14.5.2023

Peugeot E-2008:n kampanja-autoista syntyi sotku – maahantuojan mukaan myös facelift-mallin riittävyys vielä kysymysmerkki

Peugeot 2008

Osalle asiakkaista jäi luu käteen Peugeotin Hullut Päivät -kampanjasta. Maahantuojan mukaan ongelman ydin on tuotantovaikeuksissa, mutta autoa vaille jääneet asiakkaat eivät ole ihan samaa mieltä.

Peugeotin maahantuoja Auto-Bon Oy järjesti vuoden 2022 keväällä Stockmannin Hullujen Päivien yhteydessä edullisen leasing-kampanjan E-2008 -sähköcrossoverista. Tuolloin autoa tarjottiin liisattavaksi hyvin edullisella sopimuksella, vain 249 euroa kuukaudessa.

Kampanjan autot tilattiin tietenkin tehdasuusina, ja varsinkin sähköauton kohdalla odotettavissa oli maailmanlaajuisen komponenttipulan jälkimainingeissa vähintäänkin muutaman kuukauden odotusaika.

Peugeot 2008 hinnat

Lopulta odotus venyi kuukausista kokonaisen vuoden yli, ja silloin maahantuojalta tuli asiakkaiden kannalta hyvin harmillinen tiedote: iso osa autoista jää kokonaan toimittamatta. Hyvitykseksi asiakkaille tarjottiin silloista sähköauton hankintatukea vastaava 2 000 euron etu uuden, polttomoottorisen Peugeotin ostoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valmistaja ei toimita

Ilmoituksen myötä Auto-Boniin kohdistui luonnollisestikin paljon selityspainetta. Maahantuojan mukaan "Peugeot Automobiles S.A. ilmoitti lopettaneensa kyseisen mallin tuotannon". Tällä tarkoitetaan tietysti faceliftiä edeltänyttä mallia. Peugeot 2008:sta julkistettiin toukokuun alussa päivitetty versio, jonka myötä E-2008 sai jonkin verran tehokkaamman sähkövoimalinjan. Uudesta automallista ei kuitenkaan missään määrin voida puhua.

Moottorin tavoittaman Auto-Bonin edustajan mukaan tuotantoon on vaikuttanut edelleen komponenttipula, ja Ukrainan sodasta johtunut fossiilisten polttoaineiden hinnannousu, joka lisäsi sähköautojen kysyntää odottamattoman paljon.

Erikoisena voidaan kuitenkin pitää sitä, että mitään kansainvälistä mainintaa Espanjassa valmistettavan 2008:n tuotannon erityisistä vaikeuksista ei ole kuulunut. Sähköisen E-2008:n toimitusajat eivät olleet joidenkin raporttien mukaan maaliskuussa 2023 Euroopassa edes Peugeot-malliston pisimmät, ja kyseessä on yksi maanosan myydyimmistä automalleista niin täyssähköisenä kuin polttomoottorisena.

Mikä on facelift-mallin tilanne?

Sitä ei maahantuoja itsekään osannut vielä Moottorille tyhjentävästi kertoa. Moottori kysyi Auto-Bonilta suoraan, miksi ilman autoa jääville asiakkaille ei tarjottu edes jollain tavalla uudelleenneuvoteltua sopimusta facelift-mallin E-2008:sta, mutta tähän maahantuoja ei suoraan kommentoinut.

Tällä hetkellä käynnissä ovat Auto-Bonin mukaan faceliftiä edeltävän mallin viimeiset toimitukset, ja nämä autot kuuluvat Hullut Päivät -kampanjaan. Osa kampanjan asiakkaista siis saa E-2008:nsa, joskin yli vuoden odotuksen jälkeen.

Siitäkin huolimatta, tällaisen tapauksen jälkeen uudistettua E-2008:aa ja ehkä laajemminkin ajateltuna uutta Peugeotia harkitsevat varmasti miettivät toimitusketjun luotettavuutta ja autojen saatavuutta tehtaalta Suomeen asti. Maahantuoja kommentoi tilannetta seuraavasti:

- Asiaa käydään läpi koko toimitusketjun osalta huomioiden viimeisimmät tilannepäivitykset ja se vaatii hieman aikaa, totesi maahantuojan edustaja.

Yleisesti ottaen on kuitenkin selvää, että sähköistettyjen mallien toimitusajat ovat olleet merkittävästi polttomoottorimalleja pidemmät. Tämä pätee tietysti pääsääntöisesti moniin muihinkin autonvalmistajiin.

Asiaa lähdetty selvittämään lakiteitse

Osa asiakkaista, jotka jäivät ilman autoa, aikovat selvittää asiaa lakiteitse. Muun muassa Yle uutisoi 27.4.2023, kuinka muutamat ilman autoaan jääneet asianajajat ovat ryhtyneet selvittämään jupakkaa itsensä ja muiden osallisten puolesta. Yksi mahdollinen keino on ryhmäkanne, jolla vaaditaan vahingonkorvauksia tai muuta kompensaatiota.

Nimike, jolla asiaa viedään eteenpäin, on kuluttajan harhaanjohtaminen. Ylen haastatteleman asianajajan epäilys on, että maahantuoja haluaisi toimitusvelvoitteistaan eroon huomattuaan, että tuli tehtyä kannattamaton diili.

Moottori ei ota kantaa siihen, voiko kyseessä olla kuluttajien tahallinen harhaanjohtaminen. Mutta kuten todettua, tilastot puhuvat kyllä sen puolesta, että myös E-2008:aa on viimeisen vuoden aikana myyty ja toimitettu asiakkaille euroopanlaajuisesti ilman erityisiä vaikeuksia.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Auto-Bon, Yle Kuvat: Moottorin arkisto, Peugeot

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat