15.4.2021

Riittäisikö 770 kilometriä yhdellä latauksella? Tällä sähköautouutuudella se pitäisi onnistua

Mercedes vahvistaa sähköautotarjontaa tänä vuonna usealla uutuudella. Eniten mielenkiintoa kerää nyt esitelty lippulaiva EQS.

Sähköautojen tarjonta kasvaa ennätyksellistä vauhtia tällä hetkellä. Valmistajat esittelevät kilvan uusia malleja ja vuoden loppuun mennessä markkinan tarjonta on huomattavasti laajempi kuin vielä tällä hetkellä. Yksi teknologisesti mielenkiintoisimmista sähköautouutuuksista on Mercedeksen sähköautomalliston lippulaiva EQS. Samalla kyseinen malli on valmistajan ensimmäinen pelkästään sähköautoille tarkoitettua EVA2-alustarakennetta hyödyntävä tuote. Tämä rakenne tullaan jatkossa näkemään myös muiden isojen Mercedeksen sähköautojen pohjana.

Ensimmäisiä viitteitä tämän uutuuden ulkoisesta tyylistä saatiin Vision EQS -konseptiauton muodossa Frankfurtin autonäyttelyssä 2019. Auto on EQA:sta poiketen säilyttänyt sulavat linjat myös tuotantoautoon saakka. EQA:n kohdallahan konseptiauto oli varsin näppärän oloinen ja matala kompaktin kokoluokan auto, mutta markkinoille saatiin odotuksista poiketen katumaasturi. EQS:n kohdalla valmistaja on korostanut aerodynamiikan merkitys kokonaistaloudellisuudessa ja siten sen vaikutusta toimintamatkaan. Ison auton ilmanvastuskertoimeksi ilmoitetaan 0,20, mikä onkin sarjatuotantoautojen kärkeä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sisällä hulppea näyttöelämys

Valmistaja julkaisi jo alkuvuodesta kuvat EQS:n uudesta näyttöjärjestelmästä. Koko kojelaudan peittävää näyttöaluetta valmistaja kutsuu nimellä MBUX Hyperscreen. Tasaista pintaa on tarjolla lähes 1,5 metriä, jonka alta löytyvät mittaristo, keskinäyttö sekä etumatkustajan edestä löytyvä erillinen näyttö.

Tyylissä on merkittävä ero viime vuonna esitellyn S-sarjalaisen kanssa. Vaakasuuntaisesti asetellut näytöt ja laaja yhtenäinen pinta luovat ohjaamoon vielä Mercedeksen perinteistä lippulaivaa modernimpaa tunnelmaa. Sisätilojen suhteen valmistaja kertoo EQS:n tarjoavan luokkansa parhaimmat tilat.

Tehoa ja toimintamatkaa

Sähköautojen kohdalla suuri mielenkiinto luonnollisesti kohdistuu akustoon. EQS tulee tarjolle kahdella akkuvaihtoehdolla, joiden käytettävissä olevat kapasiteetit ovat 90 ja 107,8 kWh. Akkukemian osalta nämä ovat Mercedeksen mallistossa ensimmäisiä niin sanottuja 811-kemiaa hyödyntäviä akkuja, joissa koboltin osuutta on pienennetty ja nikkelin osuutta kasvatettu. Numerosarja kertoo nikkelin, koboltin ja mangaanin osuuksien suhteesta.

Parhaimmillaan uuden EQS:n WLTP-syklin mukaiseksi toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa 770 kilometriä, minkä turvin auto asettuu ilmoitettujen lukujen valossa toimintamatkojen kärkipäähän. Lataamisen suhteen autosta löytyy vakiona 11 kW AC-laturi ja lisävarusteena on tarjolla 22 kW tehoinen vaihtoehto. CCS-pikalatauksen huipputehoksi valmistaja kertoo 200 kW ja hyvissä olosuhteissa 300 kilometrin ajoon tarvittava energiamäärä siirtyy 15 minuutissa. Akusto on varustettu älykkäällä lämmönhallinnalla, ja järjestelmän ohjaus on luonnollisesti yhdistetty navigoinnin tietoihin.

Tarjolle on tulossa takavetoinen ja nelivetoinen versio. Näistä ensimmäinen kulkee nimellä EQS 450+ ja tarjoaa kuljettajan käyttöön 245 kW (333 hv) ja 568 Nm. WLTP-syklin mukaisen energiankulutuksen vaihteluväliksi ilmoitetaan 15,7–20,4 kWh/100 km. Nelivetoinen malli tottelee nimeä EQS 580 4Matic ja sen vastaavat lukemat ovat 385 kW (524 hv) ja 855 Nm sekä 17,4–21,8 kWh/100 km. Takavetoisen version kiihdytys satasen nopeuteen tapahtuu 6,3 sekunnissa ja nelivetoisen spurtti sujuu kaksi sekuntia nopeammin. Molempien huippunopeus on rajoitettu lukemaan 210 km/h. Myöhemmin mallisto täydentyy myös tehokkaammilla ja nopeammilla versioilla, ja tehokkaimman version yhteistehoksi valmistaja kertoi 560 kW (762 hv).

Kilpailu kovenee

Tuore EQS tulee mielenkiintoiseen joukkoon. Se tulee kilpailemaan esimerkiksi Audi e-Tron GT:n, Porsche Taycanin ja Tesla Model S:n kanssa. Ensimmäisten arvioiden mukaan EQS:n lähtöhinta tulee asettumaan S-sarjan alapuolelle. Tämä on hyvin linjassa edellä mainitun kilpailijajoukon kanssa. Jäämmekin erittäin suurella mielenkiinnolla odottamaan ensimmäisiä omia kokemuksia tästä Mercedeksen sähköautomalliston tuoreesta lippulaivasta, joka on paperilla varsin vakuuttava kokonaisuus.

Teksti: Mikko Autio Lähde ja kuvat: Daimler AG

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat