9.10.2022

Suomessa rattijuopumukset vähentyneet Ruotsia ja Norjaa enemmän

rattijuopumus korona

Poliisin tietoanalyytikko: Tieliikenteen rattijuopumusrikokset ovat Suomessa vähentyneet ilahduttavasti viime vuosina enemmän kuin verrokkimaissa Ruotsissa ja Norjassa.

Tieliikenteen rattijuopumusrikokset ovat Suomessa vähentyneet viime vuosina enemmän kuin verrokkimaissa Ruotsissa ja Norjassa.

– Tästä näkökulmasta kehitys meillä on ollut ilahduttavaa, poliisin tietoanalyytikko, dosentti Mika Sutela arvioi.

Sutela on Moottorin pyynnöstä käynyt lävitse liikennemääriä ja rattijuopumusten määrien kehitystä eri pohjoismaissa – ja verrannut tuloksia Suomen tilanteeseen. Naapurusmaissa liikenneympäristö on luontevaa. Sutelan keräämät luvut on suhteutettu kunkin maan asukaslukuun.

Tanskan luvut jäivät tällä erää tarkastelun ulkopuolelle, sillä maan tilanteesta ei saatu riittävän vertailukelpoisia tietoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomessa rikosluvut laskussa

Suomessa tieliikenteen rattijuopumusrikosten määrät ovat vuosina 2020 ja 2021 olleet ilahduttavasti laskusuunnassa. Luvut tarkasteluvuosilta ovat 367 ja 316 rattijuopumusrikosta 100 000 asukasta kohden.

Vuosia vertailemalla laskua Suomessa rattijuopumusrikosten määrässä kertyi peräti14 prosenttia.

Ruotsin vastaavat määrät olivat 247 ja 221 rattijuopumusrikosta 100 000 asukasta kohden. Laskua rattijuopumusrikosten määrässä kertyi 11 prosenttia.

Norjan vastaavat määrät olivat 191 ja 182 rattijuopumusrikosta 100 000 asukasta kohden. Laskua rattijuopumusrikosten määrässä kertyi vastaavasti 5 prosenttia.

Aivan yksi yhteen eri maiden lukuja on mahdotonta verrata, Sutela huomauttaa.

– Luvut kertovat päihtyneenä ajamisen esiintyvyydestä suuntaa antavasti ja niiden takana on muun muassa maiden välisiä eroavaisuuksia esimerkiksi lainsäädännössä, Sutela taustoittaa.

Sutelan lähteinä tässä vertailussa ovat olleet Tilastokeskus, Trafikanalys, Brotssförebyggande rådet: BRA ja Statistisk sentralbyrå.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

a:1:{i:0;s:6:"107455";}

Luetuimmat