27.4.2016

Opetuslupaopetus kuumentaa keskustelua

Startti

Autokoululiitto jyrähti näkemistään opetuslupaopetuksen heikkouksista, Autoliitto varoittaa viihteen ja todellisuuden sekoittamisesta.

Autokoululiitto on aloittamassa uuden hankkeen, jolla pyritään yhdistämään opetuslupaopetuksen ja autokouluopetuksen parhaat puolet.

– Opetuslupien suosio on hienoisessa kasvussa. Vaikka joukossa on erinomaisia opettajavanhempia, niin laajasti tarkasteltuna opetuslupaopetuksessa on puutteita. Esimerkiksi viihteellisessä Äidin ja isän autokoulu -ohjelmassa todellisetkin heikkoudet tulivat esiin. Vaaratilanteita kuitataan olankohautuksilla ja jopa naureskelulla, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Opetuslupaopetuksen laadun arvosteleminen viihdeohjelman perusteella herättää Autoliitossa ihmetystä.

– Autokoululiitossakin varmasti ymmärretään, että käsikirjoitetulla tosi-tv -draamalla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Toivottavasti myöskään Suomen surkein kuski -ohjelman osallistujien ajotaidot eivät anna todellista kuvaa autokoulun käyneiden ajotaidosta, muistuttaa Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliitto kehuu uutta avausta

Opetuslupa By Autokoulu -nimeä kantavassa uudessa hankkeessa autokoulut tarjoavat opetuslupalaisille räätälöidyn tuotevalikoiman, josta opetuslupaopettaja ja -oppilas voivat valita juuri heille parhaiten soveltuvia palveluja.

– Tämä on hyvä kehitys. Monikulttuurisessa liikenneturvallisuuden huippumaassa Ruotsissa opetetaan noin 80 prosenttia oppilaista opetusluvalla. Lisäksi he voivat ostaa erilaisia markkinaehtoisia paketteja teoria- ja ajo-opetusta autokoulusta omien tarpeidensa mukaan. Kun jokainen opettelee juuri niitä asioita, joissa tarvitsee lisäoppia, niin resurssit ja koulutus kohtaavat parhaimmalla tavalla, Nieminen kiittelee.

Pasi Nieminen
Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen

Autoliitto tarjoaa jäsenilleen Ajokoulu -oppimisympäristön verkossa. Se on Niemisen mukaan esimerkki siitä, miten teoriaa voidaan opettaa. Verkosta löytyy myös muita vaihtoehtoja opetuslupaopetuksen tueksi.

Autokoululiitto kuitenkin näkee puutteita opetuslupaopetuksen laadussa.

– On äärimmäisen tärkeää, että oppilaat saavat ammattitaitoista ja tietopuolista teoriaopetusta ennen varsinaista ajoharjoitetta. Tämä on nimenomaan ollut opetuslupaopetuksen yksi puute, Jokilampi sanoo.

– Verkkopalvelut tarjoavat osaavaa ja hyvää koulutusta. Opettaminen on kehittynyt ja kehittyy kaikilla aloilla ja opetusasteilla tutkintopainotteiseen ja omaehtoiseen oppimiseen painottuen. Nämä mallit on todettu pedagogisesti parhaiksi ja tehokkaimmiksi ja niitä tulee käyttää myös ajo-opetuksessa. Pitää muistaa, että opetusluvalla opetetut pärjäävät teoriakokeessa yhtä hyvin kuin autokoulun käyneet, Nieminen toteaa.

Ajokortin kuljettajatutkinnoissa opetusluvalla ajokorttia suorittaneista hylättiin 29 prosenttia, eli hiukan enemmän kuin autokouluopetuksessa olleista, joiden hylkäysprosentti oli 18.

– Ero hylkäyksissä on hälyttävän pieni, jos huomioidaan, että autokoulussa opetusta antaa ammattilainen ja varsinkin jos opetuslupaopetus on niin huonoa kuin Autokoululiitto antaa ymmärtää. Autokouluopetuksessa myös tunnetaan ajokokeen reitit ja tyypilliset virhepaikat huomattavasti opetuslupaopetusta paremmin. Kannattaa muistaa, että autokoulun käyneiden ja opetusluvalla ajokortin hankkineiden pärjäämisessä liikenteessä ei ole havaittu eroja. Liikenteessä pärjääminenhän on opetuksen perimmäinen tarkoitus, Nieminen kiteyttää.

Teksti Eila Parviainen Kuvat Jari Saarentaus

Opetuslupaopetusta ja teoria-aineistoa:
https://autokoululiitto.fi/opetuslupalaiset
Autoliiton Ajokoulu, jäsenille ilmainen
https://opetuslupa.net
https://opetusluvalla.fi
https://ratti.fi

Luetuimmat