5.3.2016

Turvatyyny kypärässä – näin laukeaa pyöräilijän airbag

Hövding kypärä

Tukka menee huonosti, näyttää tyhmältä, on kuuma. Syyt pyöräilykypärän käyttämättömyydelle ovat moninaiset, mutta kauluria muistuttavan turvatyynykypärän myötä selitykset joutavat romukoppaan.

Pinkki Jopo, aikuinen mies, kova vauhti ja tiukka mutka. Siinä eväät onnettomuudelle. Helsingin Messukeskuksessa pyörän hallinta hukkuu kuitenkin tarkoituksella, kuten oheisesta videosta voi päätellä. Tarkoitus on esitellä pyöräilijän turvatyynyn toimintaa käytännössä.

https://youtube.com/watch?v=qKXNiKuMFb4

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kypärä kaulassa ja tukka hyvin

Laukeamaton pyöräilijän turvatyyny on yksinkertaisen näköinen kapistus. Kuin musta kauluri, jossa vilkkuu muutama led-valo kertomassa, että suojavaruste on aktivoitu. Virta kytketään päälle vetoketjun vetimessä olevasta kytkimestä.

Hövding kypärä

Tämän kypärän kanssa tukka ei mene vinoon, tai muutenkaan huonosti. Ei, ellei kypärä laukea. Sen jälkeen kampauksen kunnolla ei liene niinkään väliä. Kunhan pääkoppa on ehjä.

Tyrmäävä arvio vakuutusyhtiöltä

Hövding-kypärä pomppaa esiin kaatuvan pyöräilijän kaulasta anturien aistiessa poikkeavan liikkeen. Laukeamisnopeus on huima. Kypärä huputtaa pyöräilijän pään kasvojan lukuunottamatta 0,1 sekunnissa. Eli paljon ennen ilmalennon päättymistä ja mahdollisesti vaurioita aiheuttavaa törmäystä katuun.

Hövding kypärä

Ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam on testannut kypärää käytössä ja antanut siitä tyrmäävän arvion jo vuonna 2012. Ruotsin markkinoilla olevia pyöräilykypäriä koottiin testattavaksi kaikkiaan 13 kappaletta. Hövding-kypärän todettiin vaimentavan iskua kolme kertaa paremmin kuin yksikään muu testatuista kypäristä.

Kattava suojaus

Messukeskuksessa järjestetyn testin perusteella vaikuttaa myös siltä, että turvatyynykypärä suojaa mainiosti niskaa ja kaulaa. Sitä ei tavallinen kypärä tee. Lauenneena hivenen hupaisalta näyttävä kypärä suojaa päätä varsin laajasti. Maahantuojan mukaan suojaa riittää myös useamman iskun varalta saamassa onnettomuudessa.

Hövding kypärä

Muutaman minuutin kuluttua törmäyksestä kypärä on jo löystynyt käyttökelvottomaksi, mutta törmäyshetkellä se hoitaa tehtävänsä hyvin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joko on turvatyynykypärän aika?

Ruotsalainen Hövding-kypärä ei ole aivan uusi keksintö. Se on ollut myynnissä jo muutaman vuoden, mutta suurempaa suosiota se ei ole vielä saavuttanut ainakaan Suomessa. Ehkä nyt olisi aika?

Videolla ja kuvissa näkyvä kypärämalli on ensimmäisen sukupolven edustaja. Pian myynnissä on jo seuraaja, jonka ominaisuuksia on maahantuojan mukaan hiottu lisää. Suoja on vähintään samaa tasoa, mutta muun muassa käytettävyys kohentunut.

Hövding kypärä

Ensimmäisen sukupolven turvatyynykypärän saa pikaisen etsiskelyn perusteella polkupyöräliikkeen nettikaupasta edullisimmillaan 249 eurolla. Kyseessä on tarjouserä, jonka riittävyydestä ei ole takeita.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen, Video: Petteri Nikkanen

Luetuimmat