24.9.2022

Lahti Caravan 2022: Knaus Tourer Van syntyi Volkswagenin pohjalle, koska Fiatit loppuivat kesken

Knaus Tourer Van

Volkswagen Transporteria on menneinä vuosikymmeninä käytetty erilaisten matkailuautojen pohjana varsin runsaasti. Paria edellistä vuosikymmentä on kuitenkin hallinnut Fiat Ducato, mutta nyt markkinoilla näkyy entistä enemmän muitakin vaihtoehtoja – yksi tällainen on Transporterin päälle rakentuva Knaus Tourer Van.

Lahti Caravan 2022 -messut ovat käynnissä jo kolmatta päivää. Ensimmäisenä messupäivänä koostimme kahdeksan poiminnan listan, jossa jo mainitsimme matkailuautovalmistajien siirtymisen aiempaa enemmän Fiatin lisäksi muihinkin merkkeihin. Syynä tähän on yhdistettynä matkailuautojen kysynnän kasvu ja globaali komponenttipula, joka johti siihen ettei Fiateja riittänyt kaikille halukkaille. Tämän vuoksi Knaus Tourer Van on rakennettu Volkswagen Transporter T6.1:n pohjalle.

Knaus Tourer Van

Transporter ei ole sikäli luontevin pohjaratkaisu matkailuautolle, kun yleensä pohjana käytetyt pakettiautot ovat askelta kookkaampia. Yleisimmät Ducaton ja sen mallisisarten korvikkeet lienevätkin Ford Transit ja Mercedes-Benz Sprinter.

Vastikään Düsseldorfin messuilla esitelty Knaus Tourer Van osoittaa kuitenkin, että myös Transporterista saa rakennettua matkailuauton. Pohjaratkaisuja on kaksi, vastakkain istuttavilla sohvilla varustettu 500 LT ja yhdellä sohvalla varustettu 500 MQ, jollainen messuyksilökin on.

Knaus Tourer Van

Tekniikkana autossa on 2,0-litrainen turbodieselmoottori, joka tuottaa tehoa 110 kilowattia (150 hevosvoimaa) ja etupyörille voiman välittää automaattivaihteisto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Innovatiivinen kylpyhuone

Uutuuden kokonaispituus on 589 senttimetriä, ja leveydeksi kerrotaan 220 cm. Ulkokorkeutta on 280 cm ja sisällä 81 cm vähemmän. Auton kerrotaan olevan talvikäyttöön sopiva ja se tulee vakiona diesellämmittimellä ja -varaajalla. Tämän vuoksi auton kyljessä on jätetty tilaa ainoastaan viiden litran kaasupullolle. Talvikäyttöisyyttä tukee myös vakiovarusteinen lattialämmitys.

Kompakteihin mittoihin nähden autoon on saatu sullottua yllättävän paljon: takaosassa on parivuode, ja etuosaan on lisävarusteena saatavana laskettava parivuode. Nostovuode nostettuna oleskelutilaan jää kohtuulliset tilat oleskeluun ja ruoan laittoon. Nostovuode on nopeasti levitettävissä, se vapautetaan ensin kahdesta klipsistä ja vedetään lihasvoimalla pitkäksi – operaatio vie vain joitain sekunteja.

Myös kylpyhuone on saatu mielenkiintoisella ratkaisulla tilavaksi. Suihkun katto on nimittäin liikutettavissa pystysuunnassa – katon ollessa nostettuna ylös se kaventaa takaosan vuodetta. Kun suihkua ei tarvita, voi sen katon laskea alas vuoteen pohjaksi, jonka jälkeen petiä voi taas kutsua parisängyksi. Myös lavuaari on liikuteltavissa tilanteen vaatimalla tavalla.

Knaus Tourer Van 500 MQ:n hinnat alkavat Vansation-varustepaketilla 87 380 eurosta ja messuyksilö kustantaa 91 256 e. Hintaero Fiat-pohjaisiin autoihin on siis selkeä, mutta toki Transporter on myös ajettavuudeltaan aivan eri luokassa.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Eetu Kokkonen ja Knaus

Lisää aiheesta

Luetuimmat