27.10.2017

Keisarin uudet kansanvaunut – ikoninen Toyota Century uudistuu

Toyota Century

Toyota Century uudistuu nyt toistamiseen – 50-vuotisen historiansa aikana.

Japanin keisarihuoneenkin suosima edustusvaunu Toyota Century uudistuu. Vuonna 1967 ensiesitelty Century sai nimensä teollisuusimperiumin perustaneen Sakichi Toyotan 100-vuotissyntymäpäivästä. 50 vuoden mallihistorian aikana Century kokee nyt toisen merkittävän uudistumisensa. Harkittujen muutosten takana arvokkaiden piirien vaatima varovaisuus – ja eikä toimivaa kaavaa kannata rikkoa. Pitkät perinteet ja varovainen arvokkuus ovat myös syitä, miksi japanilaisyhtiön ylellisin auto löytyy Toyotan eikä Lexuksen valikoimasta.

Audi A8:n ja Mercedeksen S-sarjan sijaan lähinnä Rolls-Royce Phantomiin rinnastuva Toyota Century maksaa Japanissa noin 85 800 euroa, mutta sen voi ostaa vain valituista Toyota-liikkeistä ja auton ostaminen vaatii kutsun. Japanilainen luksusauto tekee myös monia asioita hiukan eri tavalla kolleegoihinsa verrattuna. Trendejä seuraavassa Japanissa Century on saavuttanut arvokkaan aseman, sillä auton perinteisyys kohoaa siellä vaihtuvien muotivirtausten yläpuolelle. Tämän takia lehdistötiedotteessa ei mainita hiilikuitua ja alumiinia, vaan niiden sijaan huomion keskipisteenä ovat puu ja tekstiilit.

Toyota Century

Toyota Century on aiemmissa sukupolvissa luottanu arvostettuun V12-moottoriin. Samalla Century on kuitenkin ollut Toyotan ainoa käyttökohde 12-sylinteriselle voimanlähteelle. Uuden mallisukupolven edustusvaunu luottaakin nyt V8-moottoriin ja Toyotan hybridijärjestelmään. 5,0-litrainen 2UR-FSE V8 ja hybridijärjestelmä on tuttu Lexuksen LS 600h:sta ja se tuottaa 394 hevosvoimaa. Riittävän suorituskyvyn lisäksi hybridin sähkömoottorit soveltuvat mainiosti arvokkaan hiljaiseen etenimiseen. Polttomoottorin tuentaan on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta värinät ja äänet pysyisivät kurissa myös käynnistyksissä ja kiihdytyksissä.

Toyota Century

5,34 metriä pitkä Century on venynyt pituutta ja samalla akseliväli on kasvanut 3,04 metriin. Samalla malli on kokenut hienovaraisia ulkoisia muutoksia. Jylhemmät korimuodot muistuttavat Centuryn edustuksellisuudesta. Huomiota on kiinnitetty myös oviaukkoon, jonka kokoa on kasvatettu helpompaa kulkua ajatellen. C-pilaria on korostettu, sillä esimerkiksi Mercedeksen Pullman-mallien tavoin sen on tarkoitus suojata matkustajien identiteettiä. Matkustamon kattoa on lisäksi muotoiltu korkeammaksi.

Toyota Century

Toyota Centuryn paras paikka on tietysti takana, jossa käytössä on täysin säädettävät ja hierontatoiminnolla varustetut istuimet. Saksalaispremiumista poiketen Toyotan mukaan paras materiaali on nahan sijaan 100% villa, joka ei reagoi lämpötilaeroihin ja on hiljaisempi. Takaistuinten jalkarahi on luonnollisesti sähkösäädettävä. Takaistuimille on tuotu uutena toimintona monitoiminäyttö, jolla myös matkustaja voi vaikuttaa esimerkiksi ilmastoinnin toimintaan ja 20-kaiuttimisen äänijärjestelmän kautta soivaan musiikkiin. Toyotan mukaan varustelista käsittää myös kirjoituspöydän, lukuvalon ja viihdejärjestelmän, joita voi käyttää bisnekseen tai hupiin.

Toyota Century

Vaikka Centurylle tärkeintä ei ole uusin teknologia, on autossa koko joukko Toyotan uusimpia turvavarusteita. Yhtiön mukaan VIP-henkilöiden kuljettamisessa turvallisuus on tärkeässä asemassa.

Käsityöpainotteisesta valmistusmenetelmästä johtuen auton tuotantomäärä on vain 4 kappaletta päivässä. Esimerkiksi auton keulamerkki on käsinkaiverrettu ja Century maalataan seitsämällä maalikerroksella. Toyota olettaa myyvänsä autoa 600 kappaletta vuodessa, mikä on viidenneksen edeltäjää enemmän, mutta ei silti kovin paljoa.

Toyota Century

Brittilehti Top Gearille Toyotalta kuitenkin kerrottiin, että yhtiö saattaa harkita Centuryn toimittamista myös Japanin ulkopuolelle. Kiehtova ajatus...

https://youtube.com/watch?v=wVCSaBEj96I

Lähteet: Toyota, Bloomberg, Top Gear Kuvat: Toyota

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat