9.12.2018

Lisää vain neliveto: näin Dangel rakentaa Citroënin ja Peugeotin pakettiautoista maastokykyisempiä

Dangel

Dangel aloitti konvertoimalla Peugeotin henkilöautoja maastureiksi, sittemmin liiketoiminta kehittyi nelivetoisiksi hyötyajoneuvoiksi.

Ranskalainen Dangel sai vuonna 1979 idean: otetaan Peugeotin huippukestäväksi todettu takavetoinen 504, korotetaan sitä hieman ja muokataan auto nelivetoiseksi. Siitähän se sitten lähti.

Nykyisin Etelä-Alsacen pienessä Sentheimin, keihäänheiton päässä Peugeotin Sochaux’n tehtaista, sijaitseva Dangel toimii tiiviissä yhteistyössä emokonserni PSA:n kanssa.

Yhtiö keskittyy nykyisin hyötyajoneuvojen ja niihin pohjautuvien tila-autojen nelivetokonversioihin ja maastokyvyn parantamiseen.

Juuri Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin nelivetomallien koeajot toivat Moottorin Sentheimiin 150 henkilöä työllistävälle tehtaalle. Pelkän koeajon sijaan saimme tutustua Dangeliin perinpohjaisen tehdaskierroksen kera.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aloitetaan valmiista

Dangel

Dangelin tehdas toimii pienen autotehtaan tavoin, mitä nyt liukuhihnan ensimmäisellä pisteellä aloitetaan valmiista autosta. Kuten koeajojutussa mainitsimme, toimittaa PSA yhtiölle valmiiksi nelivetokäyttöä varten esivalmisteltuja autoja.

Hyvin perinteikkään näköinen tehdashalli on jaettu kolmeen osaan: toisessa laidassa rakennetaan komponentteja, keskellä on liukuhihna ja vastakkaisessa laidassa nostureita tarkastuksia ja muita toimia varten.

Dangel

Nelivetokonversio aloitetaan poistamalla autosta komponentteja ensimmäisellä pisteellä. Pakoputkistot, polttoainetankit tai esimerkiksi AddBlue-säiliöt lasketaan tilanteesta riippuen alas ja muokataan. Joka 35 minuutti liukuhihna nytkähtää pykälän eteenpäin, ja autot siirtyvät seuraavalle asemalle.

Dangel

Osaamisen ydin

Dangel
Oikeassa laidassa sinisellä värillä maalattu osa kätkee komponentit, jotka siirtävät vedon tasauspyörästön hammaskehältä kohti taka-akselia. Yllä olevassa kuvassa samat komponentit näkyvät oikeassa laidassa paikalleen vaihteistoon kiinnitettynä.

Dangel kertoo ydinosaamisekseen tasauspyörästön uuden kuoren sovittamisen vaihdelaatikon kylkeen. Voima otetaan taka-akselille etutasauspyörästön hammaskehältä, johon päästään käsiksi poistamalla tasauspyörästön kuori. Dangel on kehittänyt kuoren tilalle oman versionsa, joka sisältää kulmavaihteen voiman siirtämiseksi kardaaniakselille. Paketissa on myös sakarakytkin, jonka avaamalla veto takapyörille voidaan katkaista.

Dangel
Tästä syntyy tasauspyörästö.

Yllättävää kyllä, myös autojen takatasauspyörästö on Dangelin omaa käsialaa. Niin tasauspyörästö kuin tasauspyörästön voiman ulosottokin myös kasataan paikan päällä Sentheimissa liukuhihnan viereisessä huoneessa.

Dangel

Yhtiö kertoo panostavansa runsaasti laaduntarkkailuun. Sen merkitys korostuu entisestään vuonna 2019, kun Dangelin nelivetokomponentteja aletaan asentamaan autoihin Peugeotin Kalugan tehtaalla Moskovan eteläpuolella.

Kun kardaaniakselit, takatasauspyörästö, vetoakseli ja muut komponentit ovat löytäneet paikalleen, palautetaan autoihin ykkösvaiheessa poistetut osat – joko muokattuina tai alkuperäiskuntoisina. Pohjaan myös asennetaan metalliset panssarit tärkeimpiä kohteita suojaamaan. Laaduntarkastuksen jälkeen lisätään nesteet, sen jälkeen vuorossa on vielä nelipyöräsuuntaus. Sitten auto on valmis 15 minuutin koeajolle.

Dangel

Kymmenen prosentin markkinaosuus

Dangel kertoo valmistavansa vuoden 2018 aikana noin 3 500 autoa, mikä tuo sille vajaan 10 prosentin markkinaosuuden Euroopan nelivetoisissa kevyissä hyötyajoneuvoissa. Jumpyn ja Expertin lisäsiksi Dangel muovaa nelivetoja pienemmistä Partnerista ja Berlingosta, sekä suuremmista Boxerista ja Jumperista.

Dangel Citroën Jumpy 4x4 Spacetourer
Dangelin ratkaisut pohjasta kuvattuna.

PSA:n Citroën ja Peugeot -merkkien lisäksi Dangelin koversioita tehdään saman perusrakenteen jakavaan Fiat Scudoon – samaa perusrakennetta käyttää muuten muuan Toyota Proace…

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy