7.2.2016

Poliisin täsmäase liikenteessä – rekisterikilpien tunnistuslaite toimii kuin ajatus

rekisterikilpien lukulaite

Verot maksamatta, auto katsastamatta tai liikkeellä etsintäkuulutetulla ajoneuvolla? Poliisiauton kohdatessasi sinut on suurella todennäköisyydellä jo nähty.

Suomen poliisiautoista jo 265 on varustettu REVIKA-laitteistolla ja lisää on luvassa. Rekisterikilpien tunnistuslaite on huomaamaton kokonaisuus poliisiauton tuulilasin takana. Videokamerajärjestelmä kuvaa väsymättä vastaantulevaa ja edessä ajavaa liikennettä.

Kartturin paikalle asennetun näytön kulmassa oleva logo kertoo, että laitteisto on kotimaista alkuperää. Ajoneuvotietokoneiden valmistukseen erikoistuneen Sunit Oy:n toteuttama järjestelmä perustuu videokameran taltioiman materiaalin seulontaan.

rekisterikilpien lukulaite
REVIKA poimii näytölle harjoituskilven autohallin toisesta päästä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Analyysia ruutu kerrallaan

Ohjelmisto kahlaa taltioitua materiaalia läpi ruutu kerrallaan ja poimii rekisterikilvet kuvista jokseenkin reaaliajassa. Niitä verrataan järjestelmän langattomasti päivittyvään tietokantaan, jossa on mukana muun muassa Trafin kirjaamat maksamattomat verot, hoitamatta olevat määräaikaiskatsastukset sekä liuta muita tietoja, kuten etsintäkuulutukset. Kun järjestelmä löytää listoiltaan vastaavuuden, antaa se hälytyksen näytölle. Sen jälkeen partio tekee suunnitelman jatkotoimista.

– Tavoitteena on, että järjestelmän käytössä on aina mahdollisimman tuoretta tietoa, REVIKAN operatiivisen vastuun Suomessa kantava vanhempi konstaapeli Timo Vihervaara Sisä-Suomen poliisista kertoo

Yksityisyydestään kiinnostuneita huojentanee tieto siitä, että REVIKA keskittyy seulomaan liikennettä, eikä kerro muuta. Mikäli osumaa ei tule, ei laite huomioi kyseistä ajoneuvoa mitenkään. Samalla säästyy myös partion työaikaa tarpeettomien pysäytysten vähentyessä selvästi.

– Se seuloo vain pulmat esiin, Vihervaara vakuuttaa.

rekisterikilpien lukulaite
REVIKA-laitteistoa ei autosta hevin huomaa. Videokamera on sijoitettu kuljettajan eteen.

Noin 2 000 kilpeä päivässä

Päivän aikana yksi REVIKA -järjestelmä käy läpi keskimäärin noin pari tuhatta rekisterikilpeä.

Ennen vastaavaa valvontaa tehtiin syöttämällä epäilyttävän ajoneuvon tiedot käsipelissä ajoneuvotietokoneeseen. Sitä ennen työ oli vielä vaivalloisempaa, sillä partion oli otettava radioyhteys poliisiasemalle samat tiedot saadakseen. Nyt työaikaa säästyy tärkeämpään.

– Yksityisyydensuojan näkökulmasta järjestelmä on hyvä. Järjestelmän löytäessä ”hitin”, tekee partio vielä reaaliaikaisen kyselyn kyseisestä rekisterinumerosta. Siitä nähdään todellinen tilanne. Esimerkiksi osuman aiheuttanut rästissä oleva vero voikin olla jo maksettu. Silloin ei tarvetta pysäyttämiselle ole, Vihervaara kertoo.

Vakavampien rikosepäilyjen kohdalla järjestelmä kuitenkin varoittaa partiota erikseen. Turvallisuussyistä on tärkeää, että mahdollista pysäytystä suunnitteleva partio osaa varautua tilanteeseen asianmukaisesti.

rekisterikilpien lukulaite

Lisää on luvassa

Toistaiseksi Suomessa on käytössä 265 REVIKA-laitteistoa. Valvontatyö onnistuu myös pimeällä ja säästä riippumatta.  Hyvien kokemusten myötä lisää on tulossa.

– Ensimmäisen käyttövuoden jälkeen olemme todella tyytyväisiä. Kehitystyö vie aikaa, mutta sitä halutaan jatkaa.

Täysin vastaavaa järjestelmää ei ole käytössä missään, vaikka automaattivalvonnan nimiin vannotaan lähes kaikkialla maailmassa.

– Integraatio tässä laitteistossa on huomattavasti erilainen kuin muualla, Vihervaara toteaa.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat