotinverkkoa toisinaan uusimalla, jopa painepesuria pitkäikäisempi. Sen käyttökustannus jää äärimmäisen pieneksi ja laadukkaalla vaahdottimella esipesu on yhtä nautintoa. Pitkässä juoksussa kestävämpi ja kalliimpi foam lance tulee yksinkertaisesti halvemmaksi.

Valitettavasti kokemukset painepesurivalmistajien omista vaahdottimista ovat varsin heikkoja. Pesuaineliuoksen saa toki sellaisellakin maalipinnalle, mutta se myös valuu heti pois. Näissäkin saattaa toki olla poikkeuksia.

Vaahdotettu pesuaine ehtii liuottaa likaa ennen kuin se alkaa valumaan lian kanssa pois.

Laadun tunnistaa yleensä materiaaleista. Muovisia osia on kaikissa, mutta ainakin tärkeimmät saisivat olla metallia. Hyvän foam lancen koko runko on messinkiä ja/tai ruostumatonta terästä. Lisäksi painepesuriin kiinnitettävän liitinkappaleen, eli adapterin, on hyvä olla metallia. Muoviset osat murtuvat ennemmin tai myöhemmin.

Lisäksi foam lancen myyjällä olisi hyvä olla valikoimissaan uusia vaahdotinverkkoja kyseiseen malliin. Nämä saattavat nimittäin mennä ajan kanssa tukkoon. Vaikka etikassa liottaminen avaa usein tukoksen, niin on hyvä tietää että uuden saa tarvittaessa muutaman euron panostuksella.

Esipesuaine tulee huuhdella ennen kuin se ehtii kuivua maalipinnalle, vaikka vaahdon valumisen seuraaminen onkin rentouttavaa puuhaa.

Lähinnä muovista valmistettu vaahdotin toimii sekin monta kertaa hyvin, mutta pitkässä juoksussa kannattaa panostaa laatuun. Hintaerokaan ei ole välttämättä valtaisa. Vaahdotinta tulee käytettyä oston jälkeen miltei koko ajan, sillä auton huuhtaisu esipesuaineella ja painepesurilla puhtaahkoksi siten helppoa ja nopeaa. Jollain oudolla tavalla vaahdotetun auton katselukin on mukavaa.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat