18.5.2022

Pakotteet: Venäjä palaa 80-luvulle – autoista poistuu ABS-jarrut ja ESP

Lada Niva

Venäjän talouspakotteet osuvat pahasti autoteollisuuteen. Ratkaisuna ongelmaan Venäjä päätti keventää autojen turvavaatimuksia.

Venäjä on keventänyt alueellaan uusien ajoneuvojen valmistuksen turva- ja ympäristövaatimuksia. Venäjän hallitus vahvisti 12. toukokuuta annetulla asetuksella luettelon alennetuista standardeista, jotta maassa valmistetut uudet ajoneuvot voidaan sertifioida.

Päätöksellään Venäjä pyrkii ratkomaan Ukrainan sodasta seuranneita talouspakotteita. Lännen asettamissa talouspakotteissa on rajoitettu monella tavalla kaupankäyntiä Venäjän kanssa, mikä vaikeuttaa venäläistä teollisuutta merkittävästi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talouspakotteet pahentavat komponenttipulaa

Venäjä on tottunut käyttämään monia länsimaisia komponentteja, joita ei enää saada pakotteiden myötä maahan. Samaan aikaan kiusaa koko globaalille teollisuudelle on tuonut jo sotaa edeltänyt komponenttipula, joka on vaivannut teollisuutta viimeisen parin vuoden ajan luoden lukuisia pullonkaulailmiöitä.

Talouspakotteet ovat moninkertaistaneet teollisuuden kokemia pullonkaulailmiöitä Venäjällä. Suurimmat haasteet ovat länsimaisten elektroniikkakomponenttien ja yleisten varaosien kanssa. Uusien autojen valmistuminen on hidastunut Venäjällä, ja samaan aikaan varaosatoimitusten tulevaisuus herättää lisähuolia.

Moottori on käsitellyt talouspakotteiden vaikutusta autoteollisuuteen aiemminkin.

Radikaaleja ratkaisuja turvallisuuteen ja ympäristöön

Hallituksen antamalla uudella asetuksella Venäjä pyrkii pitämään oman autoteollisuutensa pystyssä ja samalla kiertämään komponenttien puutteista johtuvia pullonkauloja. Lisäksi standardien alentamisella Venäjä luultavasti valmistautuu tulevaisuuden varaosapuutteiden aiheuttamiin ongelmiin.

Uusien standardien myötä hallitus keventää roimasti autovalmistajille annettuja autojen turvavaatimuksia. Jatkossa Venäjällä valmistettuja autoja ei tarvitse varustaa ABS-antureilla, ESP-ajonvakautusjärjestelmä, turvatyynyillä tai edes turvavöiden esikiristimillä. Kaikki edellä mainitut turvavarusteet ovat olleet jo vuosikaudet pakollisia Euroopan Unionin alueella.

Turvavarustelun lisäksi uudet standardit vaikuttavat myös autojen ympäristöystävällisyyteen. Jatkossa Venäjällä valmistetuissa autoissa Euro-päästörajoitukset höllenevät reilusti, sillä standardien mukaan autoille riittää Euro 0 -päästöluokka. Euro 0 -päästöluokka on ollut Euroopassa käytössä vuonna 1988, eli ympäristöstandardeissa otettiin lähes 35 vuoden mittainen taka-askel.

Venäjän hallituksen antama asetus on voimassa määräaikaisena 1.2.2023 saakka, mutta Ukrainan sodan pitkittyessä ja sitä seuraavien pakotteiden pysyminen saattaa jatkaa asetuksen voimassaoloa. Lisäksi komponentti- ja sirupulat saattavat nekin houkutella pidentämään asetuksen määräaikaa.

Moskvitsh Elite M-2137
Moskvitsh Elite M-2137

Mosse palaa Venäjälle

Turvallisuuteen ja päästöihin liittyvä takapakki ei ole ainoa asia, mikä muistuttaa venäläisiä autoilijoita 1980-luvusta. Aiemmin tällä viikolla Moskovan pormestarin Sergei Sobjanin mukaan Venäjällä palataan valmistamaan neuvostoaikaista Moskvitshia eli Suomessakin monen tuntemaa "Mossea". Moskvitshia ei ole valmistettu lainkaan vuoden 2002 jälkeen.

Mossen paluu liittyy Renaultin päätökseen myydä Venäjän liiketoimintojaan, eli Moskvitshilla täytetään Renaultin jättämää aukkoa venäläisessä autoteollisuudessa. Renault ilmoitti hiljattain myyvänsä enemmistöosuutensa Ladaa valmistavasta Avtovazista sekä Moskovassa sijaitsevan tehtaansa. Avtovazin myydään valtiolliselle Nami-tutkimuslaitokselle ja autotehdas vuorostaan Moskovan kaupungille.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Autoevolution ja Le Figaro

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat