23.5.2023

Škoda Enyaq sai Laurin & Klementinsä – eikä suinkaan pelkästään kaunokirjainten takia

Laurin & Klement on merkki Škodan parhaasta annista. Sähköauto Enyaqin kohdalla se tarkoittaa hyvää myös teholle, toimintamatkalle sekä lataukselle.

Škoda valotti jo aiemmin keväällä suuria suunnitelmiaan vuoden sisällä tapahtuvasta isosta mallistouudistuksesta, josta paitsi on jäämässä vain muutama malli. Muun muassa kokonaan uusien Superbin ja Kodiaqin sekä Kamiqin ja Scalan faceliftin lisäksi luvassa oli Enyaq Laurin & Klement, joka on nyt totta.

Kaukaa Škodan historiasta kumpuava luksusmalliston tunnus tuo siis Enyaqiin ne perinteisen tasokkaat varusteet sekä hienostuneemman viimeistelyn, mutta myös voimalinjapuolen terästystä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jopa 570 kilometriä latauksella

Enyaq - sekä tietenkin viiston kattolinjan Enyaq Coupé - saavat L&K -formaatissaan 85 kilowattitunnin akuston ja kaksi eri vetotapaa. Enyaq Laurin & Klement -malliversioita on siis yhteensä neljä: 85 ja 85x sekä Coupé 85 ja -85x.

Parhaan tehon akustolta ottavat irti pienempikulutuksisemmat takavetomallit, jotka pystyvät malliston parhaaseen, 570 kilometrin ilmoitettuun toimintamatkaan. 210 kilowatin tehoillaan Volkswagen ID.7:n kanssa takamoottorinsa jakava malli jää 15 kilowatin verran tehomalli Enyaq iV RS:stä, mutta nollasta sataan -tuloksessa ei ole kuin kahden kymmennyksen ero. Nelivetoinen 85x suoriutuu tehtävästä lähes RS:n tasoisissa 6,6 sekunnissa, ja pääsee 550 kilometrin WLTP-toimintamatkaan. Huippunopeus on 180 kilometriä tunnissa.

Lisäksi Škoda on L&K:n myötä parantanut myös Enyaqin latauskäyrää. Nyt varauksessa päästään 10:stä 80:aan prosenttiin jopa alle 30 minuutin latausajalla. Samalla Enyaqiin tuodaan akuston esilämmitys.

Hierovat jakkarat ynnä muuta mukavaa

Škoda tuo sähköautomallistonsa lippulaivan sisätilaan sen arvoisia toimintoja sekä tyyliä. Edessä nautitaan täten esimerkiksi ilmastoiduista ja hierontatoiminnolla varustetuista nappanahkaistuimista. Istuinten eri toimintoja, myös säätöjä, voidaan hoitaa tietoviihdenäytön kautta. Tietoviihdenäytön grafiikoita ja valikoiden asettelua on muuten myös päivitetty. Eräs toinen koko Enyaq-mallistoa koskeva yksityiskohta on se, että iV-tunnus jää Škodan sähkömallistosta pois.

Enyaq Laurin & Klement tulee vakiona Shell -sisustuksella, jossa beige verhoilu yhdistyy mustaan kattoon. L&K Black puolestaan tekee asiakkaan niin halutessa sisustasta mustan. Materiaalit ovat luonnollisesti perusmalleja tasokkaampia.

Kromia & krumeluuria

Laurin & Klementin erottaminen muista Enyaqeista on tehty helpoksi jo kaukaa ja myös pimeällä.

Maksimoitujen korinväristen osien ja Platinum Grey -erikoisvärin lisäksi mallista tekee tunnusomaisen kromiosien runsas käyttö. Krominkiiltoa löytyy muun muassa ikkunalistoista sekä maskin ympäriltä. Maskissa puolestaan nähdään muusta Enyaq-mallistosta tuttua valaistusta. Crystal Face käsittää 131 lediä keulan valaisemiseen.

Lisäksi Václav Laurinin ja Václav Klementin perintöä kunnioitetaan kimaltavin kaunokirjaimin sisällä ja ulkona.

Ekstraa: Škodan Laurin & Klement -mallien sisustoja kolmen vuosikymmenen ajalta.

Lähde ja kuvat: Škoda Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat