18.2.2019

Paljon onnea G: Mercedes-Benzin perinteikäs maasturi viettää nelikymppisiä

G-sarja 40 vuotta

Mercedes-Benzin G-sarjan kasvu yksinkertaisesta mutta kestävästä maastoautosta tuplaturboahdetuksi statussymboliksi on automaailmassakin hyvin poikkeuksellinen.

Länsi-Euroopassa tuskin myytiin kovin montaa seitsemänkymmentäluvulla esiteltyä automallia vielä viime vuonna. Ainakaan sellaista autoa, joka maksaa helposti satoja tuhansia euroja ja jonka myyntimäärät ovat vain kasvaneet ja kasvaneet.

Kun Mercedes-Benz esitteli G-sarjana tunnetuksi tulleen maasturin vuonna 1979, tehtaan edustajat tuskin olettivat mallisarjan vielä joskus kattavan yli 500-hevosvoimaisen kolmiakselisenkin version.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alkaen 72 hevosvoimaa

G-sarja 40 vuotta

Ei, alkuperäinen mallisto oli hyvin erilainen kuin se G, jonka tänään tunnemme. Mercedes-Benzin silloisen emofirman Daimler-Benzin ja itävaltalaisen Steyr-Daimler-Puchin yhteistyössä kehitetty ja Itävallan Grazissa valmistettu maasturi oli yksinkertainen, kestävä ja alunperinkin varsin arvokas. Mutta ylellinen se ei ollut. Perusmalli oli kaasutinkäyttöinen 230G, joka liikkui 102 hevosvoiman turvin. Sekin oli runsaasti dieseltarjontaan nähden, 240GD liikkui 72 hevosen raivolla. Toinen dieselvaihtoehto oli viisisylinterinen 300GD 88 hevosvoimallaan. Rajuimman suorituskyvyn tarjosi peräti 150-hevosvoimainen 280GE, monipisteruiskutuksella ja kahdella yläpuolisella nokka-akselilla varustettu rivikuutonen. Näillä eväillä G-malli kuitenkin pärjäsi erinomaisesti siinä, mihin se oli tehty: maastossa ja pitkillä matkoilla.

G-sarja 40 vuotta
Kunhan vauhtiin pääsee, niin mitä sitä hidastelemaan...

Muutos mukavuuteen

Vähitellen mallisto kehittyi ja varustelista piteni. Suuri muutos tapahtui vuonna 1989, kun alkuperäinen W460-mallisto korvattiin siviilipuolella ylellisemmällä W463:lla. Nyt G siirtyi enemmän järeästä Land Rover -kilpailijasta kohti sivistyneen Range Roverin haastajaa. Neliveto oli jatkuva, ja sisustasta hyvin Mercedes-Benzin henkilöautomallien kaltainen.

Pelkistetympi ammatti- ja militäärikäytöön suunniteltu versio säilyi mallistossa nyt W461-nimellä.

G-sarja 40 vuotta
Oikealta vasemmalle: W460, W463 ja nykyinen G-sarja (harhaanjohtavasti myöskin W463).

Vähitellen kuvaan astuivat V8-moottorit, AMG:t, V12:sta, portaaliakselit ja muut jännittävyydet.

Vähitellen myyntimäärätkin lähtivät kasvamaan. Ensimmäisen sadantuhannen kappaleen valmistumisessa kesti 13 vuotta, raja meni rikki vuonna 1992. Vuonna 2005 malleja oli syntynyt vasta 185 000, mutta sitten vauhti alkoi kiihtymään. Kolmassadastuhannes G-malli rullasi ulos tehtaalta vuonna 2017.

G-sarja 40 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puolet vähemmän kuin Porschea

Vuonna 2016 G-sarjaa valmistui ensimmäisen kerran yli 20 000 kappaletta, kun keskimäärin autoa oli historian aikana tehty 8 000 auton vuositahdilla. Vankka rakenne ja käsityön suuri osuus auton valmistuksessa on aina pitänyt G:n maastoautoksi saati työkaluksi arvokkaana. Toisaalta hyvin huollettuna auto on myös erittäin kestävä.

Hyvän vertauksen G-sarjan tuotantomääriin antaa toisen stuttgartilaismerkin klassikkomalli: vuodesta 1964 valmistetun Porsche 911:sta miljoonas kappale valmistui myöskin vuonna 2017, jolloin keskimääräinen tuotantotahti on ollut yli 18 000 autoa vuodessa.

G-sarja 40 vuotta
Työsuhdeauto se tämäkin?

Vuonna 2018 maailma muuttui, kun siviileille tarjottu G-Mercedes uudistui täysin. 39 vuoden tuotannon jälkeen Daimler AG teki täysremontin. Auto leveni, etuakseli vaihtui erillisjousitetuksi ja ohjaus hammastangoksi. Korikin pyöristyi, vaikka muutoksen huomaavatkin vain asianharrastajat. Saa nähdä, pysyykö uusi sukupolvi valmistuksessa seuraavat neljäkymmentä vuotta.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Mercedes-Benz

Luetuimmat