18.3.2016

Goodyear Eagle-360: renkaan tulevaisuus onkin pallo

Goodyear Eagle-360 pallorengas

Goodyearin visiossa renkaan tulevaisuudesta löytyy magneetteja, aivokoralleja ja 3D-tulostusta.

Goodyear esitteli Geneven autonäyttelyssä kaksi autonomisen ajamisen konseptirengasta. Aiemmin esitelty Intelligrip palvelee alkuvaiheen itsenäisiä autoja, kertoen autolle sensoreiden avulla tien ja renkaan kunnosta. Yhtiön toinen konseptirengas katsoo  vielä kauemmas tulevaisuuteen. Niin pitkälle, ettei se ole enää edes rengas.

3D-tulostuksella valmistettu Eagle-360 on suoraan sanottuna pallo. Goodyearin tulevaisuusvisiossa autonomiset autot voivat liikkua mihin suuntaan tahansa. Pyörän- tai oikeastaan siis pallontuenta hoidettaisiin magneettikenttien avulla. Kaikkiin suuntiin pyörivä pallorengas pystyisi selviämään esimerkiksi mustan jään aiheuttamasta liukumisesta tavallista paremmin. Se myös tekisi ajamisesta tasaisempaa pehmeämpien käännösten ja magneettijousituksen avulla. Mielenkiintoisin hyöty Goodyearin mukaan on kuitenkin parkkipaikkojen tiivistys, sillä auto voisi kääntyä ruutuun aiempaa ketterämmin tai ajaa jopa sivuttain ruutuun. Intelligrip-renkaan tavoin Eagle-360 myös keskustelisi ajoneuvon kanssa renkaan ja tien olosuhteista.

Visiointi ei kuitenkaan loppunut vielä uuteen muotoon. Koska pallorengas valmistetaan 3D-tulostamalla, voisi Goodyear tehdä tarvittaessa vaikka jokaiselle käyttäjälle oman rengaskuvion tyypillisten ajo-olosuhteiden mukaan. Myös elävän luonnon matkiminen eli biojäljittely kuuluu renkaan nikseihin. Konseptirenkaan kuvio perustuu aivokoralleiden kuvioon monisuuntaisine paloineen ja urineen. Uran pohjassa taasen on pesusienimäisesti toimiva elementti, joka muuttaa urien käytöstä märällä kelillä.

Lähde ja kuva: Goodyear

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat