8.6.2016

Ford selvitti: kuka niitä katumaastureita oikein ostaa?

Ford katumaasturit

Katumaastureihin voimakkaasti panostava Ford selvitti, että ketkä oikein fanittavat ajoneuvosegmenttiä. Samalla selvisi keitä ovat "quintasticit".

Fordin tilaamassa tutkimuksessa tehtiin kyselytutkimus 5 000 eurooppalaiselle, jotta valmistaja ymmärtäisi paremmin meneillään olevaa katumaasturibuumia. Katumöhköjen myynti on nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa, segmentin vastatessa peräti 23 prosentista Euroopassa myydyistä autoista. Ford itse puolestaan on panostamassa voimakkaasti katumaastureihin etsiessään parempia voittomarginaaleja.

– Katumaasturit ovat kasvaneet Euroopassa pienestä puuhastelusta erääksi kuluneen vuosikymmenen merkittävimmistä autotrendeistä. Joka kerta kun joku ennustaa trendin hiipuvan, he ovat väärässä. Katumaasturit vetoavat laajaan joukkoon miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja, kommentoi Fordin Euroopan markkinointijohtaja Roelant de Waard.

Ensimmäisenä ihmisryhmänä erottuivat "modernit mutsit", eli nykyaikaiset äidit. Katumaasturin hankinta on mielessä lähes kolmanneksella äideistä, joilla on vielä lapsia kotona. Taustalla on trendi, jossa arvostetaan auton kykyä pitää perhe turvassa. Asia on tärkeä peräti 91 prosentille vastaajista ja 59 prosenttia heistä liittää ominaisuuden nimenomaan katumaastureihin. Samoin auton kykyä selviytyä erilaisista sääolosuhteista on tärkeä yli 80 prosentille, peräti 63 prosentin liittäessä tämän ominaisuuden katumaastureihin. Myös muhkumpi ulkonäkö miellyttää, sillä 56 arvostaa entistä enemmän ulkonäköä ja 48 prosenttia liittää ominaisuuden juuri katumaastureihin.

Ford katumaasturit
Millenniaalit arvostavat sitä, millaisessa autossa he tulevat nähdyiksi.

Toinen katumaasturiryhmä ovat millenniaalit, eli 17–34 -vuotiaat. Noin joka neljäs harkitsee katumaasturin hankkimista, sillä 47 prosenttia kokee, että on entistä tärkeämpää millaisessa autossa he tulevat nähdyiksi. 37 prosenttia vastaajista liittää tämän ominaisuuden katumaastureihin. 45 prosentille seksikäs auto on aiempaa tärkeämpi ominaisuus, 35 prosentin liittäessä ominaisuuden katumaastureihin. 36 prosenttia puolestaan haluaa auton antavan heille tunteen voimasta ja 46 prosenttia liimaa piirteen juuri katujen maastureihin.

Kolmantena porukkana katumaaasturijoitsijoista erottuvat quintastic, vapaasti suomennettuna viiskybäilijät. Markkinoinnin muotisanalla viitataan viisikymppisiin, jotka elävät aktiivista elämää. 81 prosenttia heistä arvostaa aiempaa enemmän korkeampaa ajoasentoa, 65 prosentin hakiessa piirrettä juuri katumaastureista. Minne vain pääseminen puolestaan oli tärkeää 63 prosentille, 54 prosentin liittäessä kyvyn katumaastureihin. Aktiivisen elämäntavan tukeminen puolestaan sai arvostusta 44 prosentilta, 44 prosentin liittäessä tämän ominaisuuden katumaastureihin.

Ford katumaasturit

– Monille ihmistyypeille katumaasturi toimii, koska se tarjoaa kaikenkattavan ratkaisun, kuten älypuhelin, joka toimii kamerana, soittimena ja taskulamppuna. Katumaasturi tarjoaa kykenevän ratkaisun viikonlopun seikkailuihin ja tyylikkään ja käytännöllisen auton koulukyyditykseen, unohtamatta hyvää näkyvyyttä, jatkaa de Waard.

Myös kuluttajien näkemys katumaastureista on muuttunut. 82 prosenttia vastaajista ei pidä asvalttisotureita enää luksusajoneuvoina ja että maasturit ovat muuttuneet taloudellisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi viimeisen viiden vuoden aikana. Lähes kaikki vastaavat, että katumaastureita saa nykyisin eri kokoisina ja erilaisin varustein.

– Täysin uusi Edge saapuu Eurooppaan täydentämään Kugan ja EcoSportin kanssa kolmen maasturin valikoimaamme. Uskomme myyvämme Euroopassa 200 000 katumaasturia tänä vuonna, eli vuoteen 2013 verrattuna kasvua olisi 200 prosenttia, de Waard maalailee.

Lähde ja kuvat: Ford

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katso myös:

Luetuimmat