29.5.2022

Matkailuautoa yritykseltä vuokraava – mitä kaikkea tulisi muistaa?

Vuokraajan vinkkilista: opettele auton käyttöniksit, sovi varusteista ja ajettavista kilometreistä, muista vakuutus, sovi toimintatavat ongelmien varalta ja tee aina kirjallinen vuokrasopimus.

Vuokraisinko matkailuauton?

Siinäpä kysymys, joka pohdituttaa monia kotimaan kesämatkailua suunnittelevia kotitalouksia.

Etenkin ensikertaa matkailuautoa vuokraavan on syytä varata riittävästi aikaa. Perehdytys matkailuauton käyttöön vie tyypillisesti aikaa tunnista puoleentoista, vuokraajan aiemmasta kokemuksesta riippuen.

Ensimmäistä kertaa matkailuauton rattiin käyvän kannattaa kuunnella tarkasti opastus auton käyttöön ennen tien päälle lähtemistä. Erityisen tarkkana kannattaa olla, kun vuokraamon edustaja kertoo, mistä täytetään matkailuautoon käyttövettä ja mistä polttoainetta. Virhetäyttö aiheuttaa kalliin korjauksen.

Matkailuajoneuvojen vuokraaja Touring Carsin toimitusjohtaja Veijo Tiitinen rohkaisee vuokraajaa kysymään kaikki mieltä askarruttavat asiat, jottei mikään jää epäselväksi.

– Asiat selvittämällä varmistutaan, että vuokraaja osaa itsenäisesti käyttää matkailuautoa eri tilanteissa, Tiitinen tähdentää ja kertoo yrityksensä tarjoavan asiakkaiden tueksi koko heidän matkansa ajaksi 24/7 teknisen palvelunumeron mahdollisten ongelmien varalta.

Tärkeitä matkailuauton toimintoja läpikäytäväksi ovat Tiitisen mukaan kaasulaitteiden kuten jääkaapin, lämmityksen ja lieden toimintaperiaatteet. Itselleen kannattaa selvittää myös vesijärjestelmän käytön ja lisävuoteen tekemisen niksit. Sisätilojen lämmittämisen niksit sisäistämällä ei tule yöllä vilu tai kuuma.

Matkailuauton käyttöön voi perehtyä – vaikka koko perhekunnan voimin – myös ennakolta, ja moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa vastauksen esimerkiksi Touring Carsin kotisivuilta. Oivia vinkkejä on tarjolla myös Matkailuajoneuvotuojien liikkuvakoti.fi -kotisivuilla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valttina vapaus

Tiitisen mukaan matkailuautoilun merkittävin valtti matkailutapana on liikkumisen vapaus.

– Autokunnalla on täysi vapaus valita minne suuntaa ja missä yönsä viettää. Matkailuautoilla pärjää hyvin ilman leirintäalueen palveluita, joka antaa paljon mahdollisuuksia. Suunnitelmaa voi vaihtaa lennosta kesken matkan, eikä koko loma ole pilalla esimerkiksi huonon sään vuoksi. Erityisesti lapsiperheille kodinomainen matkailuauto antaa tarvittavaa joustoa päivärytmin sujuvuuden varmistamiseksi.

Laaja kirjo vuokraajia

Matkailuauton vuokraajat ovat laaja joukko suomalaisia, eikä tyypillistä vuokraajaa ole Tiitisen mukaan siten kiteytettävissä.

– Käyttäjäkunta on laaja, vuokraajia on laidasta laitaan. Kesäisin vuokraajissa painottuvat lapsiperheet, kesäkuukausien ulkopuolella korostuu puolestaan pariskuntien osuus, Tiitinen kertoo.

Ja kuten arvata saattaa, lapsiperheet suuntaavat yleensä lähemmäs, pariskunnat tyypillisemmin kauemmas kuten Lappiin ja Norjan vuonomaisemiin.

Matkailuauton vuokrausaika on tyypillisesti viikko tai kaksi. Matkailukausi vaikuttaa vuokrahintaan: suosituimpina kesäkuukausista vuokra on hinnakkaampaa kuin huippusesonkien ulkopuolella. Myös monet pyhät ovat suosittua vuokrausaikaa.

Vuokrahinta kattaa yleensä vapaat kilometrit ja vakuutuksen. Ja itsestään selvää on, että vuokraus tehdään aina kirjallisesti asioista sopien.

Autoliiton jäsenille on Touring Carsilta vuokraamalla tarjolla kaksi erilaista lisäpalvelupakettia veloituksetta. Autoliiton jäsenille on tarjolla etuja myös matkareitin varrelta.

Vuokraajista omistajiksi

Moni haluaa Tiitisen mukaan nimenomaan vuokrata matkailuauton, jolloin ei ole sidoksissa matkailuauton omistamiseen. Toisaalta on jatkuvasti heitäkin, jotka kerran tai kaksi matkailuauton vuokrattuaan tykästyvät matkailutapaan niin syvästi, että hankkivat oman matkailuauton.

– Nykyajan kiireinen arki, kodin läheisyyden rajalliset pysäköintimahdollisuudet ja työn vaativuus on tekijöitä, joiden yhteisvaikutuksesta moni haluaa nimenomaan vuokrata matkailuauton sekä pidemmälle reissulle että yksittäisen viikonlopun lomailutarpeisiin oman auton omistamisen sijasta, Tiitinen taustoittaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliiton koulutuspäällikkö: matkailuauton vuokraaja, muista nämä vinkit!

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa, että on olennaista, että vuokrattava matkailuauto on omaan käyttötarkoitukseen sopiva eli istumapaikkoja ja vuodepaikkoja on riittävästi ja että tavarankuljetuskyky (kantavuus) on riittävä.

Autoa valittaessa on Vesalaisen mukaan myös syytä selvittää, mitkä varusteet (kaasupullot, markiisi, tasauskiilat, tarvittavat kaapelit, polkupyörätelineet, ilmastointi, kemiallisen wc:n tarvikkeet, vesiletku, astiat, pyyhkeet, liinavaatteet, ulkokalusteet…) kuuluvat vuokraushintaan.

Septitankin tyhjennyksestä matkan päätyttyä kannattaa niin ikään sopia ennakolta selkeästi. Tyhjennyksen voi jättää vuokraamon huoleksi, mutta yleensä se maksaa extraa. Vastaavasti kaasupullojen lopputäyttö, wc:n vaatimat kemikaalit, loppusiistiminen ja ulkopesu maksavat usein erikseen.

– Kannattaa käydä lävitse myös, paljonko ajokilometrejä vuokraushintaan kuuluu ja mitä ylimenevät kilometrit maksavat, Vesalainen vinkkaa.

Muista vakuutus!

Osapuolten tulee Vesalaisen mukaan vuokratilanteessa tutkia yhdessä ja merkitä ylös auton virheettömyys tai virheet kuten kolhut ja naarmut tai kiveniskemät tuulilasissa – sekä luovutushetkellä että matkailuautoa palautettaessa.

Kannattaa myös sopia selkeästi, millaisen vakuutuksen matkailuautoonsa ottaa vuokra-ajaksi.

– Matkaillessa voi aina sattua jotakin. Uudehkoonkin autoon voi tulla tekninen vika kesken matkan. Mahdollisen korjauksen tai hinaustarpeen järjestelystä ja kustannuksista, kannattaa niistäkin sopia ennakolta, Vesalainen muistuttaa.

Kirjallisessa vuokraussopimuksessa tulee määritellä vakuutusten kattavuus sekä kuljettajan korvausvelvollisuus ja korvaussumma/omavastuu mahdollisessa vahinkotilanteessa. Yleensä lisämaksusta omavastuun voi poistaa kokonaan tai ainakin pienentää sitä.

– En itse uskaltaisi ajaa vieraiden autoja, joissa ei ole täyskolarivakuutusta.

Jos vuokra-autolla on tarkoitus ajaa ulkomaille, on auton maastavientiin syytä pyytää omistajan tekemä valtakirja ja mahdollinen vakuutustodistus (green card), mikäli sellaista kohdemaassa edellytetään.

Etuja Autoliiton jäsenille

Autoliiton jäsenille on tarjolla monenlaisia etuja kotimaan matkailussa, liikkuupa matkailuautolla tai muulla tavoin, yksin tai porukalla. Kannattaa tutustua rahanarvoisiin etuihin, joiden ääreen pääsee täältä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela 

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat