15.11.2017

Helsingin poliisi paljastaa liikennevalvonnan kohteet twitterissä!

ratsia poliisi

Puoli vuotta kestävä näkyvä tehovalvonta on vastaus kaupunkilaisten toiveisiin.

Helsingin poliisi saa näkyvään liikennevalvontaan kymmenen poliisia lisää. Tehostettu valvonta on puoli vuotta eli ensi vappuun saakka kestävä kokeilu, joka on saanut nimen LiikennePro.

Valvontakokeilun taustalla on kaupunkilaisten huoli turvallisuudesta.

– Saamme paljon valvontapyyntöjä kaupunkilaisilta ja nyt pyrimme vastaamaan tähän tarpeeseen, Helsingin poliisilaitoksen Liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Jarkko Lehtinen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupunkilaisilta toiveita vyörynä

Lehtinen kertoo, että Helsingin poliisilaitokselle tulee päivittäin lukuisia liikennettä koskevia kysymyksiä ja valvontapyyntöjä esimerkiksi yksittäisiltä henkilöiltä, yrityksiltä ja tiedotusvälineiltä. Yhteydenotot tulevat paljolti sähköpostitse, ja myös puhelimitse sekä suullisesti partioille.

LiikennePro-tehovalvonnan julkistus on kuitenkin ryöpsäyttänyt palautemäärän uudelle tasolle.

– Sähköpostitse ja sosiaalisen median kautta on saapunut noin sata yhteydenottoa vuorokaudessa siitä lähtien, kun asia viime perjantaina julkistettiin, Lehtinen kiittelee.

Palautteiden avulla Helsingin poliisille on selvinnyt aiempaa paremmin ne alueet, joissa kaupunkilaiset tuntevat turvattomuutta liikenteessä. Valvontapyynnöissä on viime päivinä toivottu paljon polkupyöräilyn valvontaa.

Lehtinen lupaa, että palautteita hyödynnetään valvonnan suunnittelussa ja kohdentamisessa.

Valvonta korostetun näkyvää

LiikennePro tulee eroamaan perinteisestä liikennevalvonnasta korostetun näkyvyytensä vuoksi. Helsingin poliisin mukaan valvontakohteista ja -teemoista tiedotetaan pääsääntöisesti ennakkoon sosiaalisessa mediassa.

– Kerromme ennalta mitä valvomme ja missä valvomme. Valvonta ei siis tule yllätyksenä, Lehtinen tähdentää.

Kuluvan ja ensimmäisen valvontaviikon teema ja valvontakohteet käyvät ilmi Helsingin poliisilaitoksen twitter-tililtä.

Twitterissä on otettu käyttöön #LiikennePro -aihetunniste, jonka avulla voi seurata valvonnan toteutumista. Valvonnasta voi käydä keskustelua ja esittää toiveita.

Twitterissä Helsingin poliisin käyttämä tyylilaji on tiedottava ja opastava. Esimerkki twiitistä: ”Enimmäkseen esimerkillistä liikennöintiä Helsingissä 13.11.! Ensi viikonloppuna rattijuopumusvalvontaa. Ajelkaahan ihmisiksi!”

Helsingin poliisin twitter-tilillä on tätä kirjoitettaessa 23 598 seuraajaa.

Sakkojen kartutus ei ole tavoite

– Tarkoituksenamme ei ole lisätä sakkojen tai muiden valvontasuoritteiden määrää, Lehtinen kertoo.

– Tavoitteenamme on se, että autoilijat noudattaisivat paremmin liikennesääntöjä. Korjaamalla omaa ajokäyttäytymistä voi välttää sakot ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisit lainassa muualta

Helsingin poliisilaitoksessa toimii tällä hetkellä kolme päätoimista liikennevalvontaryhmää. Käynnistettävä projekti tuo niiden rinnalle neljännen ryhmän, joka keskittyy valvomaan viikoittain valittavia valvontateemoja ja kohteita eri puolilla Helsinkiä.

Uuden ryhmän koko on noin 10 poliisia, jotka on puolen vuodeksi lainattu muista toiminnoista kuten venepoliisista ja ratsupoliisista.

Kokeilusta saatuja kokemuksia sosiaalisen median hyödyntämisestä osana liikennevalvontaa arvioidaan ensi kesänä. Sen jälkeen tehdään päätökset jatkosta.

Liikennesäännöt ja sähkökulkimet pohdituttavat

Ylikomisario Jarkko Lehtinen kertoo, että Helsingin poliisille tulevat kaupunkilaisten kysymykset koskevat usein liikennesääntöjen tai ajoneuvoja koskevan sääntelyn soveltamista tietyssä tilanteissa. Osa kysymyksistä ohjataan Trafin tai Liikenneviraston vastattavaksi.

– Viime aikoina on kysytty usein muun muassa uuden tyyppisistä sähköavusteisista tai sähkökäyttöisistä kulkuneuvoista ja niitä koskevista säännöistä, esimerkiksi ajo-oikeuden osalta.

Lähde: Helsingin poliisi Kuva: Moottorin arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat