25.10.2019

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uudesta Volkswagen Golfista

Volkswagen Golf 8

Volkswagen Golfin 8. sukupolvi on huomattava loikka teknisempää kokemusta kohti.

Uusi Volkswagen Golf on aina tapaus. Perheautoa on myyty vuodesta 1974 alkaen peräti 35 miljoonaa kappaletta. Nykyisin Golf tarjoaa myös perusrakenteen, jonka konsernin lähes kaikki poikittaismoottoriset mallit jakavat. Uuden Golfin teknologioiden päälle rakennetaan myös sisarmallit Audi A3, Seat Leon ja Škoda Octavia, ja tulevaisuudessa teknologia leviää kaikkiin MQB-perusrakenteen autoihin aina Tiguaniin ja Passatiin saakka.

Volkswagen Golf 8
Uusi Golf paljastettiin Volkswagenin kotitehtaan Wolfsburgin alueella.

Uusimman kahdeksannen sukupolven Golfin julkaisun jännitystä laski virallisten kuvien vuoto nettiin julkaisupäivänä. Lopputulos vastasi vuotaneita kuvia: uusi Golf säilyttää vahvan sukunäön, siirtäen tutun ilmeen jälleen uudelle vuosikymmenelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uutta ilmettä

Volkswagen Golf 8

Uuden keulan ja perän välistä löytää kylkilinjan, jonka pokkaus on nostettu ovenkahvojen korkeudelle. Jokainen peltipinta on uusi, mutta taustalta voi löytää paljon seitsemännen sukupolven Golfin mittasuhteita: peruskori on yhä sama, ja mitoissa nähdään vain millimetrien muutoksia. Tuulilasi on jopa sama osa.

Volkswagen Golf 8
Kylkipokkaus kulkee nyt ovenkahvojen läpi C-pilariin asti.

Golfia voi silti sanoa hyvällä omatunnolla uudeksi autoksi. Monet pinnan alle jäävät peltiosat on ehkä yhä prässätty samaan muotoon, mutta vuonna 2019 auto on paljon enemmän.

Valmistaja puhuu digitaalisuudesta ja verkottuneisuudesta. Golfin sisustan kerrotaan olevan täysin digitaalinen.

Täysin digitaaliseksi kutsuttu

Volkswagen Golf 8
Sisätilat ovat täysin uudet: päähuomion saavat kaksi suurta näyttöä. Perusmitat ovat väistyvästä 7. sukupolvesta tutut.

Digitaalimittaristo (10,25") on nyt vakiovaruste perusmallista alkaen, ja sitä voi laajentaa heijastusnäytöllä.  Mittaristoa reunustaa samaan muovipaneeliin kätketty keskinäyttö, joka tarjoaa aivan uuden käyttöliittymän. Entistä tablettimaisempi järjestelmä on tuttu muun muassa ID.3-täyssähköautosta, ja se levinnee vähitellen kaikkiin Volkswagen-malleihin. Lyhyellä ensikokeilulla filosofia on ennestään tuttu, joten pulaan volkkarikuski ei joudu.

Volkswagen Golf 8
Näytön alla olevat hipaisukytkimet hoitavat lämpötilan ja äänenvoimakkuuden säädön.

Näytön alta löytää kenties enemmän kasi-Golfin keskustelua aiheuttavan puolen: lähes kaikki painikkeet ja nappulat on korvattu hipaisupinnoin. Näytön alta löytää rivin kiiltomustaa pintaa, joka säätää lämpötilaa ja äänenvoimakkuutta. Säätö onnistuu symbolien tökkimisen lisäksi sormea liu'uttamalla. Tämän rivin alta löytää vielä viiden painikkeen ryhmän, johon on koottu hätävilkkujen lisäksi ajotilat, ajoavustimet, pysäköintitoiminnot ja pikanäppäin ilmastointiasetuksiin. Hipaisulla hoituu jopa lisävarusteisen lasikaton sisäverhon avaus. Perinteisistä nappuloista luopumisen hyödyt ja haitat selvinnevät koeajon aikana. Selvää kuitenkin on, että kahdeksannen sukupolven Golf vaatii edeltäjiä enemmän perehtymistä.

Volkswagen Golf 8
Digitaalimittaristo on nyt vakiona: se vaikuttaa huomattavasti aiempaa muokattavammalta.

Laitettu nettiin

Toisaalta nyt Golf osaa ladata kuljettajan mieliasetukset pilvestä, joten autonvaihto tai vuokraus ei aiheuta suurta päänvaivaa, uusi yksilö tuntuu heti kotoisalta. Golf myös keskustelee liikennetilanteista Car2X-järjestelmän kautta ja voi ennakoida esimerkiksi onnettomuudet. Päivityksetkin onnistuvat lennossa, joskin alkuun vain verkkotoimintoja etäpäivittämällä.

Voipa Golfiin myös ostaa ominaisuuksia lennosta: Volkswagenin mukaan tällaisia toimintoja ovat aktiivinen vakionopeudensäädin, kaukovaloautomatiikka ja esimerkiksi navigaattori.

Volkswagen Golf 8
Volkswagen oli tuonut paikalle myös historiaa: komea rivi Golfin kaikkia seitsemää aiempaa sukupolvea!

Teknisiin hienouksiin kuuluu myös täyslediteknologia, yhtään hehkulamppua uudesta Golfista ei löydä. Avaimenkin voi korvata älypuhelimella – tosin vain, jos se on mallia Samsung.

Uusien avustinjärjestelmien kerrotaan mahdollistavan puoliautonominen ajo 210 kilometriin tunnissa saakka – kuljettajan täytyy vielä pitää kädet ratissa, mutta muutoin Golf ajelee hyvissä olsouhteissa tietyin rajoituksin vähän kuin itsekseen.

Volkswagen Golf 8
Paikalla oli myös muotoilijanero Giorgetto Giugiaro – mies ensimmäisen Volkswagen Golfin linjojen takana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vain polttomoottoreita

Teknisestä kehityksestä huolimatta yksi asia on selvä: Golfin keulalla on aina polttomoottori. Sähköauto e-Golf korvataan uudella ID.3-mallisarjalla.

Polttomoottorivalikoima onkin ennätyslaaja: mallista riippuen tankata voi bensiiniä, dieseliä tai maakaasua, ja etenemistä voi tukea kevythybridi- tai ladattava hybriditekniikka. Yhtiö ei ole vielä paljastanut koko mallistoa perus-Golfista R:ään, mutta malliston on kerrottu ulottuvan 90 hevosvoimasta aina 300 hevosvoimaan saakka.

Perusmoottori on tuttu kolmisylinterinen 1.0 TSI. Tarjolla on myös kevythybriditekniikkaa, joka on Volkswagenilla saanut hivenen huvittavan nimen eTSI. 48-voltin hihankäyttöinen sähkökone lataa litiumakkua ja tarjoaa kiihdytyksiin enimmillään 100 newtonmetriä lisävääntöä alhaisilla nopeuksilla. eTSI on tarjolla 110, 130 ja 150 hevosvoimaisena versiona.

Volkswagen Golf 8
Uuden Golfin takatilat ovat pitkälle seitsemännestä sukupolvesta tutu: keskimittaiselle on mainiot oltavat.

Dieselin saa alkuun 115 ja 150-hevosvoimaisina versioina 2.0 TDI:stä. Kumpikin on tarjolla manuaali- tai DSG-vaihteistolla, ja jälkimmäisen saa myös nelivetona.

Ladattava hybridi on nyt tarjolla kahtena mallina: Golf eHybrid saa 204 hevosvoimaa, kun Golf eHybrid GTE kiristetään 245 hevosvoimaan. Autojen akkujen teoreettinen kapasiteetti on 13 kWh.

Volkswagen Golf 8

Automaattivaihteisten Golfien keskikonsolia koristaa nyt pieni vaihteenvalitsinvipu, kiitos sähköiseksi vaihtuneen vaihteenkytkennän. Tarjolla on myös täysin uusi 6-vaihteinen manuaali.

Uusien Volkswagen Golfien hinnat selviävät alkuvuodesta, ja autot saapuvat liikkeisiin keväällä.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat