17.10.2022

Mercedes-EQ EQE SUV – täyssähköinen katumaasturi hankalalla nimellä

Mercedes-EQ EQE SUV Mercedes-AMG sähköauto katumaasturi crossover

Voimakkaasti sähköistämiseen panostanut Mercedes-Benz esitteli nyt EQE:n katumaasturiversion osaksi EQ-alabrändiään.

Mercedes-Benz esitteli osana Pariisin autonäyttelyn ennakkohumua uuden Mercedes-EQ EQE SUV -katumaasturinsa. Kirjainyhdistelmän takana on sama logiikka kuin EQS:n ja EQS SUV:n välillä, eli kyseessä on katumaasturiversio EQE:stä tai sähköistetty versio GLE:stä. Brändäyksessä Benz on vaihtunut EQ- ja AMG-alabrändien vuorotteluun, joten aivan vaivatonta uutuudesta puhuminen ei ole.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

4,86-metrinen katumaasturi on saanut 3 030 millimetrin akselivälin, jota Mercedes kutsuu "verrattain lyhyeksi". EQE-sedaniin verrattuna SUV:n akseliväli on lyhyempi. Vastaavasti SUV-painos on 18 cm korkeampi (1 686 mm) ja neljä senttiä leveämpi (1 940 mm) kuin matala EQE. Tavaratila on pienimmillään 520 litraa ja se on laajennettavissa 1 675 litraan. Maavaraa voi halutessaan nostaa lisävarusteisella ilmajousituksella 30 mm.

Koeistuttuna EQE SUV:ssa on kiitettävästi tilaa etu- ja takaistuimilla. Myös melko laakea tavaratila vaikuttaa litrojaankin käyttökelpoisemmalta. Uutena mallistovärinä saapuu (kuvissakin tavallisessa EQE:ssä nähtävä) Velvet Brown, eli ruskea sametti.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

Mercedes-EQ EQE saapuu aluksi 350 4Matic ja 500 4Matic -versioina. Ajoakuston koko on 90,6 kWh ja lataustehot ovat Suomessa 22 kW Type 2/170 kW CCS. Pienemmän perusversion teholukema kirjoitetaan muotoon 215 kW (292 hv) ja huippuvääntö on 568 Nm. Tehokkaampi perusmalli on 300 kW (408 hv) ja 800 Nm. Autoilla on vain vähän eroa toimintamatkassa, mutta tehokkaampi malli liikkuu Mercedeksen mukaan seitsemän kilometriä pidemmälle (548 vs. 555 km). Myöhemmin saapuu myös takavetoinen Mercedes-EQ EQE 350+, jonka WLTP-toimintamatka yltää jopa 590 kilometriin.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

Lisäksi mallistoon saapuu heti alusta saakka Mercedes-AMG EQE 43 4Matic -tehopainos. Akuston osalta malli on sama, mutta teholukema on kasvanut 350 kW:hen (476 hv) ja huippuvääntö 858 Nm:iin. Ensi keväänä mallistoon saapuu vieläkin tehokkaampi Mercedes-AMG EQE 53 4Matic, jonka tehot kirjoitetaan muotoon 460 kW (626 hv) tai 505 kW (687 hv) AMG Dynamic -varustepaketin kera. MBUX-järjestelmässä on myös uusia AMG-aiheisia näkymiä, joissa on mukana Mercedeksen yhteistyö IWC-kellovalmistajan kanssa.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

EQE SUV:n vakiovarustus noudattelee EQE-sedanin vastaavaa. Suomessa suurempi kojelaudan keskinäyttö (12,8") kuuluu vakiovarusteisiin, kuten myös matkapuhelimen langaton lataus, valaistus esiinnousevat ovenkahvat, paremmat ajovalot (Led High Performance) sekä kolmivaihelaturi. Auton vetomassa on jopa 1 800 kg.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

Mercedes ja pääjohtaja Ola Källenius nostivat esille myös sen, että EQE SUV on ensimmäinen Mercedes, joka tukee Burmester-äänentoiston kautta Dolby Atmos -surroundääntä. Merkki tekee yhteistyötä myös Apple Musicin ja Universal Music Groupin kanssa, jotta muhkeammat soundit saataisiin soimaan autoissa saakka. Dolby Atmos -tuki on tulossa myös muihin uudella MBUX:llä varustettuihin autoihin, joissa on Burmester-äänentoisto.

Mercedes-AMG EQE SUV Mercedes-EQ Mercedes-Benz sähköauto katumaasturi

Mercedes-Benz Suomen mukaan auton hinnasto on valmis joulukuussa ja ensimmäisiä autoja voidaan odottaa Suomeen keväällä 2023.

Teksti: Aake Kinnunen Lähde: Mercedes-Benz Kuvat: Mercedes-Benz ja Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy