24.7.2022

Ratkaiseeko tekoälysovellus kadulla lojuvien sähköpotkulautojen ongelman?

Sähköpotkulauta

Tekoälysovellus kertoo, missä Voin sähköpotkulaudat todella kulkevat – tämä voi olla ratkaisu pysäköinnin ja jalkakäytävällä ajon ongelmiin.

Kadulla lojuvat sähköpotkulaudat – niihin voi melkein kompastua joissain paikoin, kun niitä on jätetty bussipysäkeille, porttikongeihin ja kaupan oven eteen lojumaan.

Sähköpotkulautayhtiöt myös tunnistavat ongelman itse.

Sähköpotkulautayhtiö Voilla on meneillään Norjassa Oslossa kokeilu, jossa sadat Voin sähköpotkulaudat on varustettu Drover AI -yhtiön kehittämällä tekoälysovelluksella. Konenäköä hyödyntävä PathPilot-sovellus tunnistaa ennennäkemättömän tarkasti, missä sähköpotkulauta liikkuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kadulla vai pyörätiellä?

Kokeilussa oleva tekoälysovellus on tunnistaa luotettavasti, missä sähköpotkulauta on, kadulla vai pyörätiellä. Sovellus pystyy myös hiljentämään automaattisesti sähköpotkulaudan vauhtia, kun lauta etenee jalkakäytävälle.

– Kaupunkiliikenteen turvallisuus on meille avainasia. Pyrimme nyt ratkaisemaan jalkakäytävillä ajon ja sähköpotkulautojen pysäköinnin ongelmat kerralla tuomalla tekoälyn osaksi sähköpotkulautailua. Uskon, että pystymme tällä tavoin kannustamaan lautailijoita kohti parempia ajo- ja pysäköintitapoja, Voi Technologyn Pohjoismaiden johtaja Christina Moe Gjerde sanoo.

Samaa teknologiaa kuin autonomisessa autoilussa

Voilla on kokemusta tekoälyn käytöstä ja aiemmin, se kokeili ensimmäisenä sähköpotkulautayhtiönä tekoälysovellusta jo viime vuonna Northamptonissa, Isossa-Britanniassa. Drover AI:n tekoälyteknologia käyttää samantyyppisiä sensoreita kuin autonominen autoilu. Sovellus paikallistaa sähköpotkulaudat selvästi tarkemmin kuin nykyinen, GPS-paikannukseen perustuva teknologia.

Path Pilot -sovellus erittäin tärkeässä asemassa siinä, että se myös opettaa pysäköintialgoritmiaan havaitsemaan, onko sähköpotkulauta pysäköity oikein. Jatkossa Voi ja Oslon kaupunki tietävät entistä tarkemmin, miten ja minne laudat on jätetty.

– Saamme PathPilotista automaattisesti dataa siitä, missä ja miten sähköpotkulautoja käytetään. Tiedon avulla on mahdollista esimerkiksi optimoida sähköpotkulautojen sijainti siten, että jalkakäytävällä ajamisen riski on mahdollisimman pieni. PathPilot myös tunnistaa ja merkitsee kaatuneet sähköpotkulaudat, mikä helpottaa huoltotiimiemme työtä, Moe Gjerde jatkaa.

GPS-dataa ei tarvita

Oslon kokeilu on osoittanut varsin pian, että PathPilot on nopeasti ja helposti tuotavissa uusiin ympäristöihin ilman aikaavievää esikartoitusta. Sovellus ei tarvitse GPS-dataa toimiakseen.

– Tekoäly saattaa olla avain sähköpotkulautailun hankalimpien ongelmien ratkaisemiseen. Aiomme ottaa tekoälypotkulautoja käyttöön myös muissa Euroopan kaupungeissa vuoden mittaan, Moe Gjerde sanoo.

Lähde: Voi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat