17.12.2020

Muotoilujohtaja McGovern: Jaguarista pitää tehdä jälleen ihana

Jaguar CX75 Concept

Jaguarin muotoilujohtaja McGovern haluaa palauttaa Jaguarin loistokkuuden ja uskoo sen olevan mahdollista vanhoista kahleista vapautumalla.

Gerry McGovern on vastannnut Land Roverin muotoilusta vuodesta 2006 ja sittemmin hänet on ylennetty koko Jaguar Land Roverin muotoilusta vastaavaksi johtajaksi. Sekä Jaguarin päämuotoilija Julian Thomson että Land Roverin samasta tehtävästä vastaava Massimo Frascella työskentelevät hänen alaisuudessaan.

Nyt McGovern kertoo Automotive News Europelle haluavansa palauttaa Jaguarin hohdon.

– Minua viehättää päästä auttamaan Jaguarin kollegoitani palauttamaan Jaguar siihen asemaan jonka se ansaitsee. Kyseessä on uniikki brändi, jolla on upea historia ja valtavasti potentiaalia, kertoo McGovern Automotive News Europen haastattelussa.

– Jos voisimme kehittää sitä tavalla, joka vapauttaisi joitakin sen rajoitteita, uskon että Jaguar voisi olla jälleen ihana, hän jatkaa.

Jaguarin on kritisoitu nojaavan liiankin vahvasti sen historiasta ja pitkistä perinteistä huokuvien muotojen toistamiseen, vaikka esimerkiksi täyssähköinen I-Pace on siirtänyt Jaguaria vahvasti uudelle aikakaudelle. Erityisesti merkin porrasperäinen mallisto on ollut pulassa, vaikka SUV-mallit ovatkin myyneet paremmin.

Jaguar aikookin lopettaa ylemmän keskiluokan sedanin XE:n myynnin Yhdysvalloissa. Syyksi on ilmoitettu juurikin SUV-mallien suosio. Samalla XE- ja suuremman XF-mallin moottorivalikoimaa kavennetaan Euroopan puolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

McGovern ja uusi suunta

Hänen toimiessaan Land Roverin päämuotoilijana McGovern uudisti maastoautomerkin malliston ja merkittävin meriitti lienee ikonisen Land Rover Defenderin uudistaminen. Hiljattain hän paljasti, että ensi vuonna uudistumisvuorossa olevan Range Roverin seuraajaa muutetaan modernimpaan suuntaan.

– Nykyinen sukupolvi otti ison askeleen eteenpäin ja seuraava tulee tekemään saman, sanoo McGovern.

Hänen uusi pestinsä Jaguarin ja Land Roverin brändien muotoilupuolen johdossa on alkanut vain vuosi Jaguarin pitkäaikaisen muotoilujohtajan Ian Callumin eläköitymisen jälkeen. Callum ehti jo aloittaa työn vanhojen muotoiluperinteiden uudistamisen saralla – erityisesti suuren edustussedanin XJ:n osalta.

Jaguar XJ:n muotoilu säilyi pitkälti samoilla raiteilla vuodesta 1968 aina vuoteen 2010 asti. Tuolloin esiteltiin Callumin johdolla täysin uusi muotokieli joka oli kaukana aiemmasta. Ymmärrettävästi se herätti paljon keskustelua, mutta osasyynä oli varmasti pitkäksi aikaa unohdettu isompi uudistus.

Callum harmitteli juuri ennen eläkkeensä alkamista, että vuosien 1968 - 2010 välillä hyvin samankaltaisena säilytetty XJ loi Jaguarille hyvin konservatiivisen maineen, vaikka hänen mielestään kyseessä on moderni ja innovatiivinen autonvalmistaja.

McGovern on kerännyt kovasti kehuja menestyksestään Land Roverin kanssa, jota verrataan SUV-markkinoilla usein BMW:n ja Mercedes-Benzin kaltaisiin suuriin saksalaisiin. Hän on tällä hetkellä 64-vuotias, mutta eläkkeelle jäänti ei tule vielä kysymykseen.

– En ole vielä valmis, sanoo McGovern.

Kuvituskuva: Jaguar Lähde: Automotive News Europe

Luetuimmat