16.4.2023

Poliisi vei autoista kilvet ennätysahkerasti

Viime vuonna liikenteessä tavattiin enemmän liikennekäytöstä poistettuja kuin koskaan aiemmin.

Jos poliisi havaitsee liikennekäytöstä poistetun auton liikenteessä, siitä voidaan ottaa kilvet pois. Lisäksi ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1 000 euroa. Myös vakuutusmaksut joutuu maksamaan takautuvasti ja korotettuina.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta jää entistä herkemmin kiinni, kerrotaan Liikennevakuutuskeskuksesta.

Viime vuonna liikenteessä tavattiin enemmän liikennekäytöstä poistettuja kuin koskaan aiemmin, yhteensä yli 3 500 ajoneuvoa. Liikennekäytöstäpoisto katkaisee ajoneuvon lakisääteiset maksut, eli ajoneuvoveron ja liikennevakuutuksen, ja ajoneuvon käyttäminen on kielletty.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kikkailu käy kalliiksi

Liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja tavattiin liikenteessä viime vuonna 150 enemmän kuin edellisvuonna. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta kiinnijäänti käy kalliiksi.

– Vakuuttamattomuusmaksu peritään koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamatta, vaikka sillä olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla jopa tuhansia euroja, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen kertoo.

Älä unohda vakuuttaa kesäautoa

Liikennekäytöstäpoisto tehdään usein esimerkiksi kausiajoneuvoille, kuten kesäautoille tai mopoille. Ennen kuin ajoneuvolla lähtee liikkeelle, on varmistettava, että vakuutus on voimassa ja ajoneuvo on palautettu liikennekäyttöön.

– Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuorten mopoihin ja muihin moottoroituihin ajokkeihin liittyvät velvollisuudet on asianmukaisesti hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen varoittaa.

Vakuutus turvaa korvaukset

Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle, ja vakuutuksen laiminlyönnillä on vakavat seuraukset.

Onnettomuustilanteessa vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyönyt ajoneuvon omistaja ei saa lainkaan korvausta henkilövahingoistaan. Mikäli ajoneuvon kuljettajana on joku muu kuin omistaja, voi hänkin jäädä ilman korvauksia.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat