27.10.2017

Maistiainen: Katu-uskottava ja kompakti – Volkswagen T-Roc

Volkswagen T-Roc

Volkswagenin uusi T-Roc on kiinnostava, onhan kompaktin kokoinen monikäyttöauto valmistajalleen uusi malli, jolla ei ole edeltäjää.

Volkswagen T-Roc on yksi konsernisisaruskatraasta, jonka muut jäsenet ovat Seat Arona ja Škoda Karoq. Vaikka kolmikosta voi löytää yhteistä ilmettä, on kukin muotojensakin puolesta omanlaisensa.

Tulokkaalla on sijansa Volkswagenin autokatraassa, onhan se suositun – ja oletettavasti yhä suositummaksi käyvän – koko- ja autoluokan edustaja. Valmistajan arvion mukaan T-Rocin kaltaisten ja kokoisten crossoverien maailmanlaajuinen vuotuinen myynti kasvaa nykyisestä 6,4 miljoonasta autosta 10,6 miljoonaan autoon.

Volkswagen T-Roc

T-Rocin kilpailijoita ovat esimerkiksi tuore Hyundai Kona, Mazda CX-3, Opel Mokka, Citroën C4 Cactus, Renault Captur, Honda HR-V, Mitsubishi ASX ja Peugeot 2008.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukava tuttavuus

T-Roc koeajetaan Portugalissa. Valinta on luonteva, sillä olemme mallin syntysijoilla. T-Rockit valmistuvat Setubalin tehtaalta, joka sijaitsee Lissabonin lähellä.

Tulokas osoittautuu koeajossa heti alkumetreiltä mukavaksi tuttavuudeksi: autoksi, jonka kanssa pääsee näppärästi sinuiksi. Kuljettajan valtakunnan kytkin- ja toimintoratkaisut ovat luontevan tuttua volkkaria, ohjattavuus on kunnossa, ja viimeistelyn taso ensituntuman perusteella tyydyttävää.

Sisäilme on muovinen, mutta niinhän se tapaa olla. Yleisilme sisällä on kuitenkin ilahduttavan nuorekas. Mittarikenttä ja näyttö ovat selkeitä ja näkymä mittaristossa räätälöitävissä. Korinvärinen tehostesävy säväyttää istuimen reunoilla.

Volkswagen T-Roc

Näppärät mitat

Näppärästi tulee sinuiksi myös auton mittasuhteiden kanssa: auto viikkaantuu pysäköijältä ketterästi, eikä ruuhkissa pujottelukaan tuota ongelmia.

T-Roc perustuu Volkswagenin tuttuun MQB-alustarakenteeseen, jonka pohjalle mallistossa rakentuu myös hieman T-Rocia kookkaampi Volkswagen Tiguan.

Volkswagen T-Roc

Pituutta T-Rocilla on 4,2 metriä ja leveyttä 1,8 metriä. Tulokkaan akseliväli on 2,6 metriä.

Tavaroille on tilaa mukavat 445 litraa. Takaistuimen selkänojat taittuvat suhteessa 60:40. Penkit kaatamalla tavaroille on tilaa maksimissaan 1 290 litraa.

Kuljettaja istuu autossa korkealla, joten muun liikenteen havainnointi käy vaivattomasti. Takanakin on tilaa mukavasti ja istuma-asento on ryhdikäs. Toki jalkatilaa saisi olla enemmänkin, mutta kaikkea ei tämän kokoisessa autossa voi saada.

Volkswagen T-Roc

Kuusi moottoria

Suomessa tarjolle tulee kuusi voimanlähdettä, kolme kumpaisellekin menovedelle. Voimanlähteiden tehohaitari ulottu välille 115–190 hevosvoimaa. Perusbensiinimoottori on yksilitrainen ja kolmesylinterinen.

Pienimmissä TSI-bensiinimoottoreissa ja TDI-dieselmoottoreissa on aina kuusilovinen manuaalivaihteisto. Väkevämpien TSI-bensiinimoottorien jatkona on seitsenlovinen DSG-kaksoiskytkinautomaattivaihteisto.

TDI-dieselmoottoreita tehoversiot ovat 115, 150 ja 190 hevosvoimaa. Pienin on 1,6-litrainen, muut kaksilitraisia.

Volkswagen T-Roc

Kahden moottorin (1.5 TSI EVO ja 2.0 TDI 110 kW) yhteydessä on saatavilla 4Motion-neliveto ja DSG-automaattivaihteisto, dieselmoottorin yhteydessä myös manuaalivaihteisto.

Koeajettu kaksilitraisella bensiinimoottorilla varustettu malliversio on aina nelivetoinen. Neliveto tuo mukanaan Active Control -järjestelmän, joka tarkoittaa erilaisia ajotiloja: Comfort, Normal, Sport, Eco ja Individual.

Bensiinimoottorin käyntiäänet kuuluivat kiihdytystilanteissa varsin selvästi matkustamoon saakka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolme varustetasoa

Varustetasoja on kolme. Perustason yläpuolella ovat rinnakkaiset Style ja Sport.

Style tuo mukanaan kromia ja kojelaudan paneelien värivalikoimiin neljä vaihtoehtoa, Sport urheilulliset istuimet ja nahkaisen monitoimiohjauspyörän sekä mustan sisäkaton.

Volkswagen T-Roc

Sport-varustetaso tuo mukanaan led-ajovalot ympyränmuotoisilla päiväajovaloilla, Style-tasolla ne saa lisärahalla.

Tehokas pysäytys

Kuljettajaa avustavien järjestelmien katras on kattava. Vakiona jo perustasolta tulevat esimerkiksi valvontajärjestelmä Front Assist -hätäjarrutustoiminnolla ja jalankulkijatunnistuksella, jarrutusjärjestelmä Post Collision Braking System sekä kaistanpitoavustin.

Hätäjarrutus toimi rantakaupunki Cascaisin ruuhkassa mainiosti ja ajoissa, tuli nimittäin kokeiltua.

Vakiona tulee 6,5-tuumainen kosketusnäyttö. Sen kokoa voi lisärahalla kasvattaa 11,7-tuumaiseksi. Sport-varustetasolla tämä iso näyttö on vakiona.

Volkswagen T-Roc

Valmistaja uskoo nuorten aktiivisten aikuisten ja kaupunkilaisten löytävän T-Rockin ratin taakse. Tästäkin syystä langaton lataus ja Car-Net App-Connect -palvelut ovat vakiona. Mirror Link, Apple CarPlay ja Android Auto -älypuhelinliitännät ovat vakiona Style ja Sport-varustetasoilla.

Volkswagen T-Roc rantautuu tarjolle Suomeen vuodenvaihteessa. Hintoja ei ole vielä vahvistettu.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat