15.4.2021

Ruotsin MM-ralli 2022 siirtyy – parempi paikka löytyi tilalle

Ruotsin MM-ralli 2022 tarjoaa uudet puitteet ja ympäristön. Perinteinen Värmlannin osakilpailu jää näillä näkymin historiaan.

Perinteisesti kauden alkupuolella ajettava Ruotsin ralli on ollut vaakalaudalla useampaan otteeseen viimeisten vuosien aikana. Syitä on ollut erilaisia, mutta yleensä haasteena on ollut turhan leuto talvi. Juuri tästä syystä Ruotsin MM-ralli 2022 ajetaan Uumajassa ja sen lähiympäristössä.

Esimerkiksi vuonna 2016 Moottori uutisoi, kuinka hurjalla tavalla tulvivat tiet kurittivat Ruotsin rallia. Tämän vuoden osalta Ruotsin MM-ralli jouduttiin perumaan kokonaan tautitilanteen vuoksi, mutta korvaava ralli todellakin löytyi lopulta ennakointimme mukaisesti Suomesta Rovaniemeltä.

Tuo historiallinen ralli ajettiin Rovaniemellä helmikuun loppupuolella. Voittoon ajoi Hyundailla Ott Tänak ja Martin Järveoja. Suomalaiskaksikko Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen sijoittui hienosti toiseksi Toyotalla. Rallin MM-sarja jatkuu 22.4. Kroatiassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruotsin MM-ralli 2022 Uumajassa

Ruotsin talviralli on ajettu pitkien perinteiden mukaisesti helmikuussa Värmlannin läänissä Karlstadin kaupungin ympäristössä ja tuo talviralli on myös keskinopeuksiltaan varsin vauhdikas. Ruotsi on toiminut maailman kovimpien rallisankareiden temmellyskenttänä niin kauan kun rallin virallista MM-sarjaa on ajettu, eli vuodesta 1973 alkaen.

Ensi vuodesta lähtien Ruotsin MM-ralli vaihtaa kotipaikkakuntaansa ja siirtyy noin 700 kilometriä koilliseen kylmempien kelien perässä. Ruotsin MM-ralli 2022 ajetaan Uumajassa ja sen lähimaastoissa.

Työ uuden sijainnin etsimiseksi aloitettiin noin vuosi sitten ja hyviä vaihtoehtoja löytyi lopulta kolme kappaletta: Luulaja, Uumaja ja Östersund. Kunnollisten talviolosuhteiden löytäminen oli valinnassa kriittistä, sillä Ruotsin ralli edustaa ainoaa oikeaa talvirallia MM-kalenterissa.

– Pohjoisempi lumivarmempi alue oli ehdoton vaatimus ja säähistoria muodostui keskeiseksi valinnassa. Uumajan vahvuudet ovat sään lisäksi hyvä hotellikapasiteetti, huoltoparkin sijainti, kukoistava talous sekä kyky houkutella runsaasti katsojia, kertoo Ruotsin rallin johtaja Glenn Olsson.

Perinteikkään Värmlannin alueen jättäminen historiaan on harmi. Rallia enemmän seuranneet lienevät kuitenkin yhtä mieltä, että tämä päätös oli tehtävä. Hankirallia ei voi ajaa ilman lunta.

Kuvituskuva: Aake Kinnunen/Moottorin arkisto, Lähde: Rally Sweden

Luetuimmat