12.7.2022

Näkökulma: kameravalvonta vain avustavaa valvontaa!

kameratolppa välähdys

Liikenteen tekninen kameravalvonta kehittyy, muttei voi korvata poliisin tien päälle jalkautuvaa ajotapavalvontaa.

Poliisien asiantuntevista vastauksista liikennekamerakyselyyn ilmeni monta tärkeää asiaa, joita voidaan valvoa kameroilla ja siten säästää poliisien resursseja muuhun työhön. Toivottavasti hyvin toimiva ja tehokas liikenteen automaattinen kameravalvonta antaa poliisille resursseja lisätä liikenteen jalkautuvaan valvontaan.

Kameravalvonta on kuitenkin vain avustavaa valvontaa!

Kuljettajan tilaa, ajotapaa ja ajoneuvojen kuntoa pitää valvoa myös manuaalisesti. Poliisien suorittamaa valvontaa tarvitaan lisää sekä näkyvänä että piilossa tapahtuvana valvontana.

Suuri osa kansalaisista ajaa siististi ja sääntöjen mukaan, mutta valitettavasti osalla suomalaisista on vakavia asenneongelmia liikenteessä, kaahataan kännissä tai huumeissa tai ajokunto on muutoin huono. Siksi poliisin suorittamaa ajotapavalvontaa ja ratsioita tulisi lisätä. Sähköpotkulautailijoille ja pyöräilijöille tulisi asettaa selkeä 0,5 promillen promilleraja ja poliisille oikeus puhalluttaa.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peltipoliisi ei pysäytä huumekuskia

Kamera ei valvo ajotapaa, ei ajoetäisyyttä, ei tilannenopeutta esimerkiksi kehnon sään vallitessa, ei suojatiesääntöjen noudattamista, ei kuljettajan tilaa, ei ajokuntoa, ei kuljettajan alkoholin eikä huumeiden käyttöä, ei ajoneuvon kuntoa, ei kuormausta eikä kuorman sidontaa.

Vanhemmat kamerat eivät myöskään valvo turvavyön käyttöä eivätkä kännykän käyttöä ajon aikana.

Uusienkin kameroiden kännykkä- ja turvavyövalvonta käynnistyy vain ylinopeutta ajaville. Liikennevaloja noudattamatta jättävien ja joukkoliikennekaistalla ajavien kameravalvonta on mahdollista, mutta sellaisia kameroita on harvassa.

Kameravalvonnassa ylinopeustapauksissa tarkastetaan käsittelyn yhteydessä kuljettajan ajo-oikeus sekä onko ajoneuvo merkitty liikennekäyttöön.

Nopeusvalvontakamera ei kuitenkaan pysäytä kuskia, jos kuskilla ei ole ajo-oikeutta eikä ajoneuvon vakuutus- ja katsastus ole kunnossa. Niidenkin valvontaan tarvitaan oikea poliisi käyttämään sellaista kameraa, joka rekisterinumeron perusteella paljastaa ja pysäyttää kaikki katsastamattomat ja vakuuttamattomat ajoneuvot niiden ajonopeudesta riippumatta.

Timo Turkula

Lisätty 12.7. kello 18.05 yksi virke loppuosaan: "Kameravalvonnassa ylinopeustapauksissa tarkastetaan käsittelyn yhteydessä kuljettajan ajo-oikeus sekä onko ajoneuvo merkitty liikennekäyttöön."

a:2:{i:0;s:6:"116517";i:1;s:5:"89868";}

Luetuimmat