9.12.2021

Tältä näyttää Fiat Panda, joka on ahminut Ford Fiesta R5:n sisuksiinsa

M-Sport Fiat Panda 4x4

Lisäkiloja ei tästä herkkupalasta Pandalle kovastikaan kertynyt, mutta leveyttä se kasvoi 36 senttimetrillä.

Fiesta R5:n Pandalle syöttänyt virityspaja on englantilainen M-Sport. Se muun muassa vastasi toistakymmentä vuotta Fordin WRC -tehdasralliautosta, kuten taas ensi kauden Puma Rally1:sta ja on virittänyt Bentleytä timmimpään kuntoon. Seuraava luonnollinen askel ilmeisesti oli 90-luvun Fiat Panda. Sitä tosin tehdään vain tämä yksi kappale, ja siinä on vähän muutakin erikoista.

M-Sport Fiat Panda
M-Sportin tallissa söötti Panda saa osakseen viiltäviä katseita.

M-Sport on joutunut muokkaamaan Pandaa melkoisesti, jotta a) Fiestan lavetti mahtuu sen sisään ja b) lopputulosta saa käskyttää sorataipaleella laillisesti. Autoa kutsutaan edelleen Fiat Panda 4x4:ksi, vaikka korkeamaavaraisen, maastohenkisen olemuksen onkin korvannut matala, B-ryhmäläisiä muskeleita uhkuva ralliauto. Pohjana käytettävä Fiesta R5 Mk1 on M-Sportin menestynein kaupallinen ralliaihio. Sitä on myyty vuodesta 2013 alkaen 294 kappaletta ja kilpailuvoittoja on kertynyt tähän mennessä lähes tuhat.

M-Sport Fiat Panda 4x4

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voimavarat... moninkertaistuneet

Tiedämme, että asianosainen Panda on ”poimittu kadulta”, mutta emme tiedä esimerkiksi tarkkaa vuosimallia (joka tapauksessa kuitenkin 90-lukua) tai alkuperäistä voimanlähdettä. Jos puhuisimme esimerkiksi 1,1-litraisesta FIRE-koneesta, olisivat moottorin teholukemat kuusinkertaistuneet 50:stä aina 300:aan hevosvoimaan asti. Sen verran tehoa ja peräti 450 newtonmetriä vääntöä tuottaa Pandan keulalla Fordin 1,6-litrainen EcoBoost. Kaikille neljälle pyörälle voimavarat välittyvät viisipykäläisen sekventiaalivaihteiston ja räätälöityjen tasauspyörästöjen kautta.

M-Sport Fiat Panda 4x4

Ralliautosta kun on kyse, sääntöjen mukaisen siitä tekevät tietysti riittävän vahvat turvakaaret. Auto on myös täysin katulaillinen. Saa nähdä, mihin se sitten lopulta päätyy.

M-Sport Fiat Panda 4x4

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: M-Sport

Lisää aiheesta

Luetuimmat