21.4.2020

Korona poisti puhallusratsiat, kiinni jää jopa herkemmin – ’’Uudenmaan rajalla paljastui ihmeen paljon rattijuoppoja’’

rattijuopumus korona

Poliisi on pidättäytynyt toistaiseksi massiivisista puhallusratsioista. Koronaviruksen aiheuttama toimintatapa jatkuu 1.6. saakka. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että humalassa ajamisesta ei jäisi kiinni: viikoilla 12–15 ratista kärähti monin paikoin enemmän kuin vuotta aiemmin.

Poliisi ilmoitti pidättäytyvänsä puhallusratsioista ennen maaliskuun puoliväliä. Tämä ei kuitenkaan näy ainakaan pienempänä kiinni jääneiden rattijuoppojen määränä vuosien 2019 ja 2020 ensimmäisiä vuosineljänneksiä verratessa.

Vuonna 2019 maaliskuun loppuun mennessä rattijuopumuksia oli todettu yhteensä 4 176 kappaletta, tänä vuonna vastaava luku on 4 650, eli noin 11,35 prosenttia enemmän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eniten kasvua Lapissa ja Pohjois-Karjalassa

Tietoanalyytikko Mika Sutelan Twitterissä julkaiseman graafisen esityksen mukaan rattijuopumusten määrässä on ollut tänä vuonna suuri muutos viikoilla 12–15 verrattuna vuoteen 2019.

Lapissa rattijuopumusrikoksia on tilastoitu 63 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, eikä kauas jää Pohjois-Karjalakaan 58 prosentin kasvulla. Jaetulle kolmannelle sijalle yltää Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat, joissa rattijuopumusrikosten määrä on kasvanut 25 prosenttia.

Myös vastakkaista kehitystä on havaittavissa, Keski-Pohjanmaalla kyseisillä viikoilla rattijuopumusrikoksia tilastoitiin 61 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Toiseksi suurin samansuuntainen muutos oli Pohjanmaan 44 prosenttia, Etelä-Karjalassa vähenemä oli 35 prosenttia.

Rattijuoppoja jopa rajaa ylittämässä

Poliisin liikennepoliisipäälliköt taustoittavat, miksi kiinni jääneiden rattijuoppojen määrä on kasvanut, vaikka massapuhallutuksista ollaan pitäydytty.

Helsingin poliisilaitoksen havaintojen mukaan täsmäpysäytykset ovat tuottaneet tulosta korkealla prosentilla. Myös Uudenmaan rajavalvonnan yhteydessä kerrotaan paljastuneen ihmeen paljon rattijuoppoja, Varsinais-Suomenkin poliisilaitos kertoo rattijuoppoja jääneen kiinni Uudenmaan rajavalvonnan yhteydessä.

Varsinais-Suomen poliisilaitoksella uskotaan baarien ollessa kiinni ihmisten käyttävän alkoholia kotona ja kavereiden luona enemmän, sekä kulkevan mieluummin omalla autolla kuin linja-autolla.

Päihtyneet erottuvat helpommin

Usean poliisilaitoksen liikennepoliisipäällikön mukaan vähentyneiden liikennemäärien myötä päihtyneenä ajavat kuljettajat erottuvat aiempaa paremmin liikenteestä. Myös kansalaisten tekemien ilmiantojen uskotaan lisääntyneen helpommin erottuvien rattijuoppojen myötä. Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitoksen kokemuksien mukaan rattijuoppoja olisi myös liikenteessä normaalia enemmän.

Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksilta kerrotaan osan kenttäväestä olleen täysin kiinni Uudenmaan sulun valvonnassa, joten valvontaa on ollut hetkellisesti vähemmän kuin normaalisti. Osansa vähentyneillä määrillä uskotaan olevan myös kiinni olevilla ravintoloilla, normaalisti kiinni jää illalla ravintolasta kotiin palaavia rattijuoppoja.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan yleisenä huomiona voidaan todeta, etteivät massapuhallutukset ole kovin tehokkaita rattijuoppojen valvontakeinona, mutta niillä on merkittävä vaikutus ennaltaehkäisyn kannalta. Massapuhallutusten myötä ihmiset havaitsevat, että rattijuoppovalvontaa tehdään.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat