3.2.2018

MP18: Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Integroimalla useita järjestelmiä samaan pakettiin uuden poliisimoottoripyörän prototyyppi pyrkii olemaan entistä tehokkaampi työkalu.

MP-messuilla on nähtävillä poliisimoottoripyörä, jossa testataan uusimpia keinoja valvonnan tehostamiseen. Kyseessä on proto-malli, jossa on toteutettu poliisin kehittämishankkeen hedelmiä.

Poliisimoottoripyörän ominaisuudet tehostuvat entisestään lähitulevaisuudessa. Poliisi pyrkii uuden kehittämishankkeen avulla testaamaan eri laitteiden ja järjestelmien toimivuutta moottoripyörässä.

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Hankkeen tarkoituksena on löytää keinoja ja järjestelmiä, joilla MP-poliisin työtä voitaisiin tehostaa entisestään. Messuilla esillä olevassa protossa ei laitteiden osalta varsinaisesti ole mitään uutta, vaan käänteentekevää on kyseisen varustuksen sijoittaminen moottoripyörään.

Poliisin käyttämään ja tuiki tavalliseen Yamaha FZ-1:een on asennettu sama Sunit-ajoneuvotietokone, mikä löytyy myös jokaisesta poliisiautoista. Kun aiemmin moottoripyöräpoliisi on joutunut ilmoittamaan ja kyselemään tarvittavia tietoja radion välityksellä, onnistuu homma ajoneuvopäätteen myötä itsenäisesti ja nopeasti.

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Ajoneuvopäätteeseen voi lisäksi integroida poliisipyörissä jo käytössä olevia laitteita, jolloin tavaran määrä ohjaustangossa vähenee oleellisesti. Vaikka näyttö on periaatteessa iso, on kokonaisuus lopulta yksinkertaisempi.

Tietokoneen 10-tuumaisen näytön näkymää voi muokata tarpeen mukaan ja esiin saa esimerkiksi kameran näytön, tai isokokoisen tilannekartan, josta tarvittavat hälytyskohteet ja muut poliisiautot näkyvät.

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Kaikkiaan pyrkimys on saada koottua päätteelle mahdollisimman paljon tarvittavia järjestelmiä, joita olisi ajaessakin helppo ja yksinkertainen käyttää. Päätettä käytetään ohjaustangon molemmissa päissä olevilla ohjaimilla, jolloin käsiä ei tarvitse irrottaa tangosta missään vaiheessa.

Tietokoneen lisäksi pyörän varustukseen kuuluu videokamera, infrapunakamera rekisterikilpien tunnistukseen, tutkajärjestelmä eteen ja taakse sekä keskinopeusmittari. Lisäksi sivulaukuista löytyy näppäimistö, sormenjälkilukija, lämpötulostin, kannettava tulostin ja älykortin lukulaite.

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Virran riittävyydestä huolehtii kaksoisakkujärjestelmä, ja jos virta nyt jostain syystä sattuisi loppumaan, löytyy viimeisenä varana ennen talutushommia nopeasti käytettävä apukäynnistyslaite.

Proto-malli on nähtävillä MP-messuilla poliisin osastolla.

Uuden poliisipyörän proto on tulevaisuuden täsmätyökalu

Teksti ja kuvat: Sami Puskala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lue myös:

Luetuimmat