30.4.2021

Lincoln Zephyr hurmaa nimellään ja muotoilullaan – vain Kiinassa

Lincoln Zephyr Reflection konsepti Kiina Shanghai

Shanghain autonäyttelyn tämänvuotisiin helmiin kuuluu näyttävä konseptisedan, joka on saanut nimensä kaukaiselta esiäidiltään.

Fordin luksussiipi on viime aikoina palannut mallinimipolitiikassaan kirjainyhdistelmistä takaisin perinteisiin, suorastaan mahtipontisiin nimiin. Nykyisen megatrendin mukaisesti (tai pakottamana) tästä vuodesta alkaen merkin koko Pohjois-Amerikan malliston ovat muodostaneet suvit, jotka on nimetty seikkailuhenkisesti Corsairiksi, Nautilukseksi, Aviatoriksi ja Navigatoriksi. Lincoln Continental on varmasti yksi planeettamme iskevimmistä mallinimistä, mutta merkki päätti lopettaa kokonaan sen viimeisimmän sukupolven myynnin kotikentällään viime kesänä.

Kiinassa on kuitenkin edelleen käyttöä luksussedaneille, ja sieltä nykyisen Continentalinkin voi edelleen lunastaa talliinsa. Juuri Kaukoidässä Lincoln uskalsi niin ikään esitellä kokonaan uutta muotokieltä esittelevän Zephyr Reflectionin.

Lincoln Zephyr Reflection konsepti Kiina Shanghai

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuulahdus 85 vuoden takaa

Vuoden 1936 Lincoln-Zephyr oli kerrassaan edistyksellinen auto, ja se on tärkeä malli merkin aikajanalla. Zephyrin upea kori oli aikansa virtaviivaisin, ja siihen kuului useita ennennäkemättömiä muotoiluelementtejä. Antiikin Kreikan länsituulen jumalalta lainattu mallinimi poistui toisen sukupolven kanssa yhtä aikaa isolta näyttämöltä vuonna 1942, palaten sinne nyt miltei 80 vuoden tauon jälkeen. Onhan nimi toki välissä nähty parissa muussa Ford-konsernin autossa.

Vuoden 2021 Lincoln Zephyr Reflection -konseptimalli on kaukaisen esiäitinsä tavoin suunniteltu tyyli ja aerodynamiikka edellä. Nämä kaksi vaadetta kulkevat tunnetusti käsi kädessä ja pakka aavistuksen verran sekoaa vasta kun siihen lisätään korkeampi maavara. Zephyr on kuitenkin matalakorinen ja dynaaminen, aito sedan, joka toki omaa paljon coupémaisia piirteitä.

Lincoln Zephyr Reflection konsepti Kiina Shanghai

Lincolnin Kiinan toimistolla, joka konseptin muodoista vastaa, on onnistuneesti yhdistetty merkin pidemmän linjan tavaramerkkejä uuteen muotokieleen. Tärkein esimerkki tästä on yhtenäinen takavaloratkaisu, joka ei jää kanssa-autoilijoilta huomaamatta pimeällä ajettaessa. Vaikka kyseessä onkin konsepti, autossa on muutamia muotoiluyksityiskohtia joiden toivoisi päätyvän tulevaan tuotantomalliin. Niitä kannattaa etsiä ainakin maskista, ovenkahvoista sekä jo mainituista takavaloista.

Matka-auto

Sisätila näyttää jo kuvan perusteella ylelliseltä ja siten luksusmerkin vaatimustasot täyttävältä. Ulkokuoren puhtaat linjat saavat jatkoa, kuten myös maskista tutut tähtikuosit. Ohjauspyörä on omaperäisen muotoinen. Vaihteiston nappulat löytyvät hallitsevalta paikalta, keskikonsolista puolestaan operoidaan näyttöruutuja. Fyysisille painikkeille ei muuten paljon tilaa jää, kun Zephyr Reflectionin myötä Lincoln esittelee uuden coast-to-coast -tietoviihdejärjestelmänsä. Termi kertoo tietysti näyttöruutujen laajuudesta, mutta myös merkin filosofiasta valmistaa autoja alleviivatusti matkustamista varten.

Lincoln Zephyr Reflection konsepti Kiina Shanghai

Aivan kaikkia osa-alueita on kuitenkin ilmiselvästi mietitty, tervetulotoivotuksista alkaen. Pitkillä ajomatkoilla Lincoln huolehtii matkustajistaan erityisten tunnelmatilojen sekä tietysti viihdetarjonnan kautta. Valmistajan mukaan Zephyrin matkustamossa voi päästä tähtiin saakka.

30-luvun Zephyrin tiedämme kulkeneen V12:n voimalla, mutta uutuuden voimanlähteistä ei ole paljastettu vielä mitään. Sen kuitenkin uskaltaa sanoa, että ainakaan V12:ta ei uutuuden keulalla tulla tuntemaan. Melko ison summan tohtisi laittaa likoon sen puolesta, että Amerikan Fordeista tuttuja 2 – 3-litraisia EcoBoost-rivinelosia ja -veekutosia tullaan hyödyntämään moottoripaletin rakentamisessa. Yhtä aikaa Zephyr Reflectionin kanssa ensi-iltansa sai ladattava hybridimaasturi Corsair PHEV, joten aivan varmasti myös sähköistä voimalinjaa saadaan tarjolle, mutta kaikki tämä vain ja ainoastaan Kiinassa.

Lincoln Zephyr Reflection konsepti Kiina Shanghai

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Lincoln Lähteet: Lincoln, Autoblog

Luetuimmat