20.6.2018

TM:n uusintatesti paljasti: VW-konsernin turvavyökorjaus epäkelpo

Korjaukseksi tarjottu nippuside-viritys hajosi äkillisessä jarrutuksessa.

Tekniikan Maailman testeissä paljastunut Volkswagen-konsernin tiettyjen automallien turvavöiden suunnitteluvirhe aiheutti autojen takaisinkutsun eli korjauskampanjan, joka koski noin 410 000 autoa. Korjaus koski VW-konsernin Seat Arona, Seat Ibiza ja Volkswagen Polo -pikkuautojen vasemman takaturvavyön itsestään avautumista, joka paljastui TM:n tekemissä väistökokeissa. Epäkohta nousi esiin toukokuun alussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hätäjarrutus rikkoi viritelmän

Tekniikan Maailma teki uusintatestin korjatulla autolla, jossa autolla ajettiin väistökoe viiden hengen kuormalla. Tässä testissä reunapaikan turvavyö ei auennut.

Kovan jarrutuksen rasitukset jäivät kuitenkin koettelematta, joten TM teki jarrutuskokeen maahantuojan korjaamalla Seat Aronalla 50 km/h:n nopeudesta hätäjarrutuksen tavoin. Testi tuotti hiuksia nostattavan tuloksen: heiveröinen takaturvavöiden korjaus petti ensimmäisessä kovemmassa jarrutuksessa.

Seat Arona
Seat Aronan, Seat Ibizan ja Volkswagen Polon takaturvavöissä olevaa ongelmaa koitettiin ratkaista nippusiteellä.

Turvavöiden korjauskeinona oli autonvalmistajan suunnittelema ja viranomaisten hyväksymä korjaus, jossa keskiturvayön ja vasemman turvavyön lukkokappaleet liitetään toisiinsa nippusiteellä. Tavoitteena on, ettei keskivyön lukkopesän alanurkka enää pääsisi painamaan reunavyön avauspainiketta.

"Korjaustoimenpiteen tekee arveluttavaksi myös se, että nippuside on mahdollista asentaa väärin tai se voi ajan mittaan rikkoutua. Emme tiedä, olisiko jossain korjatussa autossa nippusidekorjaus kestänyt jarrutusta, mutta ainakaan suomalaisen maahantuojan erikoiskorjaamon tekemänä se ei kestänyt”, kirjoittaa lehti ja toivoo, että seuraava korjaustoimi on jotain kehittyneempää kuin yhden nippusiteen sijasta kaksi nippusidettä.

Lue koko uusintatesti Tekniikan Maailman verkkosivuilta.

Lähde: Tekniikan Maailma Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat