17.1.2022

Liikenneturva antaa viisi vinkkiä liikkeellelähtöön talvella – esilämmitys tärkeä

talvi huurtuminen auton esilämmitys

Liikenneturvan viisi vinkkiä liikkeellelähtöön talvikeleillä auttavat varmistamaan hyvän näkyvyyden. Auton esilämmityksellä on tässä suuri rooli.

Nollan molemmin puolin pyörivät kelit tarkoittavat myös lunta, loskaa ja kosteutta. Liikenneturvan viisi vinkkiä liikkeellelähtöön auttavat selviämään talvikeleistä huurteetta.

Liikenneturva muistuttaa, että kuljettajan on kyettävä havainnoimaan liikenteessä joka suuntaan. Pieni kurkistusaukko eteenpäin ei riitä, oli sitten kyseessä luminen, jäinen tai huurteinen lasi. Riittävä esilämmitys helpottaa jään ja lumen poistoa sekä pitää huurteen pois ikkunoista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esilämmitys auttaa moneen vaivaan

Talvikeleillä on tärkeää huolehtia, että näkyvyys autosta ulos on riittävä. Lähtöä kannattaa ennakoida ajoissa ja huolehtia auton esilämmityksestä sekä varata aikaa lumen ja jään poistoon. Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista, koska moottori on valmiiksi lämmin ja puhaltimet antavat nopeammin lämmintä ilmaa.

– Valmiiksi lämmin auto on mukavampi ja turvallisempi, kun turvavyön voi kiinnittää oikein ilman paksuja toppavaatteita. Moottorin esilämmitys vähentää moottorin kulumista ja lähipäästöjä. Ja näin ollen kuormittaa ympäristöä vähemmän. Kylmäkäynnistys ja joutokäynti eivät kumpikaan ole kannatettavia tapoja, vahvistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Pohjonen muistuttaa, että autoa saa käyttää joutokäynnillä enintään kaksi minuuttia. Jos pakkasmittari näyttää kylmempää kuin -15, saa auto olla joutokäynnillä korkeintaan neljä minuuttia.

Riittävä esilämmitys ehkäisee myös huurtumista. Jos matkan aikana huurretta alkaa muodostua ikkunoihin, saa kosteuden pois nostamalla puhallintehoa ja -lämpöä. Kosteuden on poistuttava autosta, joten ilman kierrosta on huolehdittava. Tästä syystä onkin tärkeää tietää miten oman auton sisäpuhaltimet toimivat.

Kannattaa myös kurkistaa Autoliiton asiantuntijan vinkit huurteen välttämiseksi. Keinoja ongelman taltuttamiseksi, ja toisaalta asiaan vaikuttavia tekjöitä, on yllättävän monia.

Viisi vinkkiä liikkeellelähtöön talvikeleillä

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa useimmiten myös lumien putsaamista. Turvavyön kiinnitys oikein onnistuu ilman paksuja toppavaatteita esilämmitetyssä autossa helpommin.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  • Ehkäise kosteuden kertyminen sisätiloihin kopistelemalla lumet kengistä, kun istut autoon.
  • Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

Kuvituskuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat