23.9.2017

Halpa autoshampoo voi olla kallis

Autoshampoo napataan liian usein matkaan aiheeseen tutustumatta. Pesuainepurkin valinta ostohinnan perusteella voi kuitenkin osoittautua kalliiksi.

Tavallinen autoshampoo on useimmin tarvittavia autonhoitotuotteita. Tarpeellisempi lienee lähinnä esipesuaine, jota voi esipesun lisäksi hyödyn pikapesussa. Esipesuaineesta löydät lisää täältä.

Autoshampoo ja muut paljon käytetyt tuotteet ovat tärkeimpiä. Shampoon vahaturvallisuudella, liukkaudella ja puhdistusteholla on suuri vaikutus auton näyttävyyden säilymiseen. Shampooseen kannattaa panostaa.

Halpa, vahvoista kemikaaleista valmistettu aine riisuu auton heti vahoista, jonka seurauksena lika pinttyy jatkossa tiukemmin kiinni. Huonosti liukuva shampoo lisää pesusta syntyviä mikronaarmuja ja heikosti puhdistava shampoo jättää pintaan osan liasta. Näiden seurauksena maalipinta näyttää pian huomattavasti lähtötilannetta huonommalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvä mutta halpa

Laadukas shampoo säilyttää auton maalipinnan juuri vahatun näköisenä pesukerta toisensa jälkeen. Tämä luonnollisesti edellyttää oikeita pesutekniikoita sekä autoa, jonka maalipinta on suojattu vahalla tai muulla suojatuotteella. Oikeaoppiset pesutekniikat on esitelty aihetta käsittelevässä jutussa täällä.

On yleinen harhaluulo, että autonhoitoharrastajien hienot autoshampoot ovat järkyttävän kalliita. Ostohinta toki saattaa olla sekatavarakaupoista löytyviä vaihtoehtoja korkeampi, mutta yksittäisen käyttökerran hinta ei välttämättä olekaan. Pitkässä juoksussa käyttökustannus merkitsee.

Laimennussuhde ratkaisee kustannuksen

Käyttökustannus koostuu kolmesta tekijästä: pakkauskoko, ostohinta ja laimennussuhde. Viimeisin jää usein huomioimatta, vaikka niissä on valtavia eroja. Pesuainetta ei kannata lorottaa mittailematta, sillä silloin pieleen menee pesuaineen laimennussuhteen mukana helposti sekä vahaturvallisuus että kustannus.

Monessa pesuaineessa suositeltava laimennussuhde vaatii hurjasti pesuainetta. Pahimmillaan kehotetaan käyttämään 0,5 - 1,5 desilitraa pesuainetta kymmenen litran ämpäriin. Puolen litran pesuainepullosta riittää vahvimmalla suhteella vain kolmeen autonpesukertaan. Vaikka tämä puolen litran pullo maksaisi vain muutaman euron, jää jokaisen pesukerran hinnaksi silti yli euro pelkän shampoon osalta.

Osa vahapesuaineista kehotetaan käyttämään täysin laimentamattomana pesuvälineeseen suoraan pullosta pesuainetta kaatamalla. Silloin ainetta kuluu melkoisesti, ja menetelmä kuulostaa epäilyttävältä myös. Kalliiksi näin käytettävät pesuaineet tulevat joka tapauksessa.

Toista ääripäätä edustaa erittäin tiivistetyt pesuaineet, joista yksi esimerkki on Bilt Hamber Auto-Wash. Sen laimennussuhde on 1:2000 eli kymmenen litran ämpäriin kuluu 5ml pesuainetta. Näin ollen pienestä 300ml pakkauskoosta riittää 60 pesukertaan ja yhden pesun hinnaksi muodostuu 28 senttiä yleisellä 16,90 euron myyntihinnalla.

Edellä mainittu Bilt Hamber sattuu vieläpä olemaan erinomainen autonpesuaine, joka on täysin vahaturvallista suositellulla laimennuksella. Esimerkkejä hyvistä pesuaineista, joiden laimennussuhde riittää pitkälle, on valtavasti lisää. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että säästö alkaa jo paljon ennen kaupan hyllyä. Muista siis tarkistaa pesuaineen laimennussuhde.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat